Esso verkoopt zijn laatste Belgische tankstations

Esso verkoopt zijn laatste Belgische tankstations

De Amerikaanse oliegroep ExxonMobil heeft nu ook zijn resterende zeventig Belgische Esso-tankstations verkocht. Die werden verdeeld onder drie Belgische groepen, maar blijven wel onder de Esso-vlag varen. Ook de getrouwheidskaarten voor de gebruikers blijven gewoon doorlopen.

Drie Belgische pomphouders nemen alle pakketten over

Het grootste pakket gaat naar brandstofhandelaar Maes uit Bornem. Die baat al 46 tankstations onder eigen naam uit en krijgt er nu 30 Esso-verkooppunten bij in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het tweede pakket, 24 stations in West- en Oost-Vlaanderen, wordt opgekocht door de G&V, het vroegere Ghekiere-Verbeke, uit Kuurne. Ze komen bovenop de 44 stations in Henegouwen en Brussel, die het bedrijf vorig jaar al overnam van Esso.

 

De laatste 16 Waalse stations belanden bij het Luikse Uhoda, dat reeds één Esso-station, vijf Totals en zes Q8’s uitbaat. Niet alle stations waren trouwens eigendom van ExxonMobil: een aantal zijn concessies, die nu door de overnemers zullen worden beleverd.

 

De terugtrekking van ExxonMobil als uitbater van een eigen retailnetwerk is al geruime tijd bezig: het bedrijf wil zijn financiële middelen meer inzetten voor de exploratie en verwerking van brandstoffen, die een hogere marge geven. Voor de retail wil de onderneming nu samenwerken met onafhankelijke distributeurs.

 

ExxonMobil voert eenzelfde politiek trouwens ook in andere landen: vorig jaar verkocht het concern zo nog vijftien tankstations in Noord-Nederland aan Multi Energy, een onderdeel van de groep Markeur. Ook andere oliebedrijven volgen dezelfde lijn: Texaco verkocht zijn 900 Europese stations al in 2007 aan het Israëlische Delek. Voorts sleet BP zijn Belgische netwerk aan Q8 en werden de stations van Jet (voordien Seca) overgenomen door het Russische Lukoil.

Tags: