Val Saint Lambert failliet verklaard | RetailDetail

Val Saint Lambert failliet verklaard

Val Saint Lambert failliet verklaard

Kristalproducent Val Saint Lambert is sneller dan verwacht failliet verklaard door de handelsrechtbank in Luik. Er werden drie curatoren aangesteld. Bij het neerleggen van de boeken, vrijdag, maakte de eigenaar zich sterk dat een doorstart onder Franse vleugels alsnog mogelijk is.

Derde faillissement in 10 jaar tijd

Het faillissement van Val Saint Lambert, het derde al in nauwelijks tien jaar tijd, komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week nog had Waals economieminister Jean-Claude Marcourt (PS) in het Waals Parlement gezegd dat de toekomst van het Luikse kristalicoon heel somber oogde. Val Saint Lambert stond al een tijdje onder gerechtelijke bescherming en de hele juridische reorganisatieprocedure was in juli nog verlengd tot 25 oktober.

 

Maar de eigenaars en directie hebben niet gewacht tot dan: vrijdag al legden ze de boeken neer en informeerden de 52 resterende arbeiders (in de topjaren eind 19e, begin 20e eeuw waren dat er nog meer dan 5.000!) dat een overname binnen het kader van de Wet op de Continuïteit niet mogelijk was gebleken. Gisteren volgde dan het officiële doodsvonnis.

 

Doorstart onder Franse vleugels?

Een van de drie curatoren was al commissaris bij de juridische reorganisatieprocedure en kent de toestand van het bedrijf dus door en door. Op een algemene personeelsvergadering gisteren in de namiddag verklaarden de drie dat Val Saint Lambert niet meer over voldoende liquide middelen beschikt om de salarissen te betalen. "De ontslagbrieven worden dinsdag verstuurd", verduidelijkt Mario Curto van de socialistische vakbond FGTB (ABVV).

 

De komende weken zoeken curatoren en vakbonden koortsachtig naar een overnemer. De piste met de Franse sectorgenoot Lalique als eventuele koper blijft daarbij actueel. In een persbericht vrijdagavond had Val Saint Lambert al laten weten dat de onderhandelingen over een doorstart met de Fransen voortgaan: "Verwacht wordt dat Lalique, na de aanstelling van een curator, snel een bod zal uitbrengen", klonk het toen.

 

"De kaarten liggen niet gunstig, maar we moeten alles doen wat we kunnen", zegt Marc Goblet, voorzitter van FGTB Liège. De vakbondsman hoopt dat er zich nog andere kandidaten melden, nu het faillissement een feit is. "Hopelijk gaat het hen niet alleen om de voorraad. Wij streven naar een geloofwaardig industrieel plan", aldus nog Goblet. In dat geval zou de 'Feniks van de Belgische industrie' nog maar eens uit zijn as herrijzen en zijn reputatie alle eer aandoen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top