Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet | RetailDetail

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

De Servische miljardair Miroslav Mišković is na 224 dagen gevangenis vrijgelaten na betaling van een borgsom van 12 miljoen euro, een recordbedrag. De man blijft er intussen onbedoeld wel voor zorgen dat de Belgische warenhuisketen Delhaize een pakket aandelen in de keten C Market voorlopig niet kan overnemen.

Schatrijk door einde communisme

Mišković werd rijk na de burgeroorlog in ex-Joegoslavië. Als vriend van de toenmalige Servische president Slobodan Milošević kon hij bij de privatisering 24 voormalige staatsondernemingen inpikken. Daarbij zou echter een en ander niet volledig koosjer zijn verlopen: hem wordt dan ook corruptie en fiscale ontduiking ten laste gelegd. Mišković blijft echter ontkennen.

 

Een van de bedrijven waarvan de verkoop nu wordt onderzocht, is die van de lokale distributieketen C Market, die werd opgekocht door de Delta-holding van Mišković. In 2011 nam Delhaize de Delta Maxi-warenhuisgroep over voor 932,5 miljoen euro, inclusief het belang van 75% in C Market.

 

Uitstel voor Delhaize blijft

Een poging van Delhaize om zijn belang in C Market verder op te voeren tot 91% door het kopen van een bijkomend belang van 16% dat nog in handen van de overheid is en waarvoor het de enige bieder was, werd dit voorjaar tijdelijk afgeblokt. De overheid wil immers eerst in het reine komen met Mišković. De transactie kan 180 dagen worden bevroren, in dit geval tot oktober. Delhaize heeft 9,7 miljoen euro veil voor het belang.

 

Operationeel verandert er intussen weinig voor Delhaize. De Belgische warenhuisgroep bezit immers sowieso driekwart van de aandelen.

 

Als Mišković wordt veroordeeld, riskeert hij alsnog tien jaar cel. Hij wordt concreet beschuldigd van het afwenden van 153 miljoen euro tijdens de privatiseringsoperaties, vooral bij ondernemingen in de wegenbouw. Verder wordt hij beschuldigd van 4,2 miljoen euro aan fiscale ontduiking.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie.