Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak | RetailDetail

Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak

Corruptiemaatregel zet Pernod Ricard een hak

De Franse drankenfabrikant Pernod Ricard zag zijn omzet het voorbije boekjaar met 7% zakken tot 7,945 miljard euro. Dat kwam vooral door een zware terugval van de verkopen in China en tegenvallende wisselkoersen.

Zwaarste klap lijkt verteerd

De holding boven Absolut, Ballantine’s, Chivas Regal en Jacob’s Creek zag zijn omzet in China met liefst 23% terugvallen, wat het concern toeschreef aan de anti-corruptiemaatregelen van de overheid. Die verbiedt het geven van dure dranken aan ambtenaren. Het was er immers de gewoonte om zakelijke gespreken met de beste dranken te laten begeleiden. Tijdens het laatste kwartaal van het boekjaar was de ergste klap echter verteerd en was er opnieuw beterschap te bespeuren in de verkopen, althans voor de middenklasse van zware dranken. 

 

In Europa buiten Frankrijk liep de verkoop dan weer 2% terug, in Amerika was dat 8% en in Azië 12%. Dat was echter vooral het gevolg van tegenzittende wisselkoersevoluties, die globaal een negatieve impact op het omzetcijfer van 535 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen zou er in Europa en in de Amerika’s een vooruitgang zijn geweest.

 

Dit zorgde uiteindelijk ook voor een tegenvallende winstevolutie: de nettowinst daalde het voorbije boekjaar met 14% tot 1,027 miljard euro. Om de zaak recht te trekken, besliste het management om onder meer een besparingsprogramma van 150 miljoen euro uit te werken en 900 mensen (5% van het totale personeelsbestand) te ontslaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".