Belgische en Nederlandse consumenten licht optimistischer

Belgische en Nederlandse consumenten licht optimistischer

Het gaat de goede kant op met het consumentenvertrouwen in de lage landen. In België steeg de index in augustus nu al voor de vijfde maand op rij, om zijn hoogste peil in 15 maanden te bereiken. In Nederland was er na twee maanden van daling een kentering ten goede, maar er is nog een hele weg af te leggen.

België

In België zorgt een veel positievere inschatting van de algemene economische toestand voor een stijgend vertrouwen. Voor de eigen situatie blijven de meeste mensen echter negatiever: ze vrezen vooral minder te zullen kunnen sparen.

 

De index van de Nationale Bank die het consumentenvertrouwen meet, steeg van - 16 punten naar - 12 punten, het hoogste peil in 15 maanden. Toch blijft de aanwijzer daarmee voorlopig nog onder zijn langetermijngemiddelde.

 

Nederland

Ook in Nederland verbeterde de aanwijzer van het consumentenvertrouwen. De barometer van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg van -38 punten naar -33 punten. Ook hier was die verbetering te danken aan de inschatting van de algemene economische situatie voor de komende twaalf maanden, die toch al iets minder negatief werd.

 

Toch is er niet meteen ruimte voor euforie van het consumentenfront: op de vraag of de tijd gunstig is voor grote aankopen verslechterde de index immers nog een fractie. Net als in België was er bovendien weinig positiefs te melden over de persoonlijke financiële situatie.

 

De cijfers over het consumentenvertrouwen tussen België en Nederland komen op een andere manier tot stand en zijn dus niet onderling vergelijkbaar, maar de trends kunnen wel naast elkaar gelegd worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Amazon bijna klaar om kassaloze Go te lanceren"

20/11/2017

Volgens sommige bronnen werft Amazon momenteel bouwmanagers en marketeers aan voor zijn Amazon Go-team. Dat wijst er mogelijk op dat de supermarkt zonder personeel nu ook echt in de startblokken staat.

Mark Thomson (Zebra): "De tools voor de toekomst zijn al voorhanden"

17/11/2017

Volgens Mark Thomson, Director of Retail Industry Solutions bij Zebra, verandert de retail in de nabije toekomst ingrijpender dan in de voorbije vijftig jaar bij elkaar opgeteld.

Qrf Beste Winkelketen van België en Qrf Webshop Awards: spanning stijgt!

16/11/2017

Op donderdag 23 november is het zover: op die avond worden de winnaars van de ‘Qrf Beste Winkelketen van België’ en ‘Qrf Webshop Awards’ bekendgemaakt tijdens de RetailDetail Night. 

Omzet 100 grootste webshops in België stijgt 13,5%

16/11/2017

De omzet van de top 100 webshops in België is van 3,7 miljard euro toegenomen naar 4,2 miljard euro, een stijging met 13,5%. Vooral voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen gaan vlotter over de digitale toonbank.

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

16/11/2017

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Topman Horeca Vlaanderen nieuwe baas Unizo

16/11/2017

Als de raad van bestuur van Unizo op 7 december het licht op groen zet, wordt Danny Van Assche de opvolger van Karel Van Eetvelt als topman bij ondernemersorganisatie. Voor de 45-jarige Van Assche zou dat een terugkeer naar de roots zijn.

Back to top