Omzet Unilever krijgt klap(je) omdat "alles tegen zit"

Omzet Unilever krijgt klap(je) omdat "alles tegen zit"

Unilever heeft een moeilijk derde kwartaal achter de rug: deflatie in Europa, negatieve wisselkoerseffecten, een sterk afnemende vraag in China en een zwakkere groei in de opkomende markten duwden de kwartaalomzet zo'n 2% lager.

Kleinste groei voorbije 5 jaar

De Brits-Nederlandse producent van voedings- en verzorgingsmerken als Knorr, Lipton, Axe en Dove zag de omzet vorig kwartaal met 2% dalen tot 12,2 miljard euro. Enige troost: exclusief het negatieve effect van de wisselkoersen was er een onderliggende groei van 2,1%. Toch is ook dat de magerste groei van de afgelopen 5 jaar, en zelfs die is bijna volledig te danken aan prijsverhogingen.

 

De verkoop van voedingsmiddelen nam met bijna 1% af, vooral door de slechte markt voor margarine. De kwakkelzomer in Europa deed de ijsverkoop dan weer geen goed (-1,1%). Unilever verkocht wel meer zeep, shampoo en deodorant (+1,1%), al neemt het groeitempo duidelijk af, vooral door de terugvallende vraag in China. De kleinste tak, die van de 'Home Care'-producten (o.m. Omo), groeide met 2,1%.

 

Regionaal blijft de Europese markt het zwakst, met een terugval van 4,3%. Azië liet nog een groei optekenen van 3,1% en Amerika ging er 6,8% op vooruit.

 

"Momenteel zit alles tegen"

In een toelichting aan persbureau AFN vond financieel directeur Jean-Marc Huët dat momenteel alles tegenzit voor Unilever. "De resultaten voldoen niet aan onze verwachtingen. De vertraging is sterker dan we aan het begin van het jaar voorzagen. Dat is zo in China en in Zuidoost-Azië, terwijl we ook last hebben van de onrust in het Midden-Oosten en in Rusland."

 

In Europa is volgens Huët duidelijk sprake van deflatie, met name in Groot-Brittannië en Frankrijk. "Op termijn zien we duidelijk kansen voor structurele groei, maar nu zitten we in een perfecte storm", zo zei hij.

 

Topman Paul Polman van zijn kant benadrukt dat Unilever het met een onderliggende groei van 3,2% over de voorbije 9 maanden beter doet dan de concurrentie. Het concern handhaaft dan ook de verwachting van een winstgevende groei in 2014, maar "de marktomstandigheden zullen moeilijk blijven, minstens voor de rest van het jaar", aldus Polman.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top