Stakingsactie: ook honderden supermarkten dicht

Shutterstock.com

De nationale staking laat zich niet enkel voelen bij het openbaar vervoer, maar ook in de winkels. Tientallen supermarkten en andere winkels verspreid over heel het land blijven vandaag gesloten.

 

Loonnorm

Aanleiding voor de nationale staking is het uitblijven van een interprofessioneel akkoord (IPA), dat de loonnorm voor de privésector vastlegt. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven CRB heeft al laten verstaan dat er ruimte is voor een verhoging van 0,4% bovenop de index in de komende twee jaar, maar dat vinden de vakbonden veel te mager. Zeker als het gaat over sectoren die het goed doen dankzij de coronacrisis.

 

De staking treft in de eerste plaats het openbaar vervoer, maar ook de retailsector blijft niet buiten schot. In de regio Gent bleven vanochtend enkele supermarkten van Delhaize en Lidl gesloten, schrijft De Standaard. Bij Ikea stond dan weer een stakerspiket, maar de winkel ging wel gewoon open.

 

Ook de Lidl-filialen in Lokeren en Sint-Niklaas is het personeel niet aan het werk gegaan, meldt Het Nieuwsblad. De winkel in Sint-Niklaas werd in de loop van de voormiddag gesloten terwijl er al klanten aan het winkelen waren.

 

Volgens RTL blijven in Wallonië en Brussel vandaag zelfs honderden winkels gesloten, zowel supermarkten als andere “essentiële winkels”. Het gaat onder meer om de Colruyt in Binche, de Ikea in Bergen en het Aldi-filiaal in Marche-en-Famenne.