Belg blijft vlees eten ondanks schandalen | RetailDetail

Belg blijft vlees eten ondanks schandalen

Belg blijft vlees eten ondanks schandalen

Paardenvleesschandaal of niet, de Belg blijft trouw aan zijn portie vlees. Volgens de Federatie van de Belgische Vleeswarenindustrie Fenavian gaat het dan ook "om een alleenstaand geval van fraude", al zijn ze er bij de Boerenbond toch niet helemaal gerust in.

Meer controleren, beter communiceren, strenger straffen

De leden van Fenavian stellen geen gedragsverandering vast bij de Belgen in het verbruik van producten op basis van vlees, na het uitbreken van het paardenvleesschandaal in Europa. Toch toont de sector zich ongerust over de "circuits die trachten om vlees van sportpaarden, die medicijnen toegediend kregen, in de voedselketen te krijgen.

 

De controles rond de traceerbaarheid en de gegevens van die dieren - zowel op het niveau van het slachthuis als op dat van de handel in levende dieren - spelen dus een erg belangrijke rol", aldus nog de secretaris-generaal. Fenavian vraagt de controle-instanties ook om beter te communiceren over de identiteit van personen of ondernemingen met slechte bedoelingen: "Hen moet de toegang tot het beroep ontzegd worden".

 

"Vertrouwen gaat te paard"

Eerder had ook Boerenbond-topman Piet Vantemsche al aan de alarmbel getrokken. Hij vreest dat het hele schandaalsfeertje rond vlees uiteindelijk toch een negatieve invloed op de reputatie en dus ook op de verkoop van vlees zal hebben. 

 

"De fraude met paardenvlees dat verkocht wordt als rundsvlees heeft het consumentenvertrouwen in heel Europa geschaad. Fraude is verwerpelijk en nooit goed te praten. Het brengt schade toe aan hele sectoren, maar ook aan bonafide veehouders en vleesverwerkers, die te maken krijgen met oneerlijke concurrentie." Om er, in zijn gekende stijl, aan toe te voegen: "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard".

 
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.