Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

De Servische miljardair Miroslav Mišković is na 224 dagen gevangenis vrijgelaten na betaling van een borgsom van 12 miljoen euro, een recordbedrag. De man blijft er intussen onbedoeld wel voor zorgen dat de Belgische warenhuisketen Delhaize een pakket aandelen in de keten C Market voorlopig niet kan overnemen.

Schatrijk door einde communisme

Mišković werd rijk na de burgeroorlog in ex-Joegoslavië. Als vriend van de toenmalige Servische president Slobodan Milošević kon hij bij de privatisering 24 voormalige staatsondernemingen inpikken. Daarbij zou echter een en ander niet volledig koosjer zijn verlopen: hem wordt dan ook corruptie en fiscale ontduiking ten laste gelegd. Mišković blijft echter ontkennen.

 

Een van de bedrijven waarvan de verkoop nu wordt onderzocht, is die van de lokale distributieketen C Market, die werd opgekocht door de Delta-holding van Mišković. In 2011 nam Delhaize de Delta Maxi-warenhuisgroep over voor 932,5 miljoen euro, inclusief het belang van 75% in C Market.

 

Uitstel voor Delhaize blijft

Een poging van Delhaize om zijn belang in C Market verder op te voeren tot 91% door het kopen van een bijkomend belang van 16% dat nog in handen van de overheid is en waarvoor het de enige bieder was, werd dit voorjaar tijdelijk afgeblokt. De overheid wil immers eerst in het reine komen met Mišković. De transactie kan 180 dagen worden bevroren, in dit geval tot oktober. Delhaize heeft 9,7 miljoen euro veil voor het belang.

 

Operationeel verandert er intussen weinig voor Delhaize. De Belgische warenhuisgroep bezit immers sowieso driekwart van de aandelen.

 

Als Mišković wordt veroordeeld, riskeert hij alsnog tien jaar cel. Hij wordt concreet beschuldigd van het afwenden van 153 miljoen euro tijdens de privatiseringsoperaties, vooral bij ondernemingen in de wegenbouw. Verder wordt hij beschuldigd van 4,2 miljoen euro aan fiscale ontduiking.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top