Nu vrijdag staking bij Makro Alleur | RetailDetail

Nu vrijdag staking bij Makro Alleur

Nu vrijdag staking bij Makro Alleur

De medewerkers van Makro in Alleur (bij Luik) leggen vrijdag het werk neer uit onvrede met het sociaal plan in het raam van de begin dit jaar aangekondigde herstructurering. Bij de Makro-vestiging in Alleur verdwijnt één op de vijf banen.

Alleur het zwaarst getroffen

Begin dit jaar kondigde de directie van Makro België een grote herstructurering aan waarbij 374 van de 2.907 banen verdwijnen. Op de hoofdzetel in Wommelgem verdwijnen een twintigtal banen. In de vestiging van Lodelinsart (bij Charleroi) gaat het om 59 banen, in Machelen om 56, in Deurne en Eke telkens om 54 en in Sint-Pieters-Leeuw om 35. De vestiging van Alleur wordt het zwaarst getroffen: daar staan 95 banen op de tocht, bijna 20% van het huidige personeelsbestand.

 

De werknemers van Alleur hebben nu beslist om komende vrijdag, 2 mei, het werk neer te leggen uit protest tegen het sociaal plan. Dat voorziet onder meer in brugpensioen vanaf 56 jaar, maar "in Alleur volstaat het aantal 56-plussers niet om het aantal banen te bereiken dat de directie wil schrappen", zegt vakbondsman Jean-Paul Chanteux. Volgens hem zouden álle 56-plussers in Alleur verplicht met brugpensioen moeten, terwijl dat in andere winkels niet het geval is.

 

Vakbonden verrast

Met de actie van vrijdag gaan de werknemers van Alleur in tegen de vakbonden die het sociaal plan mee hebben onderhandeld en wél het vertrek op 56 jaar verdedigen. "Wij hebben altijd gepleit voor één en dezelfde leeftijd voor alle vestigingen, juist om spanningen tussen de diverse winkels te vermijden", zegt Chanteux, die er bij de RTBF op wijst dat "deze werkonderbreking, beslist door de werknemers en hun afgevaardigden, op het randje zit wat de naleving van de wettelijke procedure-Renault betreft".

 

Op de hoofdzetel van Makro was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.