Helft buurtwinkels geeft voedseloverschotten weg

Helft buurtwinkels geeft voedseloverschotten weg

Ruim de helft van de buurtwinkels geeft wekelijks voedseloverschotten weg die ze niet meer kunnen verkopen omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of de verpakking beschadigd. Opvallend: ongeveer één derde van die producten eten de uitbaters zelf op.

Vooral lokale goede doelen

Heel wat kleinhandelaars doen aan snelverkoop wanneer de houdbaarheidsdatum begint te naderen. Toch wordt liefst driekwart van de handelaars minstens één keer per week geconfronteerd met voedseloverschotten die niet meer verkoopbaar zijn, aldus een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 426 buurtwinkels.

 

Uit die bevraging blijkt dat 27% naar lokale goede doelen gaat en naar personen uit de buurt die maar moeilijk rond komen."'Logisch, want buurtwinkels staan heel dicht bij de lokale bevolking", aldus het NSZ. 22% wordt uitgedeeld aan personeel en klanten. Opvallend: liefst 35% van de niet-verkoopbare maar nog perfect consumeerbare producten belandt in de keuken van de uitbaters zelf.

 

Crisis speelt mee

Dat de uitbaters zelf een deel van de niet-verkochte producten opeten, hoeft niet te verbazen: "Dat fenomeen heeft altijd bestaan", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in het Nieuwsblad op Zondag. "Mijn ouders hadden een buurtwinkel. Ook bij ons kwamen producten uit de winkel op ons bord wanneer die niet op tijd verkocht waren geraakt."

 

Toch noemt Christine Mattheeuws het "cijfer best hoog. We vermoeden dat de crisis daar voor iets tussen zit. De winstmarges staan onder druk. Waarom zou een uitbater dan producten weggooien die hij privé ook nodig heeft, goed wetende dat veel van die vervallen producten nog perfect te consumeren zijn?"

 

Fiscale regeling gewenst

De zelfstandigenorganisatie maakt van de gelegenheid gebruik om een duidelijke fiscale regeling te vragen voor kmo's die voedsel wegschenken, naar het voorbeeld van de grotere supermarkten die veelal samenwerken met de Voedselbanken.

 

"Grote supermarkten hoeven op die goederen geen btw meer te betalen. Maar voor kruideniers en lokale supermarkten geldt die regeling nog niet. Ook dat zet een rem op het wegschenken van voedseloverschotten", aldus nog het NSZ.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fastfoodketen Five Guys geeft Antwerpen Belgische primeur

18/12/2017

Op de De Keyserlei in Antwerpen opent binnenkort de eerste Belgische vestiging van de Amerikaanse fastfoodketen Five Guys. De huurovereenkomst voor het pand is ondertekend, de opening volgt begin volgend jaar.

Ook Carrefour België werkt aan vernieuwingsplan

18/12/2017

Niet enkel in Frankrijk wil Carrefour maatregelen nemen om de omzetten opnieuw te laten groeien, want ook de Belgische directie werkt al een tijdje aan een vernieuwingsplan. Daarbij worden vooral de hypermarkten onder de loep genomen.

Test-Aankoop: Colruyt blijft de goedkoopste, AH volgt

18/12/2017

Colruyt blijft zijn belofte van ‘laagste prijzen’ waarmaken, concludeert Test-Aankoop dit jaar opnieuw in zijn jaarlijkse prijsvergelijking. Toch stijgt de druk op de Halse supermarktketen.

 

Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Back to top