Belgische en Nederlandse consumenten licht optimistischer

Belgische en Nederlandse consumenten licht optimistischer

Het gaat de goede kant op met het consumentenvertrouwen in de lage landen. In België steeg de index in augustus nu al voor de vijfde maand op rij, om zijn hoogste peil in 15 maanden te bereiken. In Nederland was er na twee maanden van daling een kentering ten goede, maar er is nog een hele weg af te leggen.

België

In België zorgt een veel positievere inschatting van de algemene economische toestand voor een stijgend vertrouwen. Voor de eigen situatie blijven de meeste mensen echter negatiever: ze vrezen vooral minder te zullen kunnen sparen.

 

De index van de Nationale Bank die het consumentenvertrouwen meet, steeg van - 16 punten naar - 12 punten, het hoogste peil in 15 maanden. Toch blijft de aanwijzer daarmee voorlopig nog onder zijn langetermijngemiddelde.

 

Nederland

Ook in Nederland verbeterde de aanwijzer van het consumentenvertrouwen. De barometer van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg van -38 punten naar -33 punten. Ook hier was die verbetering te danken aan de inschatting van de algemene economische situatie voor de komende twaalf maanden, die toch al iets minder negatief werd.

 

Toch is er niet meteen ruimte voor euforie van het consumentenfront: op de vraag of de tijd gunstig is voor grote aankopen verslechterde de index immers nog een fractie. Net als in België was er bovendien weinig positiefs te melden over de persoonlijke financiële situatie.

 

De cijfers over het consumentenvertrouwen tussen België en Nederland komen op een andere manier tot stand en zijn dus niet onderling vergelijkbaar, maar de trends kunnen wel naast elkaar gelegd worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Toys ‘R’ Us dicht bij faillissement

18/09/2017

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal staat de Amerikaanse speelgoedketen Toys ‘R’ Us dicht bij een faillissement. Dat is het gevolg van de toename van online verkoop van speelgoed en van strengere eisen die de leveranciers stellen.

Kortingsactie Shoptalk Europe nadert einde

14/09/2017

(publireportage) Shoptalk Europe, de beurs voor retailinnovatie, toont van 8 tot 11 oktober 2017 in Kopenhagen via trends, technologieën en businessmodellen hoe consumenten ontdekken, winkelen en kopen in deze tijd van digitale disruptie.

Genomineerden Mercuriusprijs bekend

14/09/2017

Op 25 oktober reikt Comeos de Mercuriusprijs uit, waarbij de organisatie het beste winkelconcept van het jaar beloont. De elf genomineerden zijn nu al bekend gemaakt.

"EU moet grenzen e-commerce beter vastleggen"

13/09/2017

Volgens Nederlands europarlementariër Marietje Schaak moet de Europese Commissie een beter kader creëren voor digitale handel in en met de Europese lidstaten. Anders gaan grote internetbedrijven de standaarden zelf bepalen, vreest ze.

Europa wil betere omkadering franchisenemers

13/09/2017

Het Europees Parlement heeft gisteren het rapport ‘Over de werking van franchising in de detailhandel’ aangenomen. Daarin staan een aantal punten die de positie van de franchisenemer moeten versterken.

Google dan toch in beroep tegen Europese boete

12/09/2017

Ondanks eerdere meldingen dat Google de nodige aanpassingen ging doen aan Google Shopping om in orde te zijn met de Europese wetgeving, heeft het internetbedrijf nu toch besloten om in beroep te gaan tegen de monsterboete.

Back to top