Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren | RetailDetail

Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren

Castorama en Leroy Merlin willen zondagsopeningen forceren

Frankrijk is in de ban van de zondagsopening sinds doe-het-zelfketens Castorama en Leroy Merlin vorige zondag – uit protest tegen een gerechtelijk verbod – 14 vestigingen in Ile-de-France toch open hielden. De "revolte" veroorzaakte zoveel heisa, dat de regering zich genoodzaakt zag een "wijze" aan te stellen om het netelige dossier te ontmijnen.

"Waarom zij wel en wij niet?"

Ondanks een uitdrukkelijk verbod van de handelsrechter in Bobigny, met zelfs een dwangsom van 120.000 euro per winkel per dag er bovenop, hebben veertien vestigingen van Castorama en Leroy Merlin toch de deuren geopend vorige zondag. Het verbod was er gekomen nadat een derde concurrent, Bricorama, deze zomer naar de rechter was gestapt.

 

Bricorama nam het niet dat beide concurrenten wél open gingen op zondag, terwijl dat voor Bricorama zelf verboden was. Dat verbod was er dan weer gekomen na een klacht van de vakbond Force Ouvrière, die in januari 2012 naar de rechter was gestapt omdat Bricorama de wet op de zondagsrust met de voeten trad.

 

Toch is het hele dispuut veel meer dan zomaar geruzie tussen concurrenten, want uiteindelijk zitten de drie ketens in hetzelfde schuitje: de doe-het-zelfsector pikt het niet dat tuin- en meubelketens in Frankrijk wel een afwijking krijgen op de zondagssluiting, terwijl zij de deuren gesloten moeten houden. Pure concurrentievervalsing, vinden ze.

 

Bal in kamp van regering

Alsof de zaken nog niet ingewikkeld genoeg lagen, blijkt nu ook dat sommige doe-het-zelfwinkels wél een afwijking op de zondagssluiting krijgen, en andere dan weer niet. Allemaal een gevolg van het feit dat de wetgeving op de zondagsrust allesbehalve duidelijk en sluitend is en derhalve voor verschillende interpretaties vatbaar.

 

Zo kwam de bal plots in het kamp van de regering-Ayrault te liggen, die eerst moord en brand schreeuwde toen beide ketens aankondigden dat ze het gerechtelijk bevel naast zich neer zouden leggen – "Frankrijk is tot nader order nog altijd een rechtsstaat", klonk het – maar die nu toch is gaan inzien dat de ketens in kwestie misschien wel redenen tot klagen hebben.

 

Al zal het feit dat de betrokken personeelsleden de kant van hun werkgever hebben gekozen, bevreesd als ze zijn voor mogelijk banenverlies en het verdwijnen van hun zondagspremie, er ook wel voor iets tussenzitten.

 

Pijnlijk voor premier Ayrault

Hoe dan ook, Parijs heeft gisteren in allerijl Jean-Paul Bailly – tot voor enkele weken nog topman van de Franse Post – aangesteld met een heel specifieke opdracht: tegen eind november moet hij "de onvolkomenheden van de huidige wet onderzoeken, de invloed van zondagsopeningen op bepaalde sectoren bestuderen, een dialoog opstarten tussen alle betrokken partijen (werkgevers, werknemers, consumentenverenigingen e.d.) en de regering een voorstel voorleggen".

 

Alleen al die aanstelling is een pijnlijke nederlaag voor Premier Ayrault, die zolang hij burgemeester van Nantes was, altijd geweigerd heeft om zelfs maar het in grote agglomeraties gebruikelijke minimum van vijf zondagsopeningen per jaar toe te kennen. Ayrault was en is er namelijk heilig van overtuigd dat "de zondagsrust essentieel is, zowel voor de bescherming van de werknemers als voor de sociale cohesie" van het land.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Coolblue doet z’n stinkende best om klanten blij te maken”

23/02/2018

Een retailer die met humor het verschil maakt: het kan. Als je erin slaagt klanten blij te maken, hoef je nauwelijks in reclame te investeren, zegt Matthias De Clercq, manager van Coolblue België. Hij spreekt op het RetailDetail Omnichannel Congress.

150e Belgische Action opent de deuren

23/02/2018

Winkelketen Action opent op 24 februari haar 150e Belgische vestiging, in Nieuwpoort. De eerste Belgische winkel van Action opende in 2005, vorig jaar werden er nog zeventien nieuwe vestigingen neergepoot.

Nieuwe Europese garantierichtlijnen niet overal goed onthaald

23/02/2018

Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel goedgekeurd om de garantieregels voor heel Europa te harmoniseren. Die beslissing wordt door Comeos op applaus onthaald, maar Unizo ziet het dan weer als een gemiste kans.

Handelaars richten eigen netwerk op tegen winkelcriminaliteit

23/02/2018

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, heeft in samenwerking met de politie het Commerce Information Network (COMIN) opgericht. Dat moet handelaars helpen georganiseerde winkelcriminaliteit aan te pakken.

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken

23/02/2018

Met de Nederlandse winkelketen Blokker gaat het stilaan de juiste kant op, althans volgens CEO Casper Meijer. Hij verwacht wel dat Blokker dit jaar nog een verlies zal moeten slikken, maar mikt op winst in 2019.

KaDeTe, ’s werelds eerste startup-supermarkt, opent in Berlijn

22/02/2018

In Berlijn opent volgende maand KaDeTe, ’s werelds eerste startupsupermarkt. De fysieke marktplaats geeft startende merken en bedrijven de kans om in contact te komen met consumenten en inkopers.

Back to top