IJsboerke vraagt bescherming na rotzomer

IJsboerke vraagt bescherming na rotzomer

De Belgium Icecream Group, die vooral bekend is vanwege het merk IJsboerke, heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd bij de rechtbank van koophandel in Turnhout. Als er geen oplossing komt voor de hoog opgelopen verliezen, staan er 365 jobs op de tocht.

IJsboerke al langer in de problemen

Vorig jaar al moest IJsboerke twee vestigingen sluiten, waarbij er 162 banen verloren gingen. Nu blijkt de crisis extra hard toe te slaan bij het bedrijf en heeft de Belgium Icecream Group dus de WCO-procedure (wet continuïteit ondernemingen) laten opstarten. De groep zou in het boekjaar 2012 een verlies van vijf miljoen euro lijden en bijgevolg zal er op heel wat vlakken bespaard moeten worden. Op 3 januari komen de vakbonden samen met het bestuur om de verdere toekomst voor de werknemers te bespreken.

 

Als er geen oplossing gevonden kan worden, verliezen 365 mensen hun baan, waarvan 280 arbeiders en 85 bedienden. Directeur L'Hoëst van Belgium Icecream Group denkt echter niet dat het zo ver zal komen: hij gelooft dat er een oplossing kan komen, "als we allemaal samenwerken."

 

Rotzomer doet IJsboerke door het ijs zakken

Voor de slechte resultaten zouden verschillende redenen zijn, met op kop de "klassiekers" loonkost en crisis (met de huidige crisis grijpen consumenten volgens L'Hoëst sneller naar de goedkopere merken). Ook de kwakkelzomer van 2012 was geen cadeau voor de ijsfabrikant.

 

Voorlopig wordt er nog niet gesproken over een sociaal plan. Het bedrijf wil immers zo min mogelijk mensen ontslaan en voor een uitgebreid sociaal plan is gewoon te weinig geld voorhanden. - (YVL)

Tags: