Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet | RetailDetail

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

Vrijlating Servische miljardair helpt Delhaize niet

De Servische miljardair Miroslav Mišković is na 224 dagen gevangenis vrijgelaten na betaling van een borgsom van 12 miljoen euro, een recordbedrag. De man blijft er intussen onbedoeld wel voor zorgen dat de Belgische warenhuisketen Delhaize een pakket aandelen in de keten C Market voorlopig niet kan overnemen.

Schatrijk door einde communisme

Mišković werd rijk na de burgeroorlog in ex-Joegoslavië. Als vriend van de toenmalige Servische president Slobodan Milošević kon hij bij de privatisering 24 voormalige staatsondernemingen inpikken. Daarbij zou echter een en ander niet volledig koosjer zijn verlopen: hem wordt dan ook corruptie en fiscale ontduiking ten laste gelegd. Mišković blijft echter ontkennen.

 

Een van de bedrijven waarvan de verkoop nu wordt onderzocht, is die van de lokale distributieketen C Market, die werd opgekocht door de Delta-holding van Mišković. In 2011 nam Delhaize de Delta Maxi-warenhuisgroep over voor 932,5 miljoen euro, inclusief het belang van 75% in C Market.

 

Uitstel voor Delhaize blijft

Een poging van Delhaize om zijn belang in C Market verder op te voeren tot 91% door het kopen van een bijkomend belang van 16% dat nog in handen van de overheid is en waarvoor het de enige bieder was, werd dit voorjaar tijdelijk afgeblokt. De overheid wil immers eerst in het reine komen met Mišković. De transactie kan 180 dagen worden bevroren, in dit geval tot oktober. Delhaize heeft 9,7 miljoen euro veil voor het belang.

 

Operationeel verandert er intussen weinig voor Delhaize. De Belgische warenhuisgroep bezit immers sowieso driekwart van de aandelen.

 

Als Mišković wordt veroordeeld, riskeert hij alsnog tien jaar cel. Hij wordt concreet beschuldigd van het afwenden van 153 miljoen euro tijdens de privatiseringsoperaties, vooral bij ondernemingen in de wegenbouw. Verder wordt hij beschuldigd van 4,2 miljoen euro aan fiscale ontduiking.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.