Belg drinkt minder Douwe Egberts

Belg drinkt minder Douwe Egberts

DE Master Blenders 1753 heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar een flinke omzetdaling moeten slikken: de totale kwartaalomzet zakte liefst 9,4 procent tot 643 miljoen euro (-3,2% op vergelijkbare basis). Vooral in West-Europa schenkt Douwe Egberts slappe koffie.

Kleiner marktaandeel in België

De trading update die het Nederlandse koffie- en theebedrijf zopas publiceerde, oogt niet bepaald positief: "Het segment Retail – Rest of World wist de goede resultaten van het voorgaande kwartaal vast te houden" (+6,8% op vergelijkbare basis), maar in West-Europa verging het Douwe Egberts een pak minder goed: daar ging de omzet op vergelijkbare basis 8,5% lager.

 

Dat is onder andere een gevolg van "de eerder aangekondigde managementwijzigingen in de vijf belangrijkste landen, lagere volumes in Frankrijk door de lastige onderhandelingen met de handel en door agressieve promotionele acties van private labels in de meeste West-Europese landen", klinkt het.

 

Door de slechte resultaten in januari en februari heeft het management beslist haar prijzen te laten zakken en haar promotionele activiteiten op te drijven om de "concurrentiepositie te herstellen, hetgeen vanaf maart heeft geresulteerd in een significant herstel in volumes en omzet." Daardoor steeg het marktaandeel voor koffie in Nederland, Denemarken en Duitsland, maar in Frankrijk bleef het steken op een status quo en in Spanje en België kalfde het marktaandeel zelfs af

 

Het Nederlandse koffie- en theebedrijf, dat binnenkort wordt overgenomen door de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB), verwacht dat de totale omzet dit boekjaar "met 0 tot 2% zal groeien. Die verwachting weerspiegelt de aanhoudende prijs- en volumedruk in West-Europa. Om deze reden is de onderneming haar prijs en volume aan het herbalanceren om haar concurrentiepositie te herstellen, hetgeen effect heeft op de omzet".

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top