Miss Etam en Steps zijn failliet

Shutterstock.com

De Nederlandse modeketens Miss Etam en Steps – gewezen onderdelen van de groep FNG – zijn failliet verklaard. Eigenaar NXT Fashion kon de lonen niet meer betalen. Nu verliezen zowat 300 medewerkers hun baan.

 

Geen inkomsten

De rechter sprak woensdag het faillissement uit voor de kledingwinkels van Miss Etam en Steps. Die hadden eerder al uitstel van betaling gevraagd en gekregen. Door de lockdown in Nederland zijn de 44 winkels al een tijd gesloten en heeft het bedrijf geen inkomsten. Een webshop is er namelijk niet. Ook konden de ketens geen beroep doen op steunmaatregelen, omdat ze na een doorstart als nieuwe ondernemingen worden beschouwd. In januari ontvingen de medewerkers al geen loon, en nu staan ze dus op straat.
 

Het faillissement geldt niet voor het hele bedrijf NXT Fashion, weet NRC. Eigenaar Martijn Rozenboom, die de ketens overnam van de failliete modegroep FNG, deelde z’n bedrijf namelijk op in verschillende vennootschappen. Enkel de bv’s waaronder de medewerkers vallen, zijn getroffen. Over wat er met de winkels moet gebeuren, wordt nog overlegd.

 

Onbetrouwbaar

Al sinds de overname door ondernemer Rozenboom is het onrustig bij de ketens. Verschillende keren dreigden de personeelsleden met een faillissementsaanvraag omdat ze hun loon niet of niet tijdig op de rekening kregen. De vakbonden noemen de ondernemer onbetrouwbaar. De man heeft geen al te beste reputatie. Hij zou in het verleden al vaker failliete retailbedrijven hebben opgekocht om de overgebleven voorraden met winst te verkopen en de winkels vervolgens te sluiten.
 

Rozenboom nam vorig jaar de Nederlandse tak van het failliete FNG over. De ketens Expresso en Claudia Sträter verkocht hij al snel aan Van Uffelen Groep, en plussizemerk Promiss kwam in handen van het Belgische Paprika, dat er nu een 100% onlinemerk van maakt.