Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof | RetailDetail

Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof

Voedingssector gaat brugpensioen tegen met extra verlof

Werkgevers en vakbonden van de voedingsindustrie hebben een ontwerp van sectoraal akkoord bereikt voor de 60.000 arbeiders die in de sector actief zijn in ons land. Opvallende nieuwigheid: extra vakantiedagen op het einde van de loopbaan moeten de 'appetijt' voor brugpensioen doen afnemen.

Tot 6 dagen per jaar extra vakantie

De sociale partners van de voeding proberen via meer vakantiedagen op het einde van de loopbaan - drie tot zes dagen per jaar - een eind te maken aan de grote populariteit van brugpensionering onder de arbeiders, zo schrijft De Standaard vandaag.

 

"Bij ons blijft het aantal bruggepensioneerden nog altijd stijgen, a rato van 250 aanvragen per jaar", verklaart Chris Moris van werkgeversorganisatie Fevia de opmerkelijke innovatie. Meer vakantiedagen om op adem te komen moeten er voor zorgen dat oudere medewerkers langer aan de slag blijven en hun jarenlange ervaring ten dienste blijven stellen van het bedrijf.

 

Het afremmen van de appetijt voor brugpensioen vormt samen met het optrekken van het aanvullende pensioen (met 0,22% tot 1,67%) de grote leidraad van de nieuwe sectorale cao voor de voeding. Het sectorakkoord geldt voor twee jaar en slaat op 60.000 arbeiders.

 

Haantje-de-voorste

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over de tweejaarlijkse sectorale cao's zijn dit keer heel laat op gang gekomen, omdat de werkgevers eerst duidelijkheid wilden over de prijs van het eenheidsstatuut, dat een einde moest maken aan de discriminatie tussen arbeiders en bedienden en waarvoor de regering eind september het licht op groen zette.

 

Dat net de voedingssector als eerste uitpakt met een grote sectorale cao, is opvallend. "We zijn traditioneel geen haantje-de-voorste bij het afsluiten van de tweejaarlijkse cao's", geeft Chris Moris toe. De Fevia-topman vermoedt dat de vakbonden alles op alles zetten om zo snel mogelijk cao's af te sluiten in sectoren die het nog goed doen, zoals de voedingsindustrie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.