Ingreep Delhaize komt zeer hard aan bij medewerkers | RetailDetail

Ingreep Delhaize komt zeer hard aan bij medewerkers

Ingreep Delhaize komt zeer hard aan bij medewerkers

De intentie om veertien winkels te sluiten en 2.500 arbeidsplaatsen te schrappen, is bijzonder hard aangekomen bij het personeel van Delhaize. De ingreep is immers veel harder dan werd verwacht. Op heel wat plaatsen is het werk neergelegd.

Sanering is harder dan verwacht

“Sommige bonden vrezen een 'Carrefour-scenario', het verlies van mogelijk ruim 1.000 van de 16.000 Belgische jobs”, schreef de krant De Tijd woensdagochtend. De realiteit werd nog een pak erger voor de werknemers: 14 niet-rendabele winkels die in eigen beheer worden uitgebaat, moeten dicht. Voorts worden 2.500 jobs geschrapt.

 

Niet alleen bij het personeel in de getroffen winkels vallen evenwel slachtoffers, ook op de ondersteunende diensten wordt gesabeld. En wie wel aan de slag kan blijven, moet inleveren.

 

De vakbonden hadden een dergelijke opdoffer niet verwacht. “Een slag in het gezicht”, liet Veerle Verleyen van de christelijke bediendenbond LBC zich ontvallen. “Het is oneerlijk om de problemen op te lossen op de kap van de werknemers. We klagen de problemen die er zijn immers al lang aan.” De bonden spreken dan ook van paniekvoetbal. “Dit zal de klant niet naar de winkels lokken”, heet het.

 

Personeel voert actie

Toen de plannen bekend raakten, legde het personeel in een aantal winkels spontaan het werk neer. Het ging daarbij niet alleen om vestigingen die met sluiting werden bedreigd. Onder meer in alle twintig Brusselse vestigingen werden de activiteiten gestaakt.

 

Daarbij gingen ook zure oprispingen naar de opstappremies die enkele toplui van de warenhuisgroep kregen. Zo nam voormalig CEO Pierre-Olivier Beckers een rugzakje met 7,7 miljoen euro mee, terwijl de topman van de Amerikaanse Delhaize-tak, Roland Smith, een envelopje met 2,8 miljoen euro ontving. Stéfan Descheemaker, de topman voor de Europese activiteiten, incasseerde dan weer 900.000 euro.

 

De komende weken zal er niettemin onderhandeld moeten worden over een sociaal plan voor de getroffen werknemers. Federaal premier Elio Di Rupo liet alvast verstaan dat de regering daarbij zal waken over het volledige respect voor de sociale wetgeving en de rechten van de werknemers. Binnenkort spreken hij en minister van Werk Monica De Coninck trouwens met de vakbonden. “Nadien zal de federale regering onderzoeken welke stappen ze samen met de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen kan ondernemen om al de betrokken werknemers te ondersteunen”, aldus de eerste minister.

 

Directie wijst op harde realiteit

De directie van de warenhuisgroep blijft intussen, onder aanvoering van de pas benoemde topman voor België Denis Knoops, de ingreep verdedigen. Door de nieuwe focus van klanten op prijzen is Delhaize in een minder gunstige positie gekomen. De rendabiliteit van de eigen vestigingen is de jongste drie jaar met 78% gedaald, terwijl die van de totale groep Delhaize-winkels in België slechts 30% zakte. Dat betekent dat de winkels die door zelfstandige worden gerund veel beter stand hielden.

 

Het management verwijst onder meer naar het loonniveau van het personeel. Dat ligt hoger in de eigen winkels dan in de vestigingen die door zelfstandigen worden uitgebaat. Bovendien worden bij Delhaize ook de pauzes betaald, waardoor het personeel in een 36-urenweek slechts 33,5 uren werkt. De kostenhandicap van de supermarktketen ten opzichte van de concurrentie bedraagt tussen de 15 à 33 procent, wordt gesteld.

 

Voor enkele winkels zou dan ook een oplossing gevonden kunnen worden door ze te laten uitbaten door een zelfstandige zaakvoerder. Wellicht kan dit ook een deel van de bedreigde arbeidsplaatsen redden.

 

Beleggers reageren positief

Toch is er een categorie van stakeholders die wel tevreden is: op de Brusselse beurs veerde het aandeel van Delhaize zowat 1 procent op. Dat van concurrent Colruyt zakte licht. Het besef groeit dat ook de grutter uit Halle in dezelfde moeilijke markt moet werken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top