Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof

Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof

Werkgevers en vakbonden van de voedingsindustrie hebben een ontwerp van sectoraal akkoord bereikt voor de 60.000 arbeiders die in de sector actief zijn in ons land. Opvallende nieuwigheid: extra vakantiedagen op het einde van de loopbaan moeten de 'appetijt' voor brugpensioen doen afnemen.

Tot 6 dagen per jaar extra vakantie

De sociale partners van de voeding proberen via meer vakantiedagen op het einde van de loopbaan - drie tot zes dagen per jaar - een eind te maken aan de grote populariteit van brugpensionering onder de arbeiders, zo schrijft De Standaard vandaag.

 

"Bij ons blijft het aantal bruggepensioneerden nog altijd stijgen, a rato van 250 aanvragen per jaar", verklaart Chris Moris van werkgeversorganisatie Fevia de opmerkelijke innovatie. Meer vakantiedagen om op adem te komen moeten er voor zorgen dat oudere medewerkers langer aan de slag blijven en hun jarenlange ervaring ten dienste blijven stellen van het bedrijf.

 

Het afremmen van de appetijt voor brugpensioen vormt samen met het optrekken van het aanvullende pensioen (met 0,22% tot 1,67%) de grote leidraad van de nieuwe sectorale cao voor de voeding. Het sectorakkoord geldt voor twee jaar en slaat op 60.000 arbeiders.

 

Haantje-de-voorste

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over de tweejaarlijkse sectorale cao's zijn dit keer heel laat op gang gekomen, omdat de werkgevers eerst duidelijkheid wilden over de prijs van het eenheidsstatuut, dat een einde moest maken aan de discriminatie tussen arbeiders en bedienden en waarvoor de regering eind september het licht op groen zette.

 

Dat net de voedingssector als eerste uitpakt met een grote sectorale cao, is opvallend. "We zijn traditioneel geen haantje-de-voorste bij het afsluiten van de tweejaarlijkse cao's", geeft Chris Moris toe. De Fevia-topman vermoedt dat de vakbonden alles op alles zetten om zo snel mogelijk cao's af te sluiten in sectoren die het nog goed doen, zoals de voedingsindustrie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nestlé legt de lat hoger

26/09/2017

Nestlé legt de lat hoger. De Zwitserse voedingsgigant mikt de komende jaren zowel op een sterkere groei van zijn omzet als op hogere operationele marges. Het richt zich daarvoor voornamelijk op de groeiende segmenten als mineraalwater, dierenverzorging, babyvoeding en koffie.

Proces tegen voormalige toplui van Tesco van start

26/09/2017

Het proces tegen drie voormalige toplui van de Britse supermarktgroep Tesco die beticht worden van boekhoudkundige fraude is van start gegaan. Ze riskeren een gevangenisstraf die kan oplopen tot tien jaar.

Carrefour volgende overnameprooi Amazon?

26/09/2017

Volgens groeiende geruchten aast Amazon na de overname van Whole Foods ook op Carrefour. Het aandeel van de Franse distributiegroep was alvast meteen het sterkst stijgende hoofdfonds op de beurs van Parijs.

AB InBev zoekt groei in Australië

26/09/2017

De Leuvense biergroep AB InBev heeft alweer een microbrouwerij overgenomen: ditmaal gaat het om 4 Pines uit Australië. De verkoopsom voor de brouwerij uit Sydney werd niet bekendgemaakt.

Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Back to top