Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen | RetailDetail

Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Er komt dan toch geen verbod op manifestaties in de grote winkelstraten van Antwerpen. Ondanks een petitie van Unizo en handelaars van de Turnhoutsebaan werd er geen consensus gevonden in de gemeenteraad.

Petitie van Unizo & BoHo 2140

Unizo Stad Antwerpen en BoHo 2140, de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan in Borgerhout, verzamelden 1.100 handtekeningen van handelaars, klanten en inwoners "omdat we van onze handelaarsbuurt een bloeiende plaats willen maken, waar het fijn is om te winkelen", aldus Joost Sierens (foto), voorzitter van BoHo 2140.

 

De petitie kwam er na de commotie rond een geplande extreemrechtse manifestatie in de buurt. "De betoging is uiteindelijk wel verboden, maar we willen een signaal geven dat we geen betogingen meer willen in onze Borgerhoutse winkelbuurt. Genoeg is genoeg!", aldus nog Joost Sierens.

 

De Antwerpse burgemeester had begrip voor de bekommernissen, maar stelde dat er in dit dossier "fundamentele rechten botsen", met name het "recht op vrije meningsuiting" versus "het recht op ondernemen". Hij beloofde wel na te gaan of een bestaand verbod op betogingen (zoals op de Meir) uitgebreid kan worden naar alle centrale handelsassen en zou een en ander op 30 april met de fractievoorzitters bespreken.

 

Wel "stringente ordehandhaving"

Tijdens de gemeenteraad werd echter al snel duidelijk dat er geen consensus voor het gevraagde manifestatieverbod zou worden gevonden.  "Ik zal dan ook aan de handelaars laten weten dat sommige partijen dit niet wensten", besloot de burgemeester. "Maar ik zal hen wel de garantie bieden dat ik uiterst stringent zal toezien op het handhaven van de openbare orde."

 

Voorlopig komt er dus geen specifiek manifestatieverbod in de Antwerpse winkelstraten, maar mogelijk wordt een bestaand verbod uitgebreid naar andere winkelassen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top