Reclamewaakhond keurt campagne Hans Anders af | RetailDetail

Reclamewaakhond keurt campagne Hans Anders af

Reclamewaakhond keurt campagne Hans Anders af

Optiekketen Hans Anders moet zijn nieuwste reclamecampagne bijsturen of stopzetten. Dat is de uiteindelijke beslissing van de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame, nadat zelfstandigenorganisatie UNIZO en beroepsfederatie APOOB een klacht hadden ingediend.

Niet dezelfde brilglazen… of wel?

De klacht ging om een reclamespot waarin wordt beweerd dat je “voor identieke brillenglazen tot drie keer meer zou betalen bij de zelfstandige optieker”. Deze bewering is volgens UNIZO en APOOB onjuist omdat zelfstandige opticiens niet altijd met dezelfde brilglazen als Hans Anders werken, al spreekt Hans Anders dit tegen.

 

“Er zijn vier glasleveranciers waar iedereen zijn glazen koopt. Onze glazen zijn dus in dezelfde fabrieken gemaakt, met dezelfde professionaliteit en dezelfde kwaliteit”, reageerde Alex Stergialis, marketingmanager van Hans Anders in België, eerder deze week al.

 

Toch houden de zelfstandige optiekers vol dat ze vaak niet van hetzelfde materiaal zijn en bovendien zeker niet altijd duurder. Ook zou het bijzonder moeilijk zijn de kwaliteit van brilglazen te vergelijken, aangezien Hans Anders geen melding maakt van de prijs - en al evenmin van het type glazen waarover sprake is in de aanbieding.

 

Zelfstandigen voelen zich aangevallen

UNIZO en APOOB maken zich daarenboven sterk dat de aangeboden service en expertise van zelfstandige opticiens van een andere niveau is dan deze die Hans Anders aanbiedt. Dat zouden dan weer elementen zijn die in de reclamecampagne niet aan bod komen, terwijl ze toch belangrijk zijn bij de aankoopbeslissing van de consument.

 

Een bijkomend argument waar de JEP oor naar had, was de klacht dat de reclame zich denigrerend op zou stellen tegenover zelfstandige optiekers en hun imago door het slijk haalt. Hoewel Alex Stergialis eerder al reageerde dat dit zeker niet de bedoeling was, zit er voor Hans Anders nu niets anders op dan de reclamecampagne aan te passen of ze helemaal uit de ether te halen.

 

Om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden en duidelijke afspraken te maken, hebben UNIZO, APOOB en Hans Anders alvast een overlegmeeting geboekt half juni.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top