Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

 

Eenvoudig en snel

Het systeem van ZappTax werkt heel eenvoudig: reizigers moeten gewoon foto’s nemen van hun kassatickets en die doorsturen via de app. Daarna krijgen ze een document dat ze moeten laten afstempelen door de douane op de luchthaven. Vervolgens sturen ze een foto van het afgestempelde document door naar ZappTax, dat na enkele minuten de terugbetaling doet naar de klant. ZappTax houdt wel een commissie van ongeveer 20% in.

 

Het huidige systeem is veel omslachtiger en vraagt onder andere heel wat medewerking van de handelaars in de Europese landen, waardoor het tot drie maanden kan duren vooraleer reizigers de btw terugkrijgen. Momenteel zou dan ook slechts 15% van hen de moeite doen om de nodige papieren in te vullen.

 

ZappTax heeft momenteel al een akkoord gesloten met de Belgische, Franse, Spaanse en Engelse belastingdiensten en het mikt vooral op Chinese toeristen, die al bekend staan als de groep die de meeste terugbetalingen vraagt.