Val Saint Lambert failliet verklaard | RetailDetail

Val Saint Lambert failliet verklaard

Val Saint Lambert failliet verklaard

Kristalproducent Val Saint Lambert is sneller dan verwacht failliet verklaard door de handelsrechtbank in Luik. Er werden drie curatoren aangesteld. Bij het neerleggen van de boeken, vrijdag, maakte de eigenaar zich sterk dat een doorstart onder Franse vleugels alsnog mogelijk is.

Derde faillissement in 10 jaar tijd

Het faillissement van Val Saint Lambert, het derde al in nauwelijks tien jaar tijd, komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week nog had Waals economieminister Jean-Claude Marcourt (PS) in het Waals Parlement gezegd dat de toekomst van het Luikse kristalicoon heel somber oogde. Val Saint Lambert stond al een tijdje onder gerechtelijke bescherming en de hele juridische reorganisatieprocedure was in juli nog verlengd tot 25 oktober.

 

Maar de eigenaars en directie hebben niet gewacht tot dan: vrijdag al legden ze de boeken neer en informeerden de 52 resterende arbeiders (in de topjaren eind 19e, begin 20e eeuw waren dat er nog meer dan 5.000!) dat een overname binnen het kader van de Wet op de Continuïteit niet mogelijk was gebleken. Gisteren volgde dan het officiële doodsvonnis.

 

Doorstart onder Franse vleugels?

Een van de drie curatoren was al commissaris bij de juridische reorganisatieprocedure en kent de toestand van het bedrijf dus door en door. Op een algemene personeelsvergadering gisteren in de namiddag verklaarden de drie dat Val Saint Lambert niet meer over voldoende liquide middelen beschikt om de salarissen te betalen. "De ontslagbrieven worden dinsdag verstuurd", verduidelijkt Mario Curto van de socialistische vakbond FGTB (ABVV).

 

De komende weken zoeken curatoren en vakbonden koortsachtig naar een overnemer. De piste met de Franse sectorgenoot Lalique als eventuele koper blijft daarbij actueel. In een persbericht vrijdagavond had Val Saint Lambert al laten weten dat de onderhandelingen over een doorstart met de Fransen voortgaan: "Verwacht wordt dat Lalique, na de aanstelling van een curator, snel een bod zal uitbrengen", klonk het toen.

 

"De kaarten liggen niet gunstig, maar we moeten alles doen wat we kunnen", zegt Marc Goblet, voorzitter van FGTB Liège. De vakbondsman hoopt dat er zich nog andere kandidaten melden, nu het faillissement een feit is. "Hopelijk gaat het hen niet alleen om de voorraad. Wij streven naar een geloofwaardig industrieel plan", aldus nog Goblet. In dat geval zou de 'Feniks van de Belgische industrie' nog maar eens uit zijn as herrijzen en zijn reputatie alle eer aandoen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.