Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren

Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren

Frankrijk is in de ban van de zondagsopening sinds doe-het-zelfketens Castorama en Leroy Merlin vorige zondag – uit protest tegen een gerechtelijk verbod – 14 vestigingen in Ile-de-France toch open hielden. De "revolte" veroorzaakte zoveel heisa, dat de regering zich genoodzaakt zag een "wijze" aan te stellen om het netelige dossier te ontmijnen.

"Waarom zij wel en wij niet?"

Ondanks een uitdrukkelijk verbod van de handelsrechter in Bobigny, met zelfs een dwangsom van 120.000 euro per winkel per dag er bovenop, hebben veertien vestigingen van Castorama en Leroy Merlin toch de deuren geopend vorige zondag. Het verbod was er gekomen nadat een derde concurrent, Bricorama, deze zomer naar de rechter was gestapt.

 

Bricorama nam het niet dat beide concurrenten wél open gingen op zondag, terwijl dat voor Bricorama zelf verboden was. Dat verbod was er dan weer gekomen na een klacht van de vakbond Force Ouvrière, die in januari 2012 naar de rechter was gestapt omdat Bricorama de wet op de zondagsrust met de voeten trad.

 

Toch is het hele dispuut veel meer dan zomaar geruzie tussen concurrenten, want uiteindelijk zitten de drie ketens in hetzelfde schuitje: de doe-het-zelfsector pikt het niet dat tuin- en meubelketens in Frankrijk wel een afwijking krijgen op de zondagssluiting, terwijl zij de deuren gesloten moeten houden. Pure concurrentievervalsing, vinden ze.

 

Bal in kamp van regering

Alsof de zaken nog niet ingewikkeld genoeg lagen, blijkt nu ook dat sommige doe-het-zelfwinkels wél een afwijking op de zondagssluiting krijgen, en andere dan weer niet. Allemaal een gevolg van het feit dat de wetgeving op de zondagsrust allesbehalve duidelijk en sluitend is en derhalve voor verschillende interpretaties vatbaar.

 

Zo kwam de bal plots in het kamp van de regering-Ayrault te liggen, die eerst moord en brand schreeuwde toen beide ketens aankondigden dat ze het gerechtelijk bevel naast zich neer zouden leggen – "Frankrijk is tot nader order nog altijd een rechtsstaat", klonk het – maar die nu toch is gaan inzien dat de ketens in kwestie misschien wel redenen tot klagen hebben.

 

Al zal het feit dat de betrokken personeelsleden de kant van hun werkgever hebben gekozen, bevreesd als ze zijn voor mogelijk banenverlies en het verdwijnen van hun zondagspremie, er ook wel voor iets tussenzitten.

 

Pijnlijk voor premier Ayrault

Hoe dan ook, Parijs heeft gisteren in allerijl Jean-Paul Bailly – tot voor enkele weken nog topman van de Franse Post – aangesteld met een heel specifieke opdracht: tegen eind november moet hij "de onvolkomenheden van de huidige wet onderzoeken, de invloed van zondagsopeningen op bepaalde sectoren bestuderen, een dialoog opstarten tussen alle betrokken partijen (werkgevers, werknemers, consumentenverenigingen e.d.) en de regering een voorstel voorleggen".

 

Alleen al die aanstelling is een pijnlijke nederlaag voor Premier Ayrault, die zolang hij burgemeester van Nantes was, altijd geweigerd heeft om zelfs maar het in grote agglomeraties gebruikelijke minimum van vijf zondagsopeningen per jaar toe te kennen. Ayrault was en is er namelijk heilig van overtuigd dat "de zondagsrust essentieel is, zowel voor de bescherming van de werknemers als voor de sociale cohesie" van het land.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gent is eerste centrumstad met eigen visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

Back to top