Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH | RetailDetail

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

De Franse beurstoezichthouder Autorité des Marchés Financier (AMF) eist de maximumboete van 10 miljoen euro voor luxeconcern LVMH. De instantie viseert het Franse luxebedrijf voor de manier waarop het een belang heeft opgebouwd in Hermès, de Franse producent van luxetassen onder de merken Kelly en Birkin.

Illegale transacties of niet?

LVMH bezit nu 22,6 procent van de aandelen van Hermès, maar verwierf die positie grotendeels in stilte. Volgens Hermès gebeurde dat echter via illegale transacties en via het manipuleren van de beurskoers.

 

LVMH verraste zijn sectorgenoot door in oktober 2010 te melden dat het toen een belang van 14 procent had opgebouwd. Dat gebeurde vooral via 'afgeleide producten', die volgens LVMH niet moesten worden aan de beursautoriteiten: het ging immers niet om aandelen zelf. De rechtstreekse investering in aandelen bleef tot dan trouwens net onder de meldingsdrempel van 5 procent.

 

Pas toen LVMH de afgeleide producten omzette in aandelen, ging het over tot een melding. In Frankrijk is men telkens verplicht te melden dat men een participatiedrempel van 5 procent in een beursgenoteerde onderneming overschrijdt.

 

De beurswaakhond volgt de redenering van LVHM niet en blijft erbij dat LVMH zijn positie te lang verborgen heeft gehouden. Daarom eisen de onderzoekers de maximumboete van 10 miljoen euro.

 

Hermès beschermt zich tegen vijandige LVMH-overname

Het doelwit Hermès wil trouwens niet weten van een grotere invloed van LVMH en heeft intussen een beschermingsconstructie opgezet om te vermijden dat zijn Franse rivaal die invloed vergroot. Ook vecht het de verwerving van de participatie aan via een apart geding. Hermès vreest namelijk dat LVMH en zijn topman Bernard Arnault uit zijn op een overname. Zelf zegt die dat het gewoon gaat om een langetermijnbelegging.

 

Hermès wordt gecontroleerd door de families Puech, Dumas en Guerrand, die samen meer dan 75 rechtstreekse afstammelingen van oprichter Emile Hermès tellen. Al lijkt er tussen de families ook een haar in de boter: een deel van de positie die LVMH opbouwde, is namelijk afkomstig van de familie Puech.

 

Over enkele weken moet het sanctiecomité van de AMF zich over de zaak uitspreken. Een poging van LVMH om de aanklacht onontvankelijk te laten verklaren, werd door de AMF afgewezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Hoe Brantano een volwaardige moderetailer wordt

22/02/2018

FNG gaat Brantano uitbouwen tot een sterk uithangbord voor merkenmode en -schoenen, en ambieert zo de eerste keuze te zijn voor een breed publiek. De retailer wil de markt dekken met drie complementaire winkelformules en een nieuw online platform.

Jack & Jones opent vijf winkels volgens nieuw concept

22/02/2018

Modeketen Jack & Jones opent dit voorjaar vijf winkels volgens een nieuw winkelconcept, vandaag is de primeur al voor het Westland Shopping Center in Anderlecht. Ook in maart en april staan er openingen gepland.

Maken Chinese gevangenen kleren voor H&M en C&A?

20/02/2018

De Britse ex-journalist Peter Humphrey beticht C&A en H&M van dwangarbeid. Met eigen ogen zou hij gezien hebben hoe gevangenen in Shanghai moesten werken voor Westerse ketens. De retailers onderzoeken de zaak.

Chanel neemt aandeel in online retailer Farfetch

19/02/2018

Het Franse modemerk Chanel heeft een minderheidsaandeel genomen in het Britse Farfetch. Chanel wil de kennis van de online retailer gebruiken om zelf meer digitale innovaties te ontwikkelen voor de eigen klanten.

Monoprix wil webshop Sarenza overnemen

19/02/2018

Winkelketen Monoprix, onderdeel van de Franse Groupe Casino, heeft gesprekken opgestart rond een overname van online schoenverkoper Sarenza. Sarenza is een van de belangrijkste online merken in Frankrijk.

Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Back to top