Knorr (Unilever) en het Wereldnatuurfonds hebben zopas het “Future 50 Foods”-rapport gepubliceerd, een lijst met vijftig gewassen die de voedingswaarde van onze maaltijden verhogen en tegelijk de negatieve impact op de planeet drastisch verminderen.
Gezonde(re) mensen op een gezonde(re) planeet
“De meesten onder ons geloven dat onze energie- of transportkeuzes de grootste schade veroorzaken aan het milieu, maar eigenlijk heeft ons voedingssysteem de grootste impact.” Dat zegt dokter Tony Juniper van de Britse tak van het WWF. Momenteel is zowat driekwart van al onze voeding terug te brengen tot twaalf gewassen en vijf diersoorten. Als we de tien miljard mensen, die de wereld in 2050 zal tellen, willen voeden zonder dat we onze planeet compleet uitputten, moeten we onze manier van eten en voeding produceren dringend gaan herdenken.
“Meer diversiteit in ons eetpatroon is essentieel, omdat het gebrek aan variatie in de landbouw niet alleen slecht is voor de natuur, maar ook de voedselveiligheid bedreigt. Daarom werken we samen met Knorr om koks, retailers en shoppers te inspireren om wat meer variatie aan plantaardige ingrediënten op tafel te toveren”, aldus nog het Wereldnatuurfonds.
Van algen tot zoete aardappelen
Om die dubbele doelstelling ‑ een gezonde(re) wereldbevolking en een gezonde(re) planeet ‑ te realiseren, gingen het WWF, Knorr en het Center of Public Health Nutrition van de Universiteit van Washington op zoek naar andere waardevolle gewassen die nu vaak totaal onderbenut blijven. Daarbij keken ze niet enkel naar de voedingswaarde, maar ook naar de smaak en de impact op het milieu.
Het resultaat is een lijst met 50 plantaardige voedingsmiddelen, gaande van bekende maar vaak weinig populaire groenten als linzen en quinoa tot nobele onbekenden als fonio, pompoenbloemen en zelfs cactus. Deze gewassen hebben bovendien als bijkomende troef dat ze ofwel een hogere opbrengst garanderen dan de huidige landbouwgewassen, ofwel beter bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden.