Metro in Middelkerke moet per direct dicht

Na slechts een jaar moet de Metro-groothandel in Middelkerke alweer sluiten. De parking zou niet vergund zijn en daarom moet de winkel per direct dicht. Een drama, klinkt het bij de Duitse keten.

 

Zesde dagvaarding is raak

Het verdict in een aanslepend juridisch geschil blijkt fataal voor Metro Cash & Carry in Middelkerke: de horecagroothandel moet onmiddellijk sluiten, omdat de parking en de uitbating ervan niet in overeenkomst zouden zijn met de regelgeving. De rechtszaak werd aangespannen door Aronde, een lokale concurrent die handelt in diepvriesproducten. 

 

Beide partijen zijn verwikkeld in een lange juridische strijd: het zou al de zesde dagvaarding zijn, onder andere rond de vergunning van de parking en de uitbatingsvoorwaarden. De aanklager is nu in het gelijk gesteld: niet alleen de parking zou daarbij onwettelijk zijn, volgens Metro zijn "alle vergunningen van de horecagroothandel potentieel op de helling komen te staan".

 

De groothandelsketen doet de deuren van haar elfde Belgische winkel, die pas in mei 2018 van start ging, dus gedwongen dicht. Een dertigtal jobs staan op de helling. CEO Vincent Nolf noemt het ook een drama voor de horecaklanten aan de kust, die nu net hun hoogseizoen beleven. Hij vreest voor het voortbestaan van de vestiging. Klanten kunnen voorlopig bij de winkels in Wevelgem en Evergem of de deliveryservice.

 

Paradepaardje kwijt

"Dit is uiteraard een tijdelijke situatie. Onze klanten horen ontvangen te kunnen worden in hun vertrouwde winkel, door ‘hun’ personeel. We zoeken hard naar duurzame oplossingen en roepen in tussentijd zowel het gemeentebestuur van Middelkerke als de gouverneur van West-Vlaanderen op om zo snel mogelijk mee rond de tafel te gaan om in deze kwestie te bemiddelen", aldus CEO Vincent Nolf. 

 

Het nieuws is een flinke opdoffer voor het al noodlijdende Metro: de groep vestigt alle hoop op de groothandels, gezien de aanhoudende verliezen bij zusterketen Makro. De vestiging in Middelkerke moest dan ook een "paradepaardje en strategische pijler in de expansie" van Metro worden.