Belgische Blokker-eigenaar voor de rechter

Gevel winkel van retailer Blokker in Aalst
Foto: Imladris / Shutterstock.com

Dirk Bron, de overnemer van Blokker in België, wordt in Nederland verdacht van fraude. Volgens de ondernemer gaat het om boxershorts die namaak bleken, de openbare aanklager heeft het ook over niet-betaalde belastingen, verduistering, witwassen en oplichting.

 

"Megafraude" is "onzin"

Aanstaande woensdag staan Dirk Bron en zijn zoon in Den Haag terecht op verdenking van fraude. De bal zou aan het rollen zijn gegaan door een partij boxershorts, zogezegd van Björn Borg, die Bron uit Turkije kocht via een Nederlandse groothandel. Het bleek om namaak te gaan, wat leidde tot een politie-onderzoek dat nu voor de Blokker-eigenaar een judicieel staartje krijgt.

 

"De politie denkt een megafraude op het spoor te zijn gekomen", licht Bron toe tegenover het Algemeen Dagblad, maar hij ontkent alle aantijgingen. Die luiden volgens het Openbaar Ministerie het niet afdragen van omzetbelasting, verduistering, witwassen en oplichting. "Het meeste wat ons ten laste wordt gelegd is allemaal onzin", reageert de ondernemer. "Wij hebben een andere visie dan het OM en wij denken dat te kunnen aantonen", zegt ook de advocate van zowel vader als zoon. 

 

Van Aktiesport tot Mega World

Het is niet de eerste keer dat Dirk Bron in opspraak komt: in 2011 werd hij eveneens voor de rechter gedaagd naar aanleiding van het faillissement van Aqua Store, een kledingwinkel die de zakenman overnam. Hij zou voor grote bedragen privé-uitgaven hebben gedaan op rekening van de onderneming.

 

Zijn naam en fortuin verdiende Bron met de sportketen Aktiesport, die hij in de jaren 1980 oprichtte. De keten werd later overgenomen door Unlimited Sports Group, maar ging uitetindelijk failliet onder de nieuwe eigenaar.

 

Het nieuwste wapenfeit is de overname van de Belgische winkels van Blokker, die Bron wil omvormen tot discountformule Mega World. Door de coronacrisis loopt de transformatie evenwel vertraging op. Ondertussen schijnt ook het managementteam van de keten te zijn opgestapt.