Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen | RetailDetail

Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Geen manifestatieverbod op grootste Antwerpse winkelassen

Er komt dan toch geen verbod op manifestaties in de grote winkelstraten van Antwerpen. Ondanks een petitie van Unizo en handelaars van de Turnhoutsebaan werd er geen consensus gevonden in de gemeenteraad.

Petitie van Unizo & BoHo 2140

Unizo Stad Antwerpen en BoHo 2140, de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan in Borgerhout, verzamelden 1.100 handtekeningen van handelaars, klanten en inwoners "omdat we van onze handelaarsbuurt een bloeiende plaats willen maken, waar het fijn is om te winkelen", aldus Joost Sierens (foto), voorzitter van BoHo 2140.

 

De petitie kwam er na de commotie rond een geplande extreemrechtse manifestatie in de buurt. "De betoging is uiteindelijk wel verboden, maar we willen een signaal geven dat we geen betogingen meer willen in onze Borgerhoutse winkelbuurt. Genoeg is genoeg!", aldus nog Joost Sierens.

 

De Antwerpse burgemeester had begrip voor de bekommernissen, maar stelde dat er in dit dossier "fundamentele rechten botsen", met name het "recht op vrije meningsuiting" versus "het recht op ondernemen". Hij beloofde wel na te gaan of een bestaand verbod op betogingen (zoals op de Meir) uitgebreid kan worden naar alle centrale handelsassen en zou een en ander op 30 april met de fractievoorzitters bespreken.

 

Wel "stringente ordehandhaving"

Tijdens de gemeenteraad werd echter al snel duidelijk dat er geen consensus voor het gevraagde manifestatieverbod zou worden gevonden.  "Ik zal dan ook aan de handelaars laten weten dat sommige partijen dit niet wensten", besloot de burgemeester. "Maar ik zal hen wel de garantie bieden dat ik uiterst stringent zal toezien op het handhaven van de openbare orde."

 

Voorlopig komt er dus geen specifiek manifestatieverbod in de Antwerpse winkelstraten, maar mogelijk wordt een bestaand verbod uitgebreid naar andere winkelassen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon telt al 100 miljoen Prime-abonnees

19/04/2018

E-commercegigant Amazon heeft de kaap van de honderd miljoen Prime-abonnees overschreden. En dat is maar een van de vele mijlpalen waarover CEO Jeff Bezos het heeft in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Tien tips om de digitale retailreuzen te verslaan

19/04/2018

“Verkoop wat mensen willen, niet wat je hebt.” Zo luidt het bondige advies van Myrna Moorthamer en Arjan Leest (Retail Rebels) aan retailers die de digitale revolutie willen overleven.

Distributeurs en transporteurs eisen schonere vrachtwagens

19/04/2018

35 bedrijven, waaronder Colruyt, Carrefour en Ikea, vragen dat Europa de constructeurs van vrachtwagens verplicht de uitstoot tegen 2025 met een vierde terug te dringen. “Totaal onrealistisch”, reageert de spreekbuis van de constructeurs.

“Tijd voor actie: kleinhandelaars online laten floreren”

18/04/2018

Vandaag kreeg fase 2 van de campagne “Het Internet. Ook uw zaak” zijn officiële aftrap in een Mechelse lederwarenwinkel. De campagne wil kleinhandelaars zo veel mogelijk aan een webshop helpen.

JD.com gaat duizend winkels per dag openen

17/04/2018

JD.com heeft plannen om maar liefst duizend supermarkten per dag te openen in China. Met dit indrukwekkende streefdoel zet het tweede grootste e-commercebedrijf van het land zijn ambities om ook de offline markt te veroveren, kracht bij.

Pets Place verkoopt nu ook in België via bol.com

17/04/2018

Pets Place gaat zijn volledige assortiment van huis- en erfdierproducten nu ook via bol.com verkopen. De Nederlandse keten hoopt daarmee ook Belgische klanten te werven en te beleveren vanuit zijn distributiecentrum in Ede.