Auchan kent moeilijk halfjaar

Auchan kent moeilijk halfjaar

De Franse warenhuisgroep Auchan heeft er een moeilijk eerste halfjaar opzitten: de omzet in een vergelijkbaar aantal winkels daalde 0,6% en de nettowinst liep zelfs 14,4% terug.

Chinese cijfers beïnvloeden resultaat

Auchan zag zijn groepsomzet over het eerste halfjaar uitkomen op 26,027 miljard euro, 16,1% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Die stijging werd wel vooral veroorzaakt door een aandeelhoudersakkoord dat het bedrijf sloot met Ruentex voor de uitbating van de Sun Art Retail Group. Daardoor moeten de cijfers van de Chinese dochteronderneming sinds Nieuwjaar volledig worden opgenomen in de resultaten van het moederbedrijf.

 

Worden het China-effect, de wisselkoersimpact en de verkoop van brandstoffen buiten beschouwing gehouden, dan bedroeg de toename van het verkoopcijfer nog 4,9%. Gecorrigeerd voor de groei van het winkelpark zou er zelfs een daling van de omzet in een vergelijkbaar aantal winkels met 0,6% zijn geweest. 

 

West-Europa heeft het lastig

Geografisch keek Auchan in het eerste semester aan tegen een terugloop van zijn omzet in Frankrijk (-1,9%) en de rest van West-Europa (-5,5%). Daar tegenover stonden een vooruitgang in Oost- en Centraal-Europa (+9,3%) en Azië (+3,2%, zelfs zonder rekening te houden met de consolidering van Sun Art Retail).

 

Opgedeeld naar type warenhuis valt de impact van de hypermarkten op: zij zagen hun omzet in het eerste halfjaar met 16,1% aandikken tot 21,1 miljard euro, zodat ze voor 81,1% van de totale verkopen van de groep staan. Auchan telt in totaal 839 eigen hypermarkten, waarbij er nog 167 geteld moeten worden die uitgebaat worden door zelfstandigen of geassocieerden.  Het saldo van de omzet komt van de supermarkten, de huisbank en de vastgoedtak.

 

Na aftrek van alle kosten hield Auchan aan het eerste semester een nettowinst van 272 miljoen euro over. Na dezelfde periode vorig jaar bleef de wijzer nog staan op 317 miljoen euro, wat 11,5% meer was.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Lactalis roept 12 miljoen verpakkingen babymelk terug

15/01/2018

In Frankrijk is een heus schandaal ontstaan rond babymelk van zuivelproducent Lactalis, die besmet is geraakt met salmonella. Daarbij heeft het bedrijf maar liefst 12 miljoen verpakkingen in 83 landen uit de winkelrekken moeten halen.

Ophef over etnisch profilerende klantenprofielen bij Albert Heijn

15/01/2018

Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.

Johma-salades tijdelijk uit winkelrekken bij Albert Heijn

15/01/2018

Supermarktketen Albert Heijn kampt momenteel met een tekort aan Johma-salades. Producent en supermarkt komen immers niet tot een vergelijk tijdens nieuwe contractbesprekingen, waardoor Johma niet meer levert.

Back to top