Haacht schaft betalend parkeren af | RetailDetail

Haacht schaft betalend parkeren af

Haacht schaft betalend parkeren af

Vanaf 1 januari verdwijnen alle parkeermeters in de gemeente Haacht. "Een prima signaal", zegt zelfstandigenorganisatie NSZ, maar Unizo vindt dat "betalend parkeren niet per se nadelig hoeft te zijn voor handelaars".

"Extra klanten lokken"

Haacht neemt de stap "omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten. We moeten parkeermeters huren, reparaties laten uitvoeren, een personeelslid betalen dat voltijds controles ging uitvoeren... Dan steek je er als gemeente bijna geld aan toe", zegt schepen van Mobiliteit Mark Feyaerts (SP.A) in Het Nieuwsblad.

 

Al mikt de gemeente nog op een tweede effect: "We hopen dat de winkels rond de Markt wat meer volk over de vloer krijgen, als klanten weten dat ze vlakbij gratis hun auto kwijt kunnen. Urenlang blijven staan zal trouwens niet kunnen: we passen het systeem van blauwe zones toe, waardoor je maar een paar uur zal mogen blijven staan."

 

Elk nadeel

Het NSZ noemt de afschaffing van de parkeermeters een prima signaal, als tegenvoorbeeld voor het toenemend aantal stads- en gemeentebesturen dat "hun centrum, waar de kleinhandel thuis is, op dit moment stiefmoederlijk behandelt door in te zetten op baanwinkels aan de rand van de stad of gemeente."

 

"Bovendien maakt een toenemend aantal steden en gemeenten hun centrum of dorpskern autoluw en verdwijnen er ook heel wat parkeerplaatsen in de buurt van de kleinhandel", aldus voorzitter Christine Mattheeuws, die dan ook hoopt dat andere gemeenten en steden het voorbeeld van Haacht snel volgen.

 

Wel wijst Unizo erop dat "betalend parkeren niet per se nadelig is voor handelaars. Je moet de situatie bekijken van plaats tot plaats." De ondernemersorganisatie wijst onder meer op de grotere roulatie: "Bestuurders laten bij betalend parkeren minder makkelijk hun auto een hele dag staan. Daardoor komen er geregeld plaatsen vrij, die nieuwe winkelende klanten kunnen innemen", een probleem dat Haacht hoopt al op voorhand te hebben gecounterd met de fameuze blauwe zone.

 

Bijna 10.000 parkeerautomaten

Of het voorbeeld van Haacht snel navolging krijgt, valt te betwijfelen. Het aantal automaten in ons land is de voorbije jaren zelfs met 8% toegenomen tot 9.965 stuks, en dat is dan nog gerekend zonder de gemeenten die inzetten op sms-parkeren, waar al helemaal geen automaat meer aan te pas komt.

 

Gemiddeld worden er zo'n 1.250 nieuwe betaalautomaten per jaar geïnstalleerd. "Een deel dient wel ter vervanging van oude toestellen", zegt een leverancier in Het Laatste Nieuws. "Vlak voor en na de verkiezingen liggen de bestellingen overigens lager dan tijdens het tweede of derde jaar van een legislatuur." 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


KaDeTe, ’s werelds eerste startup-supermarkt, opent in Berlijn

22/02/2018

In Berlijn opent volgende maand KaDeTe, ’s werelds eerste startupsupermarkt. De fysieke marktplaats geeft startende merken en bedrijven de kans om in contact te komen met zowel consumenten als inkopers.

"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen

22/02/2018

Volgens de Financial Times maakt Rotterdam en niet Londen de meeste kans om het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse Unilever te krijgen. De zakenkrant baseert zich daarvoor op bronnen uit politieke middens.

Recordcijfers voor Henkel

22/02/2018

Het Duitse Henkel heeft er een sterk 2017 opzitten, met zowel op vlak van omzet als op vlak van winst absolute recordcijfers. Zo wist het bedrijf voor het eerst de grens van 20 miljard euro omzet te doorbreken.

Go Sport ontvouwt grootse internationale plannen

22/02/2018

De Franse sportretailer Go Sport, in ons land actief met twaalf winkels, koestert ambitieuze expansieplannen. Binnen Europa worden Spanje en Polen de speerpunten, daarbuiten zet de groep in op Marokko en India.

Walmart kan online groei niet aanhouden

21/02/2018

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

21/02/2018

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

Back to top