De wijze lessen van Frans Schotte | RetailDetail

De wijze lessen van Frans Schotte

De wijze lessen van Frans Schotte

Na 27 gevulde en succesvolle jaren neemt Frans Schotte, gedelegeerd bestuurder van Standaard Boekhandel, afscheid van de boekwinkelketen die hij tot onbetwiste marktleider heeft gemaakt. Retail Forum Belgium maakt op 26 april daarom van de gelegenheid die het RetailDetail Congres biedt gebruik om hem nog eens in de bloemetjes te zetten - en hem aan het woord te laten over zijn inspirerende carrière en zijn ervaringen in de retailwereld.

Frans Schotte heeft er een indrukwekkende carrière opzitten. Via de metaalindustrie, het uitgeversbedrijf Roularta en de Textielwerkgeversfederatie kwam hij in 1984 aan het hoofd te staan van Standaard Boekhandel, dat op dat moment met zijn 24 winkels door woelige waters ging.

 

Van leerkracht tot captain of retail

Zijn opleiding als onderwijzer en als licentiaat in de sociologie maken dat Frans Schotte bij uitstek oog heeft voor het menselijk kapitaal van de onderneming. Geen wonder dus dat hij het succes van de boekenketen toeschrijft aan de dagelijkse inzet van zijn medewerkers. Toch mag hij zelf best ook wat pluimen op zijn hoed steken: dat de boekenretailer vandaag een marktaandeel heeft dat bijna vijftig procent bedraagt en nog steeds groeit, is ongetwijfeld voor een groot deel te danken aan de inzet van de nuchtere West-Vlaming.

 

Frans Schotte neemt over enkele weken afscheid van Standaard Boekhandel en nam intussen ook een nieuwe taak op aan het hoofd van de Gezinsbond. Op 26 april, voordat het RetailDetail Congres van start gaat, laat Retail Forum Belgium hem dan ook graag aan het woord.

 

 

Uw inschrijving geeft recht op toegang tot het aansluitende RetailDetail Congres om 16u.


Klik hier voor registratie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Winkelen moet gestript worden van alle waardeloze momenten”

20/03/2017

De keuze waar retailers vandaag voor staan, is simpel: ofwel versnel je de winkelervaring ofwel vertraag je ze. Dat stelt Cate Trotter, trendhoofd bij Insider Trends, en een van de key-note sprekers op het RetailDetail Congress van 27 april.

Hans van Tellingen (Strabo): “Veel Nederlandse ketens hebben lopen suffen”

08/11/2016

“De claims dat 20% van de bestedingen al online gebeuren, zijn een bewuste rekenfout”, zegt de Nederlander Hans van Tellingen, directeur-eigenaar van Strabo. In zijn boek #WatNouEindeVanWinkels ontkracht hij de mythe over de dood van de fysieke winkels met een aantal krasse uitspraken.

Categorie lactosevrij kent aanhoudende groei

10/06/2016

De markt van lactosevrije producten blijft aanhoudend groeien. De consument ziet deze producten steeds vaker als bewuste keuze voor gezond leven. Hierdoor verschuift dit onderdeel van de categorie glutenvrij, suikervrij en healthfood van niche naar mainstream. 

Zo wordt Carrefour Belgium duurzamer

10/06/2016

Gezondere producten, aandacht voor het milieu en lokale verankering zijn drie speerpunten van het duurzaamheidsbeleid bij Carrefour Belgium. De retailer nodigt zijn leveranciers uit om deel te nemen aan een antiverspillingswedstrijd. 

Europese Commissie ruimt obstakels grensoverschrijdende webaankopen op

06/06/2016

De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen uitgewerkt om consumenten een betere toegang tot buitenlandse webwinkels te geven. Zo zullen die niet zomaar klanten kunnen weigeren op basis van hun woonplaats.

Carrefour Koksijde is hyper-geconnecteerd

27/05/2016

Het was in Mons (Bergen – Les Grands Prés) al te beleven, maar in Vlaanderen nog niet: de hypermarkt voor de toekomst, zoals Carrefour die ziet. De nieuwe winkel in de West-Vlaamse kustgemeente Koksijde zet zwaar in op digitalisering en beleving.