Val Saint Lambert failliet verklaard | RetailDetail

Val Saint Lambert failliet verklaard

Val Saint Lambert failliet verklaard

Kristalproducent Val Saint Lambert is sneller dan verwacht failliet verklaard door de handelsrechtbank in Luik. Er werden drie curatoren aangesteld. Bij het neerleggen van de boeken, vrijdag, maakte de eigenaar zich sterk dat een doorstart onder Franse vleugels alsnog mogelijk is.

Derde faillissement in 10 jaar tijd

Het faillissement van Val Saint Lambert, het derde al in nauwelijks tien jaar tijd, komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week nog had Waals economieminister Jean-Claude Marcourt (PS) in het Waals Parlement gezegd dat de toekomst van het Luikse kristalicoon heel somber oogde. Val Saint Lambert stond al een tijdje onder gerechtelijke bescherming en de hele juridische reorganisatieprocedure was in juli nog verlengd tot 25 oktober.

 

Maar de eigenaars en directie hebben niet gewacht tot dan: vrijdag al legden ze de boeken neer en informeerden de 52 resterende arbeiders (in de topjaren eind 19e, begin 20e eeuw waren dat er nog meer dan 5.000!) dat een overname binnen het kader van de Wet op de Continuïteit niet mogelijk was gebleken. Gisteren volgde dan het officiële doodsvonnis.

 

Doorstart onder Franse vleugels?

Een van de drie curatoren was al commissaris bij de juridische reorganisatieprocedure en kent de toestand van het bedrijf dus door en door. Op een algemene personeelsvergadering gisteren in de namiddag verklaarden de drie dat Val Saint Lambert niet meer over voldoende liquide middelen beschikt om de salarissen te betalen. "De ontslagbrieven worden dinsdag verstuurd", verduidelijkt Mario Curto van de socialistische vakbond FGTB (ABVV).

 

De komende weken zoeken curatoren en vakbonden koortsachtig naar een overnemer. De piste met de Franse sectorgenoot Lalique als eventuele koper blijft daarbij actueel. In een persbericht vrijdagavond had Val Saint Lambert al laten weten dat de onderhandelingen over een doorstart met de Fransen voortgaan: "Verwacht wordt dat Lalique, na de aanstelling van een curator, snel een bod zal uitbrengen", klonk het toen.

 

"De kaarten liggen niet gunstig, maar we moeten alles doen wat we kunnen", zegt Marc Goblet, voorzitter van FGTB Liège. De vakbondsman hoopt dat er zich nog andere kandidaten melden, nu het faillissement een feit is. "Hopelijk gaat het hen niet alleen om de voorraad. Wij streven naar een geloofwaardig industrieel plan", aldus nog Goblet. In dat geval zou de 'Feniks van de Belgische industrie' nog maar eens uit zijn as herrijzen en zijn reputatie alle eer aandoen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.