cdH: "Voedseldonaties moeten fiscaal aftrekbaar worden"

cdH: "Voedseldonaties moeten fiscaal aftrekbaar worden"

Het cdH is van plan een wetsvoorstel in te dienen dat het doneren van onverkochte voeding aan liefdadigheidsinstellingen fiscaal aftrekbaar moet maken. Nadat een eerder voorstel van de PS om het wegschenken van voedselresten verplicht te maken kwaad bloed zette, moet deze maatregel de retailers gunstiger stemmen.

Fiscale aftrek aan 60% stockwaarde

Door ervoor te zorgen dat donaties van onverkochte voeding van de belastingen van winkeliers kunnen worden afgetrokken, hoopt het cdH voedselverspilling tegen te gaan en retailers te stimuleren tot schenkingen. "Temeer omdat sommige Europese landen de subsidies voor de Europese voedselhulp in vraag stellen", lijkt dit volgens de betrokken Kamerleden een geknipte oplossing om liefdadigheidsorganisaties te blijven voorzien van voedsel voor kansarmen.

 

Concreet zou de geschonken voeding worden gewaardeerd op 60% van zijn stockwaarde, dat bedrag zouden de retailers dan kunnen inbrengen voor fiscale aftrek. Wel mag de totale aftrek volgens cdH-initiatiefnemers George Dallemagne en Benoît Lutgen niet meer bedragen dan dan 0,5 procent van het zakencijfer. Alcoholische dranken en voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken komen ook niet in aanmerking.

 

Sectororganisatie Comeos reageerde zelf ook al op de discussie met een brochure, waarin aan retailers wordt uitgelegd hoe ze eenvoudig en reglementair onverkochte voeding kunnen wegschenken. Volgens Comeos zijn de voedigsdistributeurs immers zeer bereid hieraan mee te werken, maar is het niet altijd gemakkelijk om te weten waar ze terecht kunnen. Bovendien pleitte de handelsfederatie al voor fiscale voordelen, zoals afschaffing van de btw op weggeschonken voedsel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top