Consument wil "eerlijk en duidelijk voedingsetiket"

Consument wil "eerlijk en duidelijk voedingsetiket"

Consumenten zijn vragende partij om op voedingsetiketten meer informatie te krijgen, zeker als het om verse voeding gaat. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop, die pleit voor een "eerlijk en duidelijk voedingsetiket".

Herkomst wordt belangrijker

Uit een onlinebevraging van 600 consumenten blijkt dat steeds meer mensen willen weten waar hun voeding vandaan komt. De herkomst is na de houdbaarheidsdatum en de prijs stilaan het belangrijkste aankoopcriterium, zo blijkt.

 

Op de vraag waarom ze de oorsprong van voeding op het etiket willen lezen, geeft een kleine helft van de ondervraagden aan dat ze willen weten of de voeding uit België afkomstig is (48%) en dat ze de ecologische voetafdruk ervan willen inschatten (45%). Opvallend: vier op tien wil de herkomst kenen om producten uit bepaalde landen te weren uit ethische overwegingen.

 

Behalve de oorsprong willen consumenten ook de voedingswaarde kennen. Daarvoor zijn nieuwe regels in de maak, maar die treden pas eind 2016 in werking: "Fabrikanten krijgen hiervoor een erg lange overgangsperiode. Bovenop die regels is er eigenlijk nood aan een universeel systeem, op de voorkant van de verpakking, aan de hand van de benaming van het nutriënt, het gehalte in gram en het percentage in Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA), en dat alles in een betekenisvolle kleur", klinkt het bij Test-Aankoop.

 

Nog veel werk aan de winkel

Op het vlak van eerlijkere en duidelijkere voedseletikettering is er nog veel werk aan de winkel, meent de consumentenorganisatie. "Hoe duidelijker, concreter en specifieker de informatie, hoe beter voor de consument", zegt Jean-Philippe Ducart van Test-Aankoop.

 

Zo haalt de consumentenorganisatie uit naar fabrikanten die de consument om de tuin leiden met bijvoorbeeld veel foto's van fruit op de verpakking terwijl hun yoghurt amper vruchten of hooguit aroma's bevat.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Lactalis roept 12 miljoen verpakkingen babymelk terug

15/01/2018

In Frankrijk is een heus schandaal ontstaan rond babymelk van zuivelproducent Lactalis, die besmet is geraakt met salmonella. Daarbij heeft het bedrijf maar liefst 12 miljoen verpakkingen in 83 landen uit de winkelrekken moeten halen.

Ophef over etnisch profilerende klantenprofielen bij Albert Heijn

15/01/2018

Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.

Johma-salades tijdelijk uit winkelrekken bij Albert Heijn

15/01/2018

Supermarktketen Albert Heijn kampt momenteel met een tekort aan Johma-salades. Producent en supermarkt komen immers niet tot een vergelijk tijdens nieuwe contractbesprekingen, waardoor Johma niet meer levert.

Back to top