Westvleteren, weer beste bier ter wereld, opent buitenlands offensief

Westvleteren, weer beste bier ter wereld, opent buitenlands offensief

Het zal wel toeval zijn, maar net na de aankondiging van de toonaangevende bierproefwebsite ratebeer.com dat hun Twaalf weer het beste bier van de wereld was, kondigde de abdij van Westvleteren aan even het buitenland te willen veroveren. De paters hopen met een tweede lading van 70.000 'bouwsteendozen' Westvleteren XII de grote renovatie aan hun Sint-Sixtusabdij te helpen financieren.

Eerste lading veroorzaakte stormloop

Deze aankondiging volgt twee maanden na het overweldigende succes van de eerste lading, die in november ellenlange rijen deed ontstaan voor Colruyt-vestigingen overal in België, waar de 93.000 speciale dozen in een mum van tijd waren uitverkocht. Toen al had de abdij geopperd om een tweede lading specifiek voor het buitenland te voorzien, “om aan de grote vraag te voldoen”.

 

De 70.000 nieuwe 'bouwsteendozen' worden in drie ladingen netjes verdeeld over acht landen: het eerste deel zou intussen op weg moeten zijn naar Frankrijk, Ierland en Zwitserland, volgende maand is het de beurt aan Italië, Spanje en de VS. In april ten slotte zijn Canada, Nederland en weer Frankrijk aan de beurt.

 

Broeder Godfried van de Sint-Sixtusabdij weet dat dit maar een druppel op een hete plaat is: “Het is een illusie om te denken dat we ooit kunnen voldoen aan de wereldvraag”. Door het kleine aanbod – ondanks deze extra boxen – en de grote vraag wordt er op de zwarte markt soms meer dan tweehonderd euro geboden voor een paar flesjes – en dat terwijl de prijs aan de abdijpoort amper € 1,63 per flesje is.

 

Weer beste bier ter wereld...

De aankondiging dat de Westvleteren 12 weer het beste bier van de wereld is – althans volgens de gereputeerde website ratebeer.com – zal de vraag nog wel wat verder doen stijgen. De Amerikaanse site herstelde de beroemdste aller Trappistenbieren weer in ere, na één jaartje afwezigheid aan de top. De Zweden van Närke Kaggen Stormaktsporter, eerste in 2009 en 2011, moeten nu voor de derde keer genoegen nemen met een tweede plaats na Westvleteren 12: eerder gebeurde dat al in 2007 en 2010.

 

De paters deelden hun succes met de hele Belgische biersector: "De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren en haar brouwerij zijn dankbaar voor de eervolle vermelding 'beste bier ter wereld' op de site van Ratebeer en zien dit tegelijk als een blijk van waardering voor alle Belgische bieren", zeggen ze in een mededeling. "Wij wensen dan ook uitdrukkelijk deze eer te delen met alle Belgische brouwers die zich continu inspannen om bieren te produceren van een uitzonderlijk hoog kwaliteitsgehalte", zo staat in de reactie van de West-Vlaamse abdij.

 

In de lijst van “de 50  beste bieren ter wereld” is België inderdaad goed vertegenwoordigd: naast de gouden medaille voor de Sint-Sixtusabdij is er een mooie ereplaats voor de Trappisten van Rochefort (vijfde plaats met de Rochefort 10) en daarnaast staat er nog een tiental andere Belgische bieren in de top-50, die werd samengesteld uit meer dan 3,5 miljoen reviews.

 

...en buren van beste brouwerij van Europa

Het succes van de Trappisten van Westvleteren is echter geen alleenstaand geval voor de streek: ratebeer.com heeft daarnaast de Struise Brouwers uit Oostvleteren uitgeroepen tot beste niet-Amerikaanse brouwers ter wereld. In 2008 werden de Struisen zelfs beste brouwers ter wereld (inclusief de VS), een titel die de brouwers van Westvleteren in 2002 en 2003 binnenhaalden.

 

Na negen Amerikaanse brouwers – en de Struise Brouwers – in de top-10 volgen de Sint-Sixtussers (13e, derde niet-Amerikaanse) en de gouwgenoten van Sint-Bernardus (32e en zesde niet-Amerikaanse brouwerij). Die laatsten gebruiken overigens dezelfde recepten als hun beroemde Trappistencollega's en brouwden tot 1992 zelfs ook echt het Westvleterenbier onder licentie.

 

De enige Belgische vreemde eend in de West-Vlaamse bijt is de brouwerij van Rochefort, die op een dertigste plaats in de algemene lijst staat en daarmee de vijfde beste niet-Amerikaanse brouwerij ter wereld zou moeten zijn. Ook het Nederlandse De Molen (12e) en het Deense Mikkeller (16e) houden de Europese eer op de wereldwijde lijst nog een beetje hoog.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Heineken gaat Mort Subite internationaal uitrollen

15/12/2017

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite wereldwijd aan de man proberen te brengen. Dat deed het eerder ook al met Affligem en dat werd een groot succes. Mort Subite wordt beschikbaar in alle landen waar Heineken te vinden is.

RetailDetail Food #26 staat online

15/12/2017

Zijn sales reps nog welkom op de winkelvloer? Die vraag stelden we in het 26ste nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers. De antwoorden liepen uiteen.

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Back to top