Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

De Franse beurstoezichthouder Autorité des Marchés Financier (AMF) eist de maximumboete van 10 miljoen euro voor luxeconcern LVMH. De instantie viseert het Franse luxebedrijf voor de manier waarop het een belang heeft opgebouwd in Hermès, de Franse producent van luxetassen onder de merken Kelly en Birkin.

Illegale transacties of niet?

LVMH bezit nu 22,6 procent van de aandelen van Hermès, maar verwierf die positie grotendeels in stilte. Volgens Hermès gebeurde dat echter via illegale transacties en via het manipuleren van de beurskoers.

 

LVMH verraste zijn sectorgenoot door in oktober 2010 te melden dat het toen een belang van 14 procent had opgebouwd. Dat gebeurde vooral via 'afgeleide producten', die volgens LVMH niet moesten worden aan de beursautoriteiten: het ging immers niet om aandelen zelf. De rechtstreekse investering in aandelen bleef tot dan trouwens net onder de meldingsdrempel van 5 procent.

 

Pas toen LVMH de afgeleide producten omzette in aandelen, ging het over tot een melding. In Frankrijk is men telkens verplicht te melden dat men een participatiedrempel van 5 procent in een beursgenoteerde onderneming overschrijdt.

 

De beurswaakhond volgt de redenering van LVHM niet en blijft erbij dat LVMH zijn positie te lang verborgen heeft gehouden. Daarom eisen de onderzoekers de maximumboete van 10 miljoen euro.

 

Hermès beschermt zich tegen vijandige LVMH-overname

Het doelwit Hermès wil trouwens niet weten van een grotere invloed van LVMH en heeft intussen een beschermingsconstructie opgezet om te vermijden dat zijn Franse rivaal die invloed vergroot. Ook vecht het de verwerving van de participatie aan via een apart geding. Hermès vreest namelijk dat LVMH en zijn topman Bernard Arnault uit zijn op een overname. Zelf zegt die dat het gewoon gaat om een langetermijnbelegging.

 

Hermès wordt gecontroleerd door de families Puech, Dumas en Guerrand, die samen meer dan 75 rechtstreekse afstammelingen van oprichter Emile Hermès tellen. Al lijkt er tussen de families ook een haar in de boter: een deel van de positie die LVMH opbouwde, is namelijk afkomstig van de familie Puech.

 

Over enkele weken moet het sanctiecomité van de AMF zich over de zaak uitspreken. Een poging van LVMH om de aanklacht onontvankelijk te laten verklaren, werd door de AMF afgewezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Persoonlijke webwinkel voor elke Zalando-klant op komst

15/12/2017

Bij Zalando zijn liefst 600 medewerkers bezig met artificiële intelligentie. De online moderetailer wil zijn shopomgeving op die manier volledig personaliseren: binnen de 18 maanden moeten alle klanten er een eigen aanbod op maat aantreffen. 

Minder klanten en dus minder omzet voor H&M

15/12/2017

De Zweedse H&M Group heeft in het vierde kwartaal de omzet met 4 procent zien dalen. Die daling is te wijten aan het feit dat de winkels van het modebedrijf minder klanten over de vloer hebben gekregen.

Zo verbetert JBC de winkelervaring

14/12/2017

JBC opent vandaag haar Innovation Lab op de Corda Campus in Hasselt. De kledingketen experimenteert er met bewegingssensoren, gepersonaliseerde in-store boodschappen, een pop-up printshop en een feedbacktotem.

Hunkemöller is Europees Retailer van het Jaar

14/12/2017

De Nederlandse lingerieketen Hunkemöller is verkozen tot ‘Retail of the Year Europe 2017-2018’. De verkiezing werd voor de derde keer georganiseerd door Q&A, dat ook in België en Nederland de Retailer van het Jaar verkiest.

Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei

14/12/2017

In de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2017 is de omzet van Inditex met 10% gegroeid naar 17,96 miljard euro. Dat maakte het Spaanse modebedrijf bekend in de schaduw van het afscheid van de grote man achter Inditex, Amancio Ortega.

Hunkemöller levert binnen twee uur aan de deur

12/12/2017

Lingerieketen Hunkemöller biedt in aanloop naar de feestdagen een deel van zijn klanten een nieuwe service. Wie binnen de ring van Amsterdam of Antwerpen woont, kan zijn aankoop immers binnen twee uur laten leveren.

Back to top