Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak

Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak

De Franse drankenfabrikant Pernod Ricard zag zijn omzet het voorbije boekjaar met 7% zakken tot 7,945 miljard euro. Dat kwam vooral door een zware terugval van de verkopen in China en tegenvallende wisselkoersen.

Zwaarste klap lijkt verteerd

De holding boven Absolut, Ballantine’s, Chivas Regal en Jacob’s Creek zag zijn omzet in China met liefst 23% terugvallen, wat het concern toeschreef aan de anti-corruptiemaatregelen van de overheid. Die verbiedt het geven van dure dranken aan ambtenaren. Het was er immers de gewoonte om zakelijke gespreken met de beste dranken te laten begeleiden. Tijdens het laatste kwartaal van het boekjaar was de ergste klap echter verteerd en was er opnieuw beterschap te bespeuren in de verkopen, althans voor de middenklasse van zware dranken. 

 

In Europa buiten Frankrijk liep de verkoop dan weer 2% terug, in Amerika was dat 8% en in Azië 12%. Dat was echter vooral het gevolg van tegenzittende wisselkoersevoluties, die globaal een negatieve impact op het omzetcijfer van 535 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen zou er in Europa en in de Amerika’s een vooruitgang zijn geweest.

 

Dit zorgde uiteindelijk ook voor een tegenvallende winstevolutie: de nettowinst daalde het voorbije boekjaar met 14% tot 1,027 miljard euro. Om de zaak recht te trekken, besliste het management om onder meer een besparingsprogramma van 150 miljoen euro uit te werken en 900 mensen (5% van het totale personeelsbestand) te ontslaan.

Tags: