Helft buurtwinkels geeft voedseloverschotten weg | RetailDetail

Helft buurtwinkels geeft voedseloverschotten weg

Helft buurtwinkels geeft voedseloverschotten weg

Ruim de helft van de buurtwinkels geeft wekelijks voedseloverschotten weg die ze niet meer kunnen verkopen omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of de verpakking beschadigd. Opvallend: ongeveer één derde van die producten eten de uitbaters zelf op.

Vooral lokale goede doelen

Heel wat kleinhandelaars doen aan snelverkoop wanneer de houdbaarheidsdatum begint te naderen. Toch wordt liefst driekwart van de handelaars minstens één keer per week geconfronteerd met voedseloverschotten die niet meer verkoopbaar zijn, aldus een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 426 buurtwinkels.

 

Uit die bevraging blijkt dat 27% naar lokale goede doelen gaat en naar personen uit de buurt die maar moeilijk rond komen."'Logisch, want buurtwinkels staan heel dicht bij de lokale bevolking", aldus het NSZ. 22% wordt uitgedeeld aan personeel en klanten. Opvallend: liefst 35% van de niet-verkoopbare maar nog perfect consumeerbare producten belandt in de keuken van de uitbaters zelf.

 

Crisis speelt mee

Dat de uitbaters zelf een deel van de niet-verkochte producten opeten, hoeft niet te verbazen: "Dat fenomeen heeft altijd bestaan", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in het Nieuwsblad op Zondag. "Mijn ouders hadden een buurtwinkel. Ook bij ons kwamen producten uit de winkel op ons bord wanneer die niet op tijd verkocht waren geraakt."

 

Toch noemt Christine Mattheeuws het "cijfer best hoog. We vermoeden dat de crisis daar voor iets tussen zit. De winstmarges staan onder druk. Waarom zou een uitbater dan producten weggooien die hij privé ook nodig heeft, goed wetende dat veel van die vervallen producten nog perfect te consumeren zijn?"

 

Fiscale regeling gewenst

De zelfstandigenorganisatie maakt van de gelegenheid gebruik om een duidelijke fiscale regeling te vragen voor kmo's die voedsel wegschenken, naar het voorbeeld van de grotere supermarkten die veelal samenwerken met de Voedselbanken.

 

"Grote supermarkten hoeven op die goederen geen btw meer te betalen. Maar voor kruideniers en lokale supermarkten geldt die regeling nog niet. Ook dat zet een rem op het wegschenken van voedseloverschotten", aldus nog het NSZ.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Europese inkoopgroep Agecore zet Nestlé onder druk

16/02/2018

De Europese inkoopgroep Agecore heeft er mee gedreigd om 160 producten van Nestlé van zijn lijst te schrappen, tenzij ze betere voorwaarden krijgen. Onder andere Colruyt, Coop en Edeka maken deel uit van Agecore.

Kraft Heinz voldoet niet aan verwachtingen

16/02/2018

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft in het vierde kwartaal zowel op vlak van omzet als op vlak van winst niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de analisten. De winst vernegenvoudigde wel, maar dat overtuigde de analisten niet.

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

16/02/2018

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

Aldi Nord en Süd fuseren niet, maar gaan wel samenwerken

16/02/2018

Tot een fusie komt het momenteel nog niet, maar Aldi Nord en Aldi Süd bekijken wel de mogelijkheid om in Duitsland nauw samen te werken op vlak van inkoop en marketing. Een toekomstige fusie wordt wel ontkend.

Filet Pur: Er staat een olifant aan de kassa

16/02/2018

Hoe de Spaanse voedingsindustrie zich van haar mooiste zijde laat kennen, waarom de foodconcurrentie naar ongekende hoogten stijgt en tegen wanneer de job van kassamedewerker verdwijnt? Dat vertelt het ongezouten weekoverzicht van RetailDetail Food!

Aldi richt de blik op Italië

16/02/2018

Aldi is klaar om vanaf volgende maand ook de Italiaanse markt te veroveren: dan opent het in een klap tien nieuwe winkels in het Zuid-Europese land. Het bouwde ook een eerste distributiecentrum nabij Verona.

Back to top