Topman Target weg na diefstal bankgegevens klanten

Topman Target weg na diefstal bankgegevens klanten

Gregg Steinhafel, CEO van Target, is opgestapt. Zijn positie was onhoudbaar geworden toen bleek dat hackers de bankkaartgegevens van vele tientallen miljoenen klanten bij Amerika's op één na grootste warenhuisketen hadden buitgemaakt.

Gegevens 40 miljoen klanten gestolen

"Vandaag kondigen we aan dat, na zware discussies, de raad van bestuur en Gregg Steinhafel beslist hebben dat het moment gekomen is voor een nieuwe leider", staat in het persbericht dat het lot van de 59-jarige Steinhafel als CEO van Target bezegelt. De directe aanleiding is het fameuze datalek van eind vorig jaar, toen hackers erin slaagden de bankgegevens, adressen en telefoonnummers van miljoenen klanten – 40 miljoen mensen, zo wordt gefluisterd – te stelen.

 

De gevolgen waren dramatisch: het vertrouwen van de klanten nam een ferme duik en de omzet daalde pijlsnel: in die mate zelfs dat het concern zijn winst- en omzetprognose voor het lopende boekjaar moest verlagen.

 

Al snel rezen er vragen over de ondermaatse IT-beveiliging bij de keten, zeker nadat Target moest toegeven dat het al enkele weken voor de eigenlijke hacking aanwijzingen had dat er iets fout was met de beveiliging. Dat nieuws leidde half maart al tot het ontslag van Beth Jacobs, de CIO van Target. Haar opvolger, Bob DeRodes, is gisteren trouwens officieel aan de slag gegaan.

 

Nu stapt dus ook Gregg Steinhafel op. Hij heeft er bij Target een carrière van ruim 35 jaar op zitten in diverse functies, waarvan 6 jaar als CEO. Zijn operationele taken worden voorlopig waargenomen door huidig CFO John Mulligan. Roxanne Austin zal ad interim de raad van bestuur voorzitten.

Tags: