Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties

Drie Carrefour Hypermarkten dicht door acties
Shutterstock

Normaal zouden de vakbonden vandaag samen met hun Franse collega's actie voeren aan de Parijse hoofdzetel van Carrefour, maar door de hevige sneeuwval in Frankrijk is die actie uitgesteld. De solidariteitsactie in eigen land gaat wel door.

 

Genk, Turnhout en Borsbeek

De Franse supermarktreus maakte eind januari een grote herstructurering bekend, die ook gevolgen heeft in ons land. Maximaal 1233 werknemers moeten voor hun baan vrezen (1053 in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel in Evere); twee hypermarkten, die van Genk en Luik, zouden worden gesloten en andere moeten inkrimpen.

 

De aankondiging leidde tot acties en normaal zouden de bonden vandaag in Parijs gaan betogen, maar de weergoden hebben daar anders over beslist. De solidariteitsactie die de bonden voor de ‘thuisblijvers’ op touw hadden gezet, gaat wel door: drie hypermarkten ‑ die van Genk, Turnhout en Borsbeek ‑ blijven vandaag dicht. In het Brusselse zou alles rustig blijven, in de vestiging van Luik (Belle-Île) wordt er rond 11 uur actie gevoerd.

 

“Stakingsposten tegen werkwilligen”

Dat alles tot groot ongenoegen van de Belgische directie: via Twitter haalde woordvoerder Baptiste van Outryve alvast uit naar de actievoerders. “Vakbondsactie - Hoe leg je morgen in de winkel aan een klant uit dat je zijn winkel toch hebt gesloten, terwijl de manifestatie waaraan je zou deelnemen in Frankrijk geannuleerd werd?” vraagt hij zich retorisch af.

 

“Er staan stakingsposten”, verduidelijkt hij op Nieuwsblad.be: “Er zijn veel collega’s aan het werk, maar helaas kunnen de klanten niet binnen. Er staan stakingsposten die worden bemand door enkele vertegenwoordigers van de vakbonden en heel wat mensen die wij niet kennen, die niet voor Carrefour werken. Dat betreuren we ten zeerste.”

 

De ondernemingsraad van gisteren verliep volgens de bonden in een gespannen sfeer. De bonden hadden een honderdtal vragen maar kregen naar eigen zeggen slechts een dertigtal antwoorden. Volgens Van Outryve krijgen ze op al die vragen een antwoord tegen de volgende ondernemingsraad. De eerstvolgende zijn gepland voor 21 en 26 februari.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Samsonite opent flagshipstore volgens nieuw concept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Back to top