Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak | RetailDetail

Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak

Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak

De Franse drankenfabrikant Pernod Ricard zag zijn omzet het voorbije boekjaar met 7% zakken tot 7,945 miljard euro. Dat kwam vooral door een zware terugval van de verkopen in China en tegenvallende wisselkoersen.

Zwaarste klap lijkt verteerd

De holding boven Absolut, Ballantine’s, Chivas Regal en Jacob’s Creek zag zijn omzet in China met liefst 23% terugvallen, wat het concern toeschreef aan de anti-corruptiemaatregelen van de overheid. Die verbiedt het geven van dure dranken aan ambtenaren. Het was er immers de gewoonte om zakelijke gespreken met de beste dranken te laten begeleiden. Tijdens het laatste kwartaal van het boekjaar was de ergste klap echter verteerd en was er opnieuw beterschap te bespeuren in de verkopen, althans voor de middenklasse van zware dranken. 

 

In Europa buiten Frankrijk liep de verkoop dan weer 2% terug, in Amerika was dat 8% en in Azië 12%. Dat was echter vooral het gevolg van tegenzittende wisselkoersevoluties, die globaal een negatieve impact op het omzetcijfer van 535 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen zou er in Europa en in de Amerika’s een vooruitgang zijn geweest.

 

Dit zorgde uiteindelijk ook voor een tegenvallende winstevolutie: de nettowinst daalde het voorbije boekjaar met 14% tot 1,027 miljard euro. Om de zaak recht te trekken, besliste het management om onder meer een besparingsprogramma van 150 miljoen euro uit te werken en 900 mensen (5% van het totale personeelsbestand) te ontslaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Duvel Moortgat de Italiaanse toer op

22/02/2018

Duvel Moortgat heeft zijn minderheidsbelang in de Italiaanse brouwerij Birrificio del Ducato opgetrokken tot 70%. De Belgische brouwerij, ook bekend van Vedett, zit al sinds 2016 in het kapitaal van de brouwerij uit Soragna bij Parma.

Colruyt haalt producten Nestlé uit de rekken

21/02/2018

Colruyt heeft minstens 18 producten van Nestlé uit de winkelrekken gehaald. Beide partijen zijn immers niet tot een akkoord gekomen over de prijzen en dus worden de producten tijdelijk niet meer verkocht bij Colruyt.

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn

20/02/2018

Het zint sommige supermarkten niet dat de Europese Commissie boeren hogere prijzen wil geven bij onderhandelingen. Distributeurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk waarschuwen voor prijsstijgingen voor de consument.

Deze foodinnovaties gaan het maken

20/02/2018

Vernieuwing in voeding is de kern van de wedstrijd Gouden Tavola. Vallen dit jaar in de prijzen: Belberry Preserves, BelOrta, Kaasboerderij ‘t Groendal en J.L. Lambert. Hun producten komen morgen op het bord of in het glas van de consument.

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden

20/02/2018

De Belgische keten van noedelrestaurants Umamido trekt volgend jaar naar het buitenland en opent ook nieuwe vestigingen in ons land. Umamido serveert ramen, een Japans geïnspireerde noedelsoep. 

Back to top