Haacht schaft betalend parkeren af

Haacht schaft betalend parkeren af

Vanaf 1 januari verdwijnen alle parkeermeters in de gemeente Haacht. "Een prima signaal", zegt zelfstandigenorganisatie NSZ, maar Unizo vindt dat "betalend parkeren niet per se nadelig hoeft te zijn voor handelaars".

"Extra klanten lokken"

Haacht neemt de stap "omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten. We moeten parkeermeters huren, reparaties laten uitvoeren, een personeelslid betalen dat voltijds controles ging uitvoeren... Dan steek je er als gemeente bijna geld aan toe", zegt schepen van Mobiliteit Mark Feyaerts (SP.A) in Het Nieuwsblad.

 

Al mikt de gemeente nog op een tweede effect: "We hopen dat de winkels rond de Markt wat meer volk over de vloer krijgen, als klanten weten dat ze vlakbij gratis hun auto kwijt kunnen. Urenlang blijven staan zal trouwens niet kunnen: we passen het systeem van blauwe zones toe, waardoor je maar een paar uur zal mogen blijven staan."

 

Elk nadeel

Het NSZ noemt de afschaffing van de parkeermeters een prima signaal, als tegenvoorbeeld voor het toenemend aantal stads- en gemeentebesturen dat "hun centrum, waar de kleinhandel thuis is, op dit moment stiefmoederlijk behandelt door in te zetten op baanwinkels aan de rand van de stad of gemeente."

 

"Bovendien maakt een toenemend aantal steden en gemeenten hun centrum of dorpskern autoluw en verdwijnen er ook heel wat parkeerplaatsen in de buurt van de kleinhandel", aldus voorzitter Christine Mattheeuws, die dan ook hoopt dat andere gemeenten en steden het voorbeeld van Haacht snel volgen.

 

Wel wijst Unizo erop dat "betalend parkeren niet per se nadelig is voor handelaars. Je moet de situatie bekijken van plaats tot plaats." De ondernemersorganisatie wijst onder meer op de grotere roulatie: "Bestuurders laten bij betalend parkeren minder makkelijk hun auto een hele dag staan. Daardoor komen er geregeld plaatsen vrij, die nieuwe winkelende klanten kunnen innemen", een probleem dat Haacht hoopt al op voorhand te hebben gecounterd met de fameuze blauwe zone.

 

Bijna 10.000 parkeerautomaten

Of het voorbeeld van Haacht snel navolging krijgt, valt te betwijfelen. Het aantal automaten in ons land is de voorbije jaren zelfs met 8% toegenomen tot 9.965 stuks, en dat is dan nog gerekend zonder de gemeenten die inzetten op sms-parkeren, waar al helemaal geen automaat meer aan te pas komt.

 

Gemiddeld worden er zo'n 1.250 nieuwe betaalautomaten per jaar geïnstalleerd. "Een deel dient wel ter vervanging van oude toestellen", zegt een leverancier in Het Laatste Nieuws. "Vlak voor en na de verkiezingen liggen de bestellingen overigens lager dan tijdens het tweede of derde jaar van een legislatuur." 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gent is eerste centrumstad met eigen visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

Back to top