Melkprijs in 2013 op historisch recordpeil | RetailDetail

Melkprijs in 2013 op historisch recordpeil

Melkprijs  in 2013 op historisch recordpeil

Mede dankzij de sterk gestegen exportvraag kregen de melkboeren nooit eerder zulke hoge prijzen voor hun melk als in 2013. De zuivelindustrie is in ons land intussen goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Prijs nog 10% hoger dan vorig recordjaar

De melkprijs steeg in 2013 maand na maand, om in december een piek te bereiken. Concreet kregen de Belgische boeren vorig jaar gemiddeld 39,4 euro per 100 liter, een kwart meer dan in 2012. Dat is vrijdag bekendgemaakt op de algemene vergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).

 

"Men maakt vaak de vergelijking met 2007, het vorige recordjaar. Maar de melkprijs in 2013 lag nog 10% hoger dan dat jaar, terwijl de melkproductie ook 10% hoger lag dan in 2007. Nooit eerder werd zo veel betaald", zei Renaat Debergh, gedelegeerd bestuurder van BCZ, bij de voorstelling van de jaarresultaten.

 

Als verklaring verwijst Debergh naar de "heel sterke toename van de internationale vraag". Zo steeg de export van Belgische zuivelproducten naar China het voorbije jaar met 37%. De totale uitvoer van Belgische zuivel groeide met 9,6%.

 

Sinds begin dit jaar is de melkprijs op de internationale markten wel weer aan het dalen. De Zuivelconfederatie verwacht dat ook de prijzen die aan de Belgische boeren worden betaald zullen dalen, maar gaat niet uit van een scherpe terugval.

 

Einde Europese melkquota in zicht

De zuivelindustrie realiseerde in 2013 een omzet van 4,7 miljard euro, waarvan 61% (ongeveer 2,9 miljard euro) wordt uitgevoerd. De zuivelindustrie levert rechtstreeks werk aan 5.675 personen. Bovendien zijn 8.500 melkveehouders voor hun inkomen sterk afhankelijk van de prestaties van de zuivelindustrie.

 

Er was vorige week trouwens nog meer goed nieuws voor de Belgische boeren: de nationale quota voor leveringen van melk aan de zuivelfabrieken werden niet overschreden. Daardoor moet er geen boete (de zogeheten "superheffing") worden betaald aan het Europees Landbouwgarantiefonds.

 

Intussen maakt de Belgische zuivelindustrie zich klaar voor de periode zonder melkquota: vanaf 1 april 2015 vallen de Europese melkquota weg. "Dit biedt groeiperspectieven voor een aantal landen. België behoort bij de koplopers van de groeilanden en zag de melkproductie sedert 2006 met 13% of 400 miljoen liter toenemen", klinkt het bij de BCZ. "De zuivelindustrie zal tegen eind 2017 reeds 500 miljoen liter extra kunnen verwerken. Daartoe zijn de komende 3 jaar nog heel wat investeringen gepland", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.