Europa wil hogere boetes voor voedselfraude

Europa wil hogere boetes voor voedselfraude

De Europese Commissie wil fraude met voedsel strenger aanpakken. Commissaris Tonio Borg vraagt dat de boetes hoog genoeg zijn om potentiële fraudeurs af te schrikken. Dat heeft hij gezegd bij de voorstelling van een reeks plannen om voedsel veiliger te maken.

Meer onaangekondigde controles

Centraal in de plannen die Borg maandag voorstelde, staan meer gerichte controles. Om die te financieren, zullen meer organisaties moeten bijdragen: “Europa hanteert de hoogste voedselveiligheidsnormen ter wereld. Uit het recente schandaal met paardenvlees is echter gebleken dat er nog ruimte is voor verbetering, ook al bestond er geen gevaar voor de gezondheid”, aldus de commissaris.

 

De nieuwe regels volgen een aanpak die meer gericht is op de beheersing van risico's, zodat de bevoegde instanties hun middelen voor de meest relevante kwesties kunnen gebruiken.  Zo komt er onder meer een gemeenschappelijk systeem om dierziekten beter op te sporen en te beheersen en de risico’s hiervan voor de volksgezondheid aan te pakken. Dit moet samen gaan met een betere identificatie- en registratie door landbouwers en dierenartsen.

 

Ook wil de EU voor het eerst aan overheden opleggen een minimum aantal onaangekondigde controles uit te voeren op de correctheid van voedingslabels.

 

Bijdrageplicht voor spelers in de voedselketen

Voor die controles zal eveneens een ruimere bijdrageplicht worden ingevoerd. Straks zullen ook schakels in de voedselketen, aan wie momenteel geen kosten worden aangerekend, financieel moeten bijdragen. Een uitzondering komt er wel voor micro-ondernemingen, zodat hun concurrentievermogen niet wordt aangetast.

 

Het hele pakket van voorstellen moet wel nog door de andere Europese instellingen, zoals het Parlement en de Raad, worden behandeld. Verwacht wordt dat het pakket in 2016 in werking kan treden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top