Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Er komt dan toch geen verbod op manifestaties in de grote winkelstraten van Antwerpen. Ondanks een petitie van Unizo en handelaars van de Turnhoutsebaan werd er geen consensus gevonden in de gemeenteraad.

Petitie van Unizo & BoHo 2140

Unizo Stad Antwerpen en BoHo 2140, de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan in Borgerhout, verzamelden 1.100 handtekeningen van handelaars, klanten en inwoners "omdat we van onze handelaarsbuurt een bloeiende plaats willen maken, waar het fijn is om te winkelen", aldus Joost Sierens (foto), voorzitter van BoHo 2140.

 

De petitie kwam er na de commotie rond een geplande extreemrechtse manifestatie in de buurt. "De betoging is uiteindelijk wel verboden, maar we willen een signaal geven dat we geen betogingen meer willen in onze Borgerhoutse winkelbuurt. Genoeg is genoeg!", aldus nog Joost Sierens.

 

De Antwerpse burgemeester had begrip voor de bekommernissen, maar stelde dat er in dit dossier "fundamentele rechten botsen", met name het "recht op vrije meningsuiting" versus "het recht op ondernemen". Hij beloofde wel na te gaan of een bestaand verbod op betogingen (zoals op de Meir) uitgebreid kan worden naar alle centrale handelsassen en zou een en ander op 30 april met de fractievoorzitters bespreken.

 

Wel "stringente ordehandhaving"

Tijdens de gemeenteraad werd echter al snel duidelijk dat er geen consensus voor het gevraagde manifestatieverbod zou worden gevonden.  "Ik zal dan ook aan de handelaars laten weten dat sommige partijen dit niet wensten", besloot de burgemeester. "Maar ik zal hen wel de garantie bieden dat ik uiterst stringent zal toezien op het handhaven van de openbare orde."

 

Voorlopig komt er dus geen specifiek manifestatieverbod in de Antwerpse winkelstraten, maar mogelijk wordt een bestaand verbod uitgebreid naar andere winkelassen.

Tags: