Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH | RetailDetail

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

Beurswaakhond eist maximumboete voor LVMH

De Franse beurstoezichthouder Autorité des Marchés Financier (AMF) eist de maximumboete van 10 miljoen euro voor luxeconcern LVMH. De instantie viseert het Franse luxebedrijf voor de manier waarop het een belang heeft opgebouwd in Hermès, de Franse producent van luxetassen onder de merken Kelly en Birkin.

Illegale transacties of niet?

LVMH bezit nu 22,6 procent van de aandelen van Hermès, maar verwierf die positie grotendeels in stilte. Volgens Hermès gebeurde dat echter via illegale transacties en via het manipuleren van de beurskoers.

 

LVMH verraste zijn sectorgenoot door in oktober 2010 te melden dat het toen een belang van 14 procent had opgebouwd. Dat gebeurde vooral via 'afgeleide producten', die volgens LVMH niet moesten worden aan de beursautoriteiten: het ging immers niet om aandelen zelf. De rechtstreekse investering in aandelen bleef tot dan trouwens net onder de meldingsdrempel van 5 procent.

 

Pas toen LVMH de afgeleide producten omzette in aandelen, ging het over tot een melding. In Frankrijk is men telkens verplicht te melden dat men een participatiedrempel van 5 procent in een beursgenoteerde onderneming overschrijdt.

 

De beurswaakhond volgt de redenering van LVHM niet en blijft erbij dat LVMH zijn positie te lang verborgen heeft gehouden. Daarom eisen de onderzoekers de maximumboete van 10 miljoen euro.

 

Hermès beschermt zich tegen vijandige LVMH-overname

Het doelwit Hermès wil trouwens niet weten van een grotere invloed van LVMH en heeft intussen een beschermingsconstructie opgezet om te vermijden dat zijn Franse rivaal die invloed vergroot. Ook vecht het de verwerving van de participatie aan via een apart geding. Hermès vreest namelijk dat LVMH en zijn topman Bernard Arnault uit zijn op een overname. Zelf zegt die dat het gewoon gaat om een langetermijnbelegging.

 

Hermès wordt gecontroleerd door de families Puech, Dumas en Guerrand, die samen meer dan 75 rechtstreekse afstammelingen van oprichter Emile Hermès tellen. Al lijkt er tussen de families ook een haar in de boter: een deel van de positie die LVMH opbouwde, is namelijk afkomstig van de familie Puech.

 

Over enkele weken moet het sanctiecomité van de AMF zich over de zaak uitspreken. Een poging van LVMH om de aanklacht onontvankelijk te laten verklaren, werd door de AMF afgewezen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

Van de Velde zakt weg na teleurstellende omzetcijfers

10/07/2018

Het Oost-Vlaamse lingeriebedrijf Van de Velde kampt met een daling van de omzet. Pas eind april volgde een lichte verbetering van de bedrijfsresultaten, maar toch zakte de halfjaaromzet met 3,9% tot 110,8 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.