Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Er komt dan toch geen verbod op manifestaties in de grote winkelstraten van Antwerpen. Ondanks een petitie van Unizo en handelaars van de Turnhoutsebaan werd er geen consensus gevonden in de gemeenteraad.

Petitie van Unizo & BoHo 2140

Unizo Stad Antwerpen en BoHo 2140, de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan in Borgerhout, verzamelden 1.100 handtekeningen van handelaars, klanten en inwoners "omdat we van onze handelaarsbuurt een bloeiende plaats willen maken, waar het fijn is om te winkelen", aldus Joost Sierens (foto), voorzitter van BoHo 2140.

 

De petitie kwam er na de commotie rond een geplande extreemrechtse manifestatie in de buurt. "De betoging is uiteindelijk wel verboden, maar we willen een signaal geven dat we geen betogingen meer willen in onze Borgerhoutse winkelbuurt. Genoeg is genoeg!", aldus nog Joost Sierens.

 

De Antwerpse burgemeester had begrip voor de bekommernissen, maar stelde dat er in dit dossier "fundamentele rechten botsen", met name het "recht op vrije meningsuiting" versus "het recht op ondernemen". Hij beloofde wel na te gaan of een bestaand verbod op betogingen (zoals op de Meir) uitgebreid kan worden naar alle centrale handelsassen en zou een en ander op 30 april met de fractievoorzitters bespreken.

 

Wel "stringente ordehandhaving"

Tijdens de gemeenteraad werd echter al snel duidelijk dat er geen consensus voor het gevraagde manifestatieverbod zou worden gevonden.  "Ik zal dan ook aan de handelaars laten weten dat sommige partijen dit niet wensten", besloot de burgemeester. "Maar ik zal hen wel de garantie bieden dat ik uiterst stringent zal toezien op het handhaven van de openbare orde."

 

Voorlopig komt er dus geen specifiek manifestatieverbod in de Antwerpse winkelstraten, maar mogelijk wordt een bestaand verbod uitgebreid naar andere winkelassen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Wint jouw bedrijf de bpost Omnichannel Award 2018?

18/01/2018

Welke retailer volgt in 2018 Juttu op als winnaar van de bpost Omnichannel Award? Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. De award wordt uitgereikt tijdens het Omnichannel Congress op 1 maart.

"Vijfde van alle aankopen wordt gedaan via digitale spraakassistenten”

17/01/2018

Kopen via spraakassistenten zoals Siri of Amazon Alexa wordt heel groot, meent Capgemini. Al 35% van de consumenten zou aan zogeheten ‘conversational commerce’ doen: kopen of bestellen via zo’n digitale spraakassistent.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Wibra weet weer wat winst is

17/01/2018

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

Back to top