Colruyt Group en AB Inbev bouwen samen aan waterstofeconomie

Colruyt Group

Colruyt Group en AB InBev willen samen een waterstof-ecosysteem ontwikkelen. In eerste instantie komen er emissievrije leveringen door waterstoftrucks tussen de logistieke hubs van beide bedrijven.

 

Project van 5 jaar

Zowel Colruyt als AB InBev hebben al diverse initiatieven opgezet rond waterstof als ecologische oplossing voor transport. Zo experimenteerde de brouwer met leveringen per e-truck in Leuven en gebruikt de supermarktketen de brandstof onder meer voor heftrucks en personenwagens. Het bedrijf uit Halle testte onlangs ook een heuse waterstoftruck in de eigen logistieke keten.

 

Nu slaan beide partijen de handen in elkaar met een ambitieus doel: de uitbouw van echt waterstof-ecosyteem in België, met hernieuwbare waterstofproductie, een netwerk van waterstof-tankstations en waterstof-brandstofceltrucks. Ze voorzien een termijn van vijf jaar om het project rond te krijgen.

 

Twee fasen

In een eerste fase willen Colruyt Group en AB InBev hun transportpartners bij hun doelstellingen betrekken. Verder zullen ze gemeenschappelijke expertise opbouwen, onder meer door leveringen tussen de logistieke hubs met de eerder geteste waterstoftruck. De tweede fase bestaat dan uit de aanleg van waterstofstations met grote capaciteit door Dats 24, de brandstofleverancier van Colruyt Group, en de aankoop van de trucks zelf.

 

"Colruyt Group is heel blij dat belangrijke leveranciers zoals AB Inbev samen met ons de mogelijkheden van waterstof-brandstofceltrucks willen onderzoeken – het sterkt ons in de overtuiging dat we de juiste keuzes maken", zegt Jef Colruyt, CEO van de retailgroep.