Westvleteren, weer beste bier ter wereld, opent buitenlands offensief | RetailDetail

Westvleteren, weer beste bier ter wereld, opent buitenlands offensief

Westvleteren, weer beste bier ter wereld, opent buitenlands offensief

Het zal wel toeval zijn, maar net na de aankondiging van de toonaangevende bierproefwebsite ratebeer.com dat hun Twaalf weer het beste bier van de wereld was, kondigde de abdij van Westvleteren aan even het buitenland te willen veroveren. De paters hopen met een tweede lading van 70.000 'bouwsteendozen' Westvleteren XII de grote renovatie aan hun Sint-Sixtusabdij te helpen financieren.

Eerste lading veroorzaakte stormloop

Deze aankondiging volgt twee maanden na het overweldigende succes van de eerste lading, die in november ellenlange rijen deed ontstaan voor Colruyt-vestigingen overal in België, waar de 93.000 speciale dozen in een mum van tijd waren uitverkocht. Toen al had de abdij geopperd om een tweede lading specifiek voor het buitenland te voorzien, “om aan de grote vraag te voldoen”.

 

De 70.000 nieuwe 'bouwsteendozen' worden in drie ladingen netjes verdeeld over acht landen: het eerste deel zou intussen op weg moeten zijn naar Frankrijk, Ierland en Zwitserland, volgende maand is het de beurt aan Italië, Spanje en de VS. In april ten slotte zijn Canada, Nederland en weer Frankrijk aan de beurt.

 

Broeder Godfried van de Sint-Sixtusabdij weet dat dit maar een druppel op een hete plaat is: “Het is een illusie om te denken dat we ooit kunnen voldoen aan de wereldvraag”. Door het kleine aanbod – ondanks deze extra boxen – en de grote vraag wordt er op de zwarte markt soms meer dan tweehonderd euro geboden voor een paar flesjes – en dat terwijl de prijs aan de abdijpoort amper € 1,63 per flesje is.

 

Weer beste bier ter wereld...

De aankondiging dat de Westvleteren 12 weer het beste bier van de wereld is – althans volgens de gereputeerde website ratebeer.com – zal de vraag nog wel wat verder doen stijgen. De Amerikaanse site herstelde de beroemdste aller Trappistenbieren weer in ere, na één jaartje afwezigheid aan de top. De Zweden van Närke Kaggen Stormaktsporter, eerste in 2009 en 2011, moeten nu voor de derde keer genoegen nemen met een tweede plaats na Westvleteren 12: eerder gebeurde dat al in 2007 en 2010.

 

De paters deelden hun succes met de hele Belgische biersector: "De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren en haar brouwerij zijn dankbaar voor de eervolle vermelding 'beste bier ter wereld' op de site van Ratebeer en zien dit tegelijk als een blijk van waardering voor alle Belgische bieren", zeggen ze in een mededeling. "Wij wensen dan ook uitdrukkelijk deze eer te delen met alle Belgische brouwers die zich continu inspannen om bieren te produceren van een uitzonderlijk hoog kwaliteitsgehalte", zo staat in de reactie van de West-Vlaamse abdij.

 

In de lijst van “de 50  beste bieren ter wereld” is België inderdaad goed vertegenwoordigd: naast de gouden medaille voor de Sint-Sixtusabdij is er een mooie ereplaats voor de Trappisten van Rochefort (vijfde plaats met de Rochefort 10) en daarnaast staat er nog een tiental andere Belgische bieren in de top-50, die werd samengesteld uit meer dan 3,5 miljoen reviews.

 

...en buren van beste brouwerij van Europa

Het succes van de Trappisten van Westvleteren is echter geen alleenstaand geval voor de streek: ratebeer.com heeft daarnaast de Struise Brouwers uit Oostvleteren uitgeroepen tot beste niet-Amerikaanse brouwers ter wereld. In 2008 werden de Struisen zelfs beste brouwers ter wereld (inclusief de VS), een titel die de brouwers van Westvleteren in 2002 en 2003 binnenhaalden.

 

Na negen Amerikaanse brouwers – en de Struise Brouwers – in de top-10 volgen de Sint-Sixtussers (13e, derde niet-Amerikaanse) en de gouwgenoten van Sint-Bernardus (32e en zesde niet-Amerikaanse brouwerij). Die laatsten gebruiken overigens dezelfde recepten als hun beroemde Trappistencollega's en brouwden tot 1992 zelfs ook echt het Westvleterenbier onder licentie.

 

De enige Belgische vreemde eend in de West-Vlaamse bijt is de brouwerij van Rochefort, die op een dertigste plaats in de algemene lijst staat en daarmee de vijfde beste niet-Amerikaanse brouwerij ter wereld zou moeten zijn. Ook het Nederlandse De Molen (12e) en het Deense Mikkeller (16e) houden de Europese eer op de wereldwijde lijst nog een beetje hoog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.