Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof

Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof

Werkgevers en vakbonden van de voedingsindustrie hebben een ontwerp van sectoraal akkoord bereikt voor de 60.000 arbeiders die in de sector actief zijn in ons land. Opvallende nieuwigheid: extra vakantiedagen op het einde van de loopbaan moeten de 'appetijt' voor brugpensioen doen afnemen.

Tot 6 dagen per jaar extra vakantie

De sociale partners van de voeding proberen via meer vakantiedagen op het einde van de loopbaan - drie tot zes dagen per jaar - een eind te maken aan de grote populariteit van brugpensionering onder de arbeiders, zo schrijft De Standaard vandaag.

 

"Bij ons blijft het aantal bruggepensioneerden nog altijd stijgen, a rato van 250 aanvragen per jaar", verklaart Chris Moris van werkgeversorganisatie Fevia de opmerkelijke innovatie. Meer vakantiedagen om op adem te komen moeten er voor zorgen dat oudere medewerkers langer aan de slag blijven en hun jarenlange ervaring ten dienste blijven stellen van het bedrijf.

 

Het afremmen van de appetijt voor brugpensioen vormt samen met het optrekken van het aanvullende pensioen (met 0,22% tot 1,67%) de grote leidraad van de nieuwe sectorale cao voor de voeding. Het sectorakkoord geldt voor twee jaar en slaat op 60.000 arbeiders.

 

Haantje-de-voorste

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over de tweejaarlijkse sectorale cao's zijn dit keer heel laat op gang gekomen, omdat de werkgevers eerst duidelijkheid wilden over de prijs van het eenheidsstatuut, dat een einde moest maken aan de discriminatie tussen arbeiders en bedienden en waarvoor de regering eind september het licht op groen zette.

 

Dat net de voedingssector als eerste uitpakt met een grote sectorale cao, is opvallend. "We zijn traditioneel geen haantje-de-voorste bij het afsluiten van de tweejaarlijkse cao's", geeft Chris Moris toe. De Fevia-topman vermoedt dat de vakbonden alles op alles zetten om zo snel mogelijk cao's af te sluiten in sectoren die het nog goed doen, zoals de voedingsindustrie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top