Belgische en Nederlandse consumenten licht optimistischer

Belgische en Nederlandse consumenten licht optimistischer

Het gaat de goede kant op met het consumentenvertrouwen in de lage landen. In België steeg de index in augustus nu al voor de vijfde maand op rij, om zijn hoogste peil in 15 maanden te bereiken. In Nederland was er na twee maanden van daling een kentering ten goede, maar er is nog een hele weg af te leggen.

België

In België zorgt een veel positievere inschatting van de algemene economische toestand voor een stijgend vertrouwen. Voor de eigen situatie blijven de meeste mensen echter negatiever: ze vrezen vooral minder te zullen kunnen sparen.

 

De index van de Nationale Bank die het consumentenvertrouwen meet, steeg van - 16 punten naar - 12 punten, het hoogste peil in 15 maanden. Toch blijft de aanwijzer daarmee voorlopig nog onder zijn langetermijngemiddelde.

 

Nederland

Ook in Nederland verbeterde de aanwijzer van het consumentenvertrouwen. De barometer van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg van -38 punten naar -33 punten. Ook hier was die verbetering te danken aan de inschatting van de algemene economische situatie voor de komende twaalf maanden, die toch al iets minder negatief werd.

 

Toch is er niet meteen ruimte voor euforie van het consumentenfront: op de vraag of de tijd gunstig is voor grote aankopen verslechterde de index immers nog een fractie. Net als in België was er bovendien weinig positiefs te melden over de persoonlijke financiële situatie.

 

De cijfers over het consumentenvertrouwen tussen België en Nederland komen op een andere manier tot stand en zijn dus niet onderling vergelijkbaar, maar de trends kunnen wel naast elkaar gelegd worden.

Tags: