Belgische voedingsproducenten willen duurzame palmolie

Belgische voedingsproducenten willen duurzame palmolie

Vijftien Belgische voedingsproducenten hebben een alliantie opgericht om het imago van palmolie verbeteren. Er verschijnen immers steeds meer producten waar specifiek op staat dat er geen palmolie werd gebruikt.

Ontbossingen

Palmolie heeft om verschillende redenen een slechte reputatie gekregen: het bevat niet alleen veel verzadigde vetten, wat kan leiden tot obesitas, maar het zou ook grote ontbossingen veroorzaken in gebieden waar het geproduceerd wordt.  De olie is echter een belangrijk ingrediënt in Westerse voeding en wordt vaak gebruikt in gebak, koekjes, margarines en kant-en-klaarmaaltijden.

 

Onder meer Lotus Bakeries, Ferrero, Unilever en Vandemoortele zijn nu in een alliantie gestapt, om aan te tonen dat niet alle palmolie slecht is. Ze zeggen dat ze bij de productie van bepaalde producten niet om palmolie heen kunnen, omdat het de smaak wezenlijk zou veranderen.

 

De bedrijven hebben zich nu geëngageerd om tegen 2015 enkel nog palmolie te gebruiken, met het certificaat van de internationale organisatie voor duurzame palmolie. Ook Sipef, een Belgische holding die palmolie produceert, maakt deel uit van de groep.

Tags: