Unilever decimeert aanbod en marketingjobs

Unilever decimeert aanbod en marketingjobs

Het Brits-Nederlandse Unilever zet zijn rationalisering door en wil zijn aantal productreferenties nog eens met 30 procent verminderen. Voorts zullen meer dan 800 marketingjobs worden geschrapt, in een poging om 500 miljoen euro extra te besparen.

Fors snoeien in aanbod

Unilever is al een poosje bezig met een stroomlijning: zo werd het aantal merken sinds de eeuwwisseling al herleid van 1.600 naar 400. Het concern wil zich immers concentreren op zijn hoofdmerken als Dove en Magnum.

 

Een merk staat echter niet meteen gelijk aan een product: de meeste merken overkoepelen een hele reeks producten en aanbiedingsvormen. Ook daarin wil Unilever schoon schip maken, wat betekent dat een aantal formaten en smaken uit het aanbod zal verdwijnen.

 

Marketing krijgt klappen

Daarnaast wil Unilever ook besparen in zijn marketingdepartement: zowat 12% van de functies zullen worden geschrapt, wat neerkomt op meer dan 800 jobs. Unilever heeft nu zowat 7.000 marketingwerknemers op de loonlijst. Door te focussen op een beperkter aantal merken kan de efficiëntie van de marketinginspanningen immers worden opgetrokken.

 

Voorts wil Unilever de kostprijs van zijn commerciële producties omlaag en zullen de agentschappen die voor het concern werken het met een lagere vergoeding moeten stellen. In 2010 waren die kosten goed voor 32% van een promotiecampagne, dit jaar wordt dat 24% en het doel ligt op 20%. Unilever verwacht bovendien dat het nog meer gaat spenderen aan digitale promoties en reclames. Nu gaat 15% van het budget daarnaartoe, in 2011 was dat nog maar 12%.

 

Unilever wil zich met het nieuwe besparingsplan "aanpassen aan de gewijzigde marktomstandigheden". Vooral in de groeilanden groeit de markt tegen een trager tempo. Unilever haalt meer dan de helft van zijn verkoopcijfer uit landen zoals India en China.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Wint jouw bedrijf de bpost Omnichannel Award 2018?

18/01/2018

Welke retailer volgt in 2018 Juttu op als winnaar van de bpost Omnichannel Award? Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. De award wordt uitgereikt tijdens het Omnichannel Congress op 1 maart.

"Vijfde van alle aankopen wordt gedaan via digitale spraakassistenten”

17/01/2018

Kopen via spraakassistenten zoals Siri of Amazon Alexa wordt heel groot, meent Capgemini. Al 35% van de consumenten zou aan zogeheten ‘conversational commerce’ doen: kopen of bestellen via zo’n digitale spraakassistent.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Wibra weet weer wat winst is

17/01/2018

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

Back to top