Nu vrijdag staking bij Makro Alleur

Nu vrijdag staking bij Makro Alleur

De medewerkers van Makro in Alleur (bij Luik) leggen vrijdag het werk neer uit onvrede met het sociaal plan in het raam van de begin dit jaar aangekondigde herstructurering. Bij de Makro-vestiging in Alleur verdwijnt één op de vijf banen.

Alleur het zwaarst getroffen

Begin dit jaar kondigde de directie van Makro België een grote herstructurering aan waarbij 374 van de 2.907 banen verdwijnen. Op de hoofdzetel in Wommelgem verdwijnen een twintigtal banen. In de vestiging van Lodelinsart (bij Charleroi) gaat het om 59 banen, in Machelen om 56, in Deurne en Eke telkens om 54 en in Sint-Pieters-Leeuw om 35. De vestiging van Alleur wordt het zwaarst getroffen: daar staan 95 banen op de tocht, bijna 20% van het huidige personeelsbestand.

 

De werknemers van Alleur hebben nu beslist om komende vrijdag, 2 mei, het werk neer te leggen uit protest tegen het sociaal plan. Dat voorziet onder meer in brugpensioen vanaf 56 jaar, maar "in Alleur volstaat het aantal 56-plussers niet om het aantal banen te bereiken dat de directie wil schrappen", zegt vakbondsman Jean-Paul Chanteux. Volgens hem zouden álle 56-plussers in Alleur verplicht met brugpensioen moeten, terwijl dat in andere winkels niet het geval is.

 

Vakbonden verrast

Met de actie van vrijdag gaan de werknemers van Alleur in tegen de vakbonden die het sociaal plan mee hebben onderhandeld en wél het vertrek op 56 jaar verdedigen. "Wij hebben altijd gepleit voor één en dezelfde leeftijd voor alle vestigingen, juist om spanningen tussen de diverse winkels te vermijden", zegt Chanteux, die er bij de RTBF op wijst dat "deze werkonderbreking, beslist door de werknemers en hun afgevaardigden, op het randje zit wat de naleving van de wettelijke procedure-Renault betreft".

 

Op de hoofdzetel van Makro was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

Tags: