Val Saint Lambert failliet verklaard

Val Saint Lambert failliet verklaard

Kristalproducent Val Saint Lambert is sneller dan verwacht failliet verklaard door de handelsrechtbank in Luik. Er werden drie curatoren aangesteld. Bij het neerleggen van de boeken, vrijdag, maakte de eigenaar zich sterk dat een doorstart onder Franse vleugels alsnog mogelijk is.

Derde faillissement in 10 jaar tijd

Het faillissement van Val Saint Lambert, het derde al in nauwelijks tien jaar tijd, komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week nog had Waals economieminister Jean-Claude Marcourt (PS) in het Waals Parlement gezegd dat de toekomst van het Luikse kristalicoon heel somber oogde. Val Saint Lambert stond al een tijdje onder gerechtelijke bescherming en de hele juridische reorganisatieprocedure was in juli nog verlengd tot 25 oktober.

 

Maar de eigenaars en directie hebben niet gewacht tot dan: vrijdag al legden ze de boeken neer en informeerden de 52 resterende arbeiders (in de topjaren eind 19e, begin 20e eeuw waren dat er nog meer dan 5.000!) dat een overname binnen het kader van de Wet op de Continuïteit niet mogelijk was gebleken. Gisteren volgde dan het officiële doodsvonnis.

 

Doorstart onder Franse vleugels?

Een van de drie curatoren was al commissaris bij de juridische reorganisatieprocedure en kent de toestand van het bedrijf dus door en door. Op een algemene personeelsvergadering gisteren in de namiddag verklaarden de drie dat Val Saint Lambert niet meer over voldoende liquide middelen beschikt om de salarissen te betalen. "De ontslagbrieven worden dinsdag verstuurd", verduidelijkt Mario Curto van de socialistische vakbond FGTB (ABVV).

 

De komende weken zoeken curatoren en vakbonden koortsachtig naar een overnemer. De piste met de Franse sectorgenoot Lalique als eventuele koper blijft daarbij actueel. In een persbericht vrijdagavond had Val Saint Lambert al laten weten dat de onderhandelingen over een doorstart met de Fransen voortgaan: "Verwacht wordt dat Lalique, na de aanstelling van een curator, snel een bod zal uitbrengen", klonk het toen.

 

"De kaarten liggen niet gunstig, maar we moeten alles doen wat we kunnen", zegt Marc Goblet, voorzitter van FGTB Liège. De vakbondsman hoopt dat er zich nog andere kandidaten melden, nu het faillissement een feit is. "Hopelijk gaat het hen niet alleen om de voorraad. Wij streven naar een geloofwaardig industrieel plan", aldus nog Goblet. In dat geval zou de 'Feniks van de Belgische industrie' nog maar eens uit zijn as herrijzen en zijn reputatie alle eer aandoen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Back to top