Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH | RetailDetail

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

De Franse beurstoezichthouder Autorité des Marchés Financier (AMF) eist de maximumboete van 10 miljoen euro voor luxeconcern LVMH. De instantie viseert het Franse luxebedrijf voor de manier waarop het een belang heeft opgebouwd in Hermès, de Franse producent van luxetassen onder de merken Kelly en Birkin.

Illegale transacties of niet?

LVMH bezit nu 22,6 procent van de aandelen van Hermès, maar verwierf die positie grotendeels in stilte. Volgens Hermès gebeurde dat echter via illegale transacties en via het manipuleren van de beurskoers.

 

LVMH verraste zijn sectorgenoot door in oktober 2010 te melden dat het toen een belang van 14 procent had opgebouwd. Dat gebeurde vooral via 'afgeleide producten', die volgens LVMH niet moesten worden aan de beursautoriteiten: het ging immers niet om aandelen zelf. De rechtstreekse investering in aandelen bleef tot dan trouwens net onder de meldingsdrempel van 5 procent.

 

Pas toen LVMH de afgeleide producten omzette in aandelen, ging het over tot een melding. In Frankrijk is men telkens verplicht te melden dat men een participatiedrempel van 5 procent in een beursgenoteerde onderneming overschrijdt.

 

De beurswaakhond volgt de redenering van LVHM niet en blijft erbij dat LVMH zijn positie te lang verborgen heeft gehouden. Daarom eisen de onderzoekers de maximumboete van 10 miljoen euro.

 

Hermès beschermt zich tegen vijandige LVMH-overname

Het doelwit Hermès wil trouwens niet weten van een grotere invloed van LVMH en heeft intussen een beschermingsconstructie opgezet om te vermijden dat zijn Franse rivaal die invloed vergroot. Ook vecht het de verwerving van de participatie aan via een apart geding. Hermès vreest namelijk dat LVMH en zijn topman Bernard Arnault uit zijn op een overname. Zelf zegt die dat het gewoon gaat om een langetermijnbelegging.

 

Hermès wordt gecontroleerd door de families Puech, Dumas en Guerrand, die samen meer dan 75 rechtstreekse afstammelingen van oprichter Emile Hermès tellen. Al lijkt er tussen de families ook een haar in de boter: een deel van de positie die LVMH opbouwde, is namelijk afkomstig van de familie Puech.

 

Over enkele weken moet het sanctiecomité van de AMF zich over de zaak uitspreken. Een poging van LVMH om de aanklacht onontvankelijk te laten verklaren, werd door de AMF afgewezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

e5 Mode treedt toe tot de Fair Wear Foundation

24/05/2018

ECG, de design- en importafdeling van kledingketen e5 Mode, wordt lid van de Fair Wear Foundation. Die internationale organisatie ijvert samen met kledingmerken voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders.

Schoenen Torfs wordt franchisenemer The Athlete’s Foot

23/05/2018

Op vrijdag 1 juni opent sneakerketen The Athlete’s Foot een winkel in Waasland Shopping Center. De tweede winkel in België is meteen ook de eerste in een partnership met Schoenen Torfs. Later dit jaar volgt nog een vestiging in Eeklo.

Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.