Nu vrijdag staking bij Makro Alleur

Nu vrijdag staking bij Makro Alleur

De medewerkers van Makro in Alleur (bij Luik) leggen vrijdag het werk neer uit onvrede met het sociaal plan in het raam van de begin dit jaar aangekondigde herstructurering. Bij de Makro-vestiging in Alleur verdwijnt één op de vijf banen.

Alleur het zwaarst getroffen

Begin dit jaar kondigde de directie van Makro België een grote herstructurering aan waarbij 374 van de 2.907 banen verdwijnen. Op de hoofdzetel in Wommelgem verdwijnen een twintigtal banen. In de vestiging van Lodelinsart (bij Charleroi) gaat het om 59 banen, in Machelen om 56, in Deurne en Eke telkens om 54 en in Sint-Pieters-Leeuw om 35. De vestiging van Alleur wordt het zwaarst getroffen: daar staan 95 banen op de tocht, bijna 20% van het huidige personeelsbestand.

 

De werknemers van Alleur hebben nu beslist om komende vrijdag, 2 mei, het werk neer te leggen uit protest tegen het sociaal plan. Dat voorziet onder meer in brugpensioen vanaf 56 jaar, maar "in Alleur volstaat het aantal 56-plussers niet om het aantal banen te bereiken dat de directie wil schrappen", zegt vakbondsman Jean-Paul Chanteux. Volgens hem zouden álle 56-plussers in Alleur verplicht met brugpensioen moeten, terwijl dat in andere winkels niet het geval is.

 

Vakbonden verrast

Met de actie van vrijdag gaan de werknemers van Alleur in tegen de vakbonden die het sociaal plan mee hebben onderhandeld en wél het vertrek op 56 jaar verdedigen. "Wij hebben altijd gepleit voor één en dezelfde leeftijd voor alle vestigingen, juist om spanningen tussen de diverse winkels te vermijden", zegt Chanteux, die er bij de RTBF op wijst dat "deze werkonderbreking, beslist door de werknemers en hun afgevaardigden, op het randje zit wat de naleving van de wettelijke procedure-Renault betreft".

 

Op de hoofdzetel van Makro was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


CEO Hudson’s Bay treedt volgende maand af

23/10/2017

Op 1 november treedt Jerry Storch af als CEO van de Canadese warenhuisgroep Hudson’s Bay. De zoektocht naar een nieuwe CEO is al begonnen; uitvoerend voorzitter Richard Baker wordt even CEO ad interim.

Colruyt Group opent 3 winkels op 1 plek

23/10/2017

De Colruyt Group opent in Mol binnenkort een vestiging van Bio-Planet, Dreamland en Dreambaby op één locatie. Het heeft daarvoor een volledig nieuw pand neergepoot op de voormalige locatie van Center Shop.

Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon, op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS. Amazon heeft zijn thuismarkt dus stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

Zooplus groeit met vijfde in derde kwartaal

20/10/2017

In het derde kwartaal van 2017 is de omzet van huisdierenwebshop Zooplus met 22% gegroeid naar 277 miljoen euro. Daarmee zet het bedrijf de groei van de eerste kwartalen verder.

"Kringwinkels hebben nood aan meer werknemers"

20/10/2017

Morgen is het de Dag van de Kringwinkel en die wordt door De Kringwinkels aangegrepen om er op te wijzen dat er dringend extra werknemers moeten worden aangenomen, om zo de OVAM-doelen te halen.

Regering past akkoord nachtwerk e-commerce aan

20/10/2017

De regering gaat de regeling die het eerder sloot rond nachtwerk in e-commerce aanpassen. Daardoor wordt nachtwerk vanaf 20u al mogelijk van zodra er een akkoord is met slechts één vakbond.

Back to top