Belgische shoppers niet welkom in Nederland

Winkelstraat in Amsterdam tijdens coronacrisis
Foto: Wut_Moppie / Shutterstock.com

Dat veel Belgen in Nederland gaan shoppen, valt in deze coronatijden niet in goede aarde. Langs beide zijden van de grens willen de beleidsmakers de toestroom een halt toeroepen. Desnoods dreigt Nederland met winkelsluitingen.

 

Al om 15 uur deuren dicht


Van Breda tot Rotterdam, het aantal Belgische nummerplaten in de Nederlandse binnensteden was vorig weekend frappant. Het was Black Friday en in Belgie waren de niet-essentiele winkels nog dicht, dus trokken shoppers massaal de grens over. Maar de Nederlandse steden waren niet blij met al die extra klanten.


“Dit kunnen wij er niet bij hebben”, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Nederlandse Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, tegenover NOS. In verschillende steden zagen winkels zich inderdaad genoodzaakt om eerder te sluiten: zaterdag mochten winkeliers na 15 uur al geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Maastricht ging zelfs over op code rood, omdat het te druk werd om de afstandsregels te kunnen handhaven.

 

Afspraken zijn noodzakelijk

De komende maand verwacht Bruls nog dergelijke taferelen, tenzij er afspraken worden gemaakt tussen beide landen. “Als vermijden niet lukt, moeten we ingrijpen”, klinkt het. “Alleen kunnen wij als burgemeesters er niet veel aan doen: dit is echt een kabinetskwestie en iets tussen twee lidstaten.”


Als mogelijke maatregelen suggereert Bruls zelfs het sluiten van de winkels, of een verbod op grensshoppen. In Nederland roept Bruls alvast op om “absoluut niet meer” in het weekend te gaan winkelen, maar de sinterklaas- en kerstinkopen te spreiden over de week.