Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties
Shutterstock

Normaal zouden de vakbonden vandaag samen met hun Franse collega's actie voeren aan de Parijse hoofdzetel van Carrefour, maar door de hevige sneeuwval in Frankrijk is die actie uitgesteld. De solidariteitsactie in eigen land gaat wel door.

 

Genk, Turnhout en Borsbeek

De Franse supermarktreus maakte eind januari een grote herstructurering bekend, die ook gevolgen heeft in ons land. Maximaal 1233 werknemers moeten voor hun baan vrezen (1053 in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel in Evere); twee hypermarkten, die van Genk en Luik, zouden worden gesloten en andere moeten inkrimpen.

 

De aankondiging leidde tot acties en normaal zouden de bonden vandaag in Parijs gaan betogen, maar de weergoden hebben daar anders over beslist. De solidariteitsactie die de bonden voor de ‘thuisblijvers’ op touw hadden gezet, gaat wel door: drie hypermarkten ‑ die van Genk, Turnhout en Borsbeek ‑ blijven vandaag dicht. In het Brusselse zou alles rustig blijven, in de vestiging van Luik (Belle-Île) wordt er rond 11 uur actie gevoerd.

 

“Stakingsposten tegen werkwilligen”

Dat alles tot groot ongenoegen van de Belgische directie: via Twitter haalde woordvoerder Baptiste van Outryve alvast uit naar de actievoerders. “Vakbondsactie - Hoe leg je morgen in de winkel aan een klant uit dat je zijn winkel toch hebt gesloten, terwijl de manifestatie waaraan je zou deelnemen in Frankrijk geannuleerd werd?” vraagt hij zich retorisch af.

 

“Er staan stakingsposten”, verduidelijkt hij op Nieuwsblad.be: “Er zijn veel collega’s aan het werk, maar helaas kunnen de klanten niet binnen. Er staan stakingsposten die worden bemand door enkele vertegenwoordigers van de vakbonden en heel wat mensen die wij niet kennen, die niet voor Carrefour werken. Dat betreuren we ten zeerste.”

 

De ondernemingsraad van gisteren verliep volgens de bonden in een gespannen sfeer. De bonden hadden een honderdtal vragen maar kregen naar eigen zeggen slechts een dertigtal antwoorden. Volgens Van Outryve krijgen ze op al die vragen een antwoord tegen de volgende ondernemingsraad. De eerstvolgende zijn gepland voor 21 en 26 februari.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.