Sierteeltkwekers lanceren eigen bestel- en leverdienst

Sierteeltkwekers lanceren eigen bestel- en leverdienst

Om de gevolgen van de coronacrisis enigszins op te vangen zet The Green Community, een coöperatie van twaalf lokale sierteeltkwekers, een eigen bestel- en leverdienst op poten.

 

Piekseizoen

De coronacrisis heeft de Belgische sierteeltsector naar schatting al bijna 135 miljoen euro gekost. Met uitzondering van Aveve en Horta zijn alle tuincentra en bloemenwinkels gesloten. Zowel de binnenlandse verkoop als de export is nagenoeg stilgevallen, en dat precies in het piekseizoen van de sector.

 

Honderdduizenden plantjes zullen op de vuilnisbelt belanden, klinkt het onder meer bij bloemen- en plantenkwekers in Oost-Vlaanderen. Hun planten staan klaar maar zijn plots onverkoopbaar. Ze spreken sowieso van een verloren seizoen, maar vrezen ook het faillissement. Gedeputeerde Leentje Grillaert, in Oost-Vlaanderen bevoegd voor land- en tuinbouw, vraagt de Vlaamse en federale overheid daarom alvast om steunmaatregelen.

 

Duurzaam en lokaal

The Green Community, die vorig jaar werd gesticht, lanceert daarom een eigen bestel- en leverdienst. Via terrasplant.be kan iedereen vanaf nu planten, bloemen, groenten, kruiden en potgrond bestellen om thuis te laten leveren. De actie loopt onder het motto "Red de lente, koop planten veilig en lokaal!"

 

"Sommige telers schenken hun bloemen en planten weg aan de helden van woonzorgcentra en ziekenhuizen", zegt Luc De Bruyne. "Dat oogst terecht lof alom, maar zelf worden de lokale kwekers daar uiteraard niet beter van. Afgezien van deze PR-acties, komt er niemand met een actieplan op korte termijn en een langetermijnvisie. [...] Bloemen en planten moeten opnieuw naar waarde worden geschat, en niet aan dumpingprijzen worden verkocht", aldus De Bruyne.

 

De participerende kwekers zijn Terrasplant uit Lochristi, De Mol-Verlee uit Lochristi, Deroose Plants uit Evergem, OpPlant uit Opwijk, Decadt-Verhelst uit Staden, Verhelle uit Pittem, Willaert uit Roeselare, Dataflor uit Zonnebeke, Belgicactus uit Westerlo, Floramedia uit Zaandam (Nederland), Floricultura uit Heemskerk (Nederland), Queen uit Hinnerup (Denemarken).