Carrefour vertoont tekenen van herstel

Carrefour vertoont tekenen van herstel

De Franse warenhuisgroep Carrefour heeft het in 2012 beter gedaan dan verwacht: de operationele winst daalde met ‘slechts’ 2,6 procent tot 2,14 miljard euro en de nettowinst kwam zelfs ruim drie maal hoger uit dan een jaar eerder. “Carrefour komt weer op gang”, zoals topman Georges Plassat al beloofde in augustus vorig jaar.

Nettowinst gestegen door afslanking

Het afgelopen jaar steeg de omzet van ’s werelds tweede grootste distributiegroep met 0,9 procent tot 76,8 miljard euro, vooral dankzij de groeimarkten. De nettowinst zwol echter beduidend meer aan: Carrefour boekte een netto jaarwinst van 1,24 miljard euro, waar die in 2011 nog maar 371 miljoen euro bedroeg. De operationele winst zakte weliswaar met 2,6 procent, maar nog was dat beter dan de 2,07 miljard euro die analisten gemiddeld verwachtten.

 

Carrefour heeft zijn winststijging voornamelijk te danken aan de verkoop van bedrijfsonderdelen die volgens topman Plassat niet passen in de nieuwe strategie om op een beperkt aantal kernmarkten te focussen. Zo deed de distributiereus vorig jaar onder meer zijn activiteiten in Colombia, Maleisië en Indonesië van de hand.

 

Herstel in Frankrijk, België sterkhouder in Europa

Ook op het thuisfront zag Carrefour de broodnodige tekenen van herstel: de omzet in Frankrijk groeide met 0,5 procent, terwijl de operationele winst er met 3,5 procent steeg tot 929 miljoen euro. Volgens de retailer had de verlaagde prijspositionering in Frankrijk bovendien slechts een kleine impact op de verkoopmarges dankzij “een verbeterde mix van dagelijkse prijzen, promoties en klantengetrouwheid”.

 

In België tekende de groep met hoofdkwartier in Boulogne-Billancourt eveneens positieve cijfers op: zowel de winstgevendheid als de omzet blijven toenemen. Ons land gaat daarmee in tegen de trend in de rest van Europa: Carrefours omzet daalde op de Europese markt (exclusief Frankrijk) met 2,7 procent, getekend door een dalende consumptie in vooral Zuid-Europa.

 

Analisten zijn dan ook voorzichtig optimistisch over de ingeslagen koers van de retailgigant en beginnen te geloven dat een ommekeer voor Carrefour – met Georges Plassat aan het roer – haalbaar is. Sinds Plassats eerste publieke optreden in juni vorig jaar is de beurskoers van het Carrefour-aandeel al met zo’n 50% gestegen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top