Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren | RetailDetail

Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren

Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren

Frankrijk is in de ban van de zondagsopening sinds doe-het-zelfketens Castorama en Leroy Merlin vorige zondag – uit protest tegen een gerechtelijk verbod – 14 vestigingen in Ile-de-France toch open hielden. De "revolte" veroorzaakte zoveel heisa, dat de regering zich genoodzaakt zag een "wijze" aan te stellen om het netelige dossier te ontmijnen.

"Waarom zij wel en wij niet?"

Ondanks een uitdrukkelijk verbod van de handelsrechter in Bobigny, met zelfs een dwangsom van 120.000 euro per winkel per dag er bovenop, hebben veertien vestigingen van Castorama en Leroy Merlin toch de deuren geopend vorige zondag. Het verbod was er gekomen nadat een derde concurrent, Bricorama, deze zomer naar de rechter was gestapt.

 

Bricorama nam het niet dat beide concurrenten wél open gingen op zondag, terwijl dat voor Bricorama zelf verboden was. Dat verbod was er dan weer gekomen na een klacht van de vakbond Force Ouvrière, die in januari 2012 naar de rechter was gestapt omdat Bricorama de wet op de zondagsrust met de voeten trad.

 

Toch is het hele dispuut veel meer dan zomaar geruzie tussen concurrenten, want uiteindelijk zitten de drie ketens in hetzelfde schuitje: de doe-het-zelfsector pikt het niet dat tuin- en meubelketens in Frankrijk wel een afwijking krijgen op de zondagssluiting, terwijl zij de deuren gesloten moeten houden. Pure concurrentievervalsing, vinden ze.

 

Bal in kamp van regering

Alsof de zaken nog niet ingewikkeld genoeg lagen, blijkt nu ook dat sommige doe-het-zelfwinkels wél een afwijking op de zondagssluiting krijgen, en andere dan weer niet. Allemaal een gevolg van het feit dat de wetgeving op de zondagsrust allesbehalve duidelijk en sluitend is en derhalve voor verschillende interpretaties vatbaar.

 

Zo kwam de bal plots in het kamp van de regering-Ayrault te liggen, die eerst moord en brand schreeuwde toen beide ketens aankondigden dat ze het gerechtelijk bevel naast zich neer zouden leggen – "Frankrijk is tot nader order nog altijd een rechtsstaat", klonk het – maar die nu toch is gaan inzien dat de ketens in kwestie misschien wel redenen tot klagen hebben.

 

Al zal het feit dat de betrokken personeelsleden de kant van hun werkgever hebben gekozen, bevreesd als ze zijn voor mogelijk banenverlies en het verdwijnen van hun zondagspremie, er ook wel voor iets tussenzitten.

 

Pijnlijk voor premier Ayrault

Hoe dan ook, Parijs heeft gisteren in allerijl Jean-Paul Bailly – tot voor enkele weken nog topman van de Franse Post – aangesteld met een heel specifieke opdracht: tegen eind november moet hij "de onvolkomenheden van de huidige wet onderzoeken, de invloed van zondagsopeningen op bepaalde sectoren bestuderen, een dialoog opstarten tussen alle betrokken partijen (werkgevers, werknemers, consumentenverenigingen e.d.) en de regering een voorstel voorleggen".

 

Alleen al die aanstelling is een pijnlijke nederlaag voor Premier Ayrault, die zolang hij burgemeester van Nantes was, altijd geweigerd heeft om zelfs maar het in grote agglomeraties gebruikelijke minimum van vijf zondagsopeningen per jaar toe te kennen. Ayrault was en is er namelijk heilig van overtuigd dat "de zondagsrust essentieel is, zowel voor de bescherming van de werknemers als voor de sociale cohesie" van het land.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.