Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet | RetailDetail

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

De Servische miljardair Miroslav Mišković is na 224 dagen gevangenis vrijgelaten na betaling van een borgsom van 12 miljoen euro, een recordbedrag. De man blijft er intussen onbedoeld wel voor zorgen dat de Belgische warenhuisketen Delhaize een pakket aandelen in de keten C Market voorlopig niet kan overnemen.

Schatrijk door einde communisme

Mišković werd rijk na de burgeroorlog in ex-Joegoslavië. Als vriend van de toenmalige Servische president Slobodan Milošević kon hij bij de privatisering 24 voormalige staatsondernemingen inpikken. Daarbij zou echter een en ander niet volledig koosjer zijn verlopen: hem wordt dan ook corruptie en fiscale ontduiking ten laste gelegd. Mišković blijft echter ontkennen.

 

Een van de bedrijven waarvan de verkoop nu wordt onderzocht, is die van de lokale distributieketen C Market, die werd opgekocht door de Delta-holding van Mišković. In 2011 nam Delhaize de Delta Maxi-warenhuisgroep over voor 932,5 miljoen euro, inclusief het belang van 75% in C Market.

 

Uitstel voor Delhaize blijft

Een poging van Delhaize om zijn belang in C Market verder op te voeren tot 91% door het kopen van een bijkomend belang van 16% dat nog in handen van de overheid is en waarvoor het de enige bieder was, werd dit voorjaar tijdelijk afgeblokt. De overheid wil immers eerst in het reine komen met Mišković. De transactie kan 180 dagen worden bevroren, in dit geval tot oktober. Delhaize heeft 9,7 miljoen euro veil voor het belang.

 

Operationeel verandert er intussen weinig voor Delhaize. De Belgische warenhuisgroep bezit immers sowieso driekwart van de aandelen.

 

Als Mišković wordt veroordeeld, riskeert hij alsnog tien jaar cel. Hij wordt concreet beschuldigd van het afwenden van 153 miljoen euro tijdens de privatiseringsoperaties, vooral bij ondernemingen in de wegenbouw. Verder wordt hij beschuldigd van 4,2 miljoen euro aan fiscale ontduiking.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top