Haacht schaft betalend parkeren af | RetailDetail

Haacht schaft betalend parkeren af

Haacht schaft betalend parkeren af

Vanaf 1 januari verdwijnen alle parkeermeters in de gemeente Haacht. "Een prima signaal", zegt zelfstandigenorganisatie NSZ, maar Unizo vindt dat "betalend parkeren niet per se nadelig hoeft te zijn voor handelaars".

"Extra klanten lokken"

Haacht neemt de stap "omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten. We moeten parkeermeters huren, reparaties laten uitvoeren, een personeelslid betalen dat voltijds controles ging uitvoeren... Dan steek je er als gemeente bijna geld aan toe", zegt schepen van Mobiliteit Mark Feyaerts (SP.A) in Het Nieuwsblad.

 

Al mikt de gemeente nog op een tweede effect: "We hopen dat de winkels rond de Markt wat meer volk over de vloer krijgen, als klanten weten dat ze vlakbij gratis hun auto kwijt kunnen. Urenlang blijven staan zal trouwens niet kunnen: we passen het systeem van blauwe zones toe, waardoor je maar een paar uur zal mogen blijven staan."

 

Elk nadeel

Het NSZ noemt de afschaffing van de parkeermeters een prima signaal, als tegenvoorbeeld voor het toenemend aantal stads- en gemeentebesturen dat "hun centrum, waar de kleinhandel thuis is, op dit moment stiefmoederlijk behandelt door in te zetten op baanwinkels aan de rand van de stad of gemeente."

 

"Bovendien maakt een toenemend aantal steden en gemeenten hun centrum of dorpskern autoluw en verdwijnen er ook heel wat parkeerplaatsen in de buurt van de kleinhandel", aldus voorzitter Christine Mattheeuws, die dan ook hoopt dat andere gemeenten en steden het voorbeeld van Haacht snel volgen.

 

Wel wijst Unizo erop dat "betalend parkeren niet per se nadelig is voor handelaars. Je moet de situatie bekijken van plaats tot plaats." De ondernemersorganisatie wijst onder meer op de grotere roulatie: "Bestuurders laten bij betalend parkeren minder makkelijk hun auto een hele dag staan. Daardoor komen er geregeld plaatsen vrij, die nieuwe winkelende klanten kunnen innemen", een probleem dat Haacht hoopt al op voorhand te hebben gecounterd met de fameuze blauwe zone.

 

Bijna 10.000 parkeerautomaten

Of het voorbeeld van Haacht snel navolging krijgt, valt te betwijfelen. Het aantal automaten in ons land is de voorbije jaren zelfs met 8% toegenomen tot 9.965 stuks, en dat is dan nog gerekend zonder de gemeenten die inzetten op sms-parkeren, waar al helemaal geen automaat meer aan te pas komt.

 

Gemiddeld worden er zo'n 1.250 nieuwe betaalautomaten per jaar geïnstalleerd. "Een deel dient wel ter vervanging van oude toestellen", zegt een leverancier in Het Laatste Nieuws. "Vlak voor en na de verkiezingen liggen de bestellingen overigens lager dan tijdens het tweede of derde jaar van een legislatuur." 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.