Fortino Capital pompt geld in herverkoper Buybay

Fortino Capital pompt geld in herverkoper Buybay
Shutterstock

Investeringsfonds Fortino Capital, dat wordt geleid door ex-Telenet CEO Duco Sickinghe, investeert enkele miljoenen euro’s in de Nederlandse start-up Buybay. Dat zorgt er voor dat geretourneerde online aankopen terug verkocht worden.

Niet meer verkopen aan opkopers

Voor de consument is het de normaalste zaak van de wereld dat online aankopen eenvoudig terug kunnen worden gestuurd, als ze bijvoorbeeld licht beschadigd zijn. Die producten komen daarna vaak in de handen van bedrijven die ze voor een prikje opkopen. Met Buybay wil Thijs Bosgoed online retailers nu helpen om de waarde van die geretourneerde goederen zo hoog mogelijk te houden. Hij gaat daarbij op zoek naar eender welke oplossing die beter is dan simpelweg verkopen aan opkopers.

 

In eerste instantie wil Buybay e-tailers helpen om het aantal geretourneerde goederen zo laag mogelijk te houden. Worden ze dan toch teruggestuurd, dan komen ze terecht in het magazijn in het Nederlandse Heteren. Daar zijn een aantal specialisten, zoals een meubelmaker, aanwezig om de producten terug op te knappen.

 

Unieke insteek

In een volgende fase zal Buybay er voor zorgen dat de herverkoop geoptimaliseerd wordt. Voor elk product wordt apart bekeken hoe het zo goed mogelijk opnieuw in de markt kan worden gezet. Volgens Bosgoed is de insteek van Buybay vrijwel uniek in de wereld: “De Zalando’s van deze wereld hebben rond dat proces geen expertise”, stelt hij. “Ze zijn daar niet op gefocust, ze kijken vooral naar het veroveren van marktaandeel.”

 

Ook Sickinghe ziet een voordeel in Buybay: “E-commercebedrijven zitten met een overtollige stock en dit is een duurzame manier om met die blinde vlek om te gaan.” Met het geld van Fortino wil Buybay zich gaan richten op de volledige Europese markt. Momenteel is het enkel te vinden in de Benelux.

 

Het is de tweede grote Nederlandse investering van het fonds in korte tijd: begin februari investeerde Fortino ook al mee in online bloemenverkoper Bloomon, dat net als Buybay wil werken aan wereldwijde expansie.