Orval krijgt vrouwelijk kantje

Orval krijgt vrouwelijk kantje

Trappistenbrouwerij Orval zorgt voor een heuse revolutie in het wereldje: Anne-Françoise Pypaert wordt er in oktober de eerste vrouwelijke meesterbrouwer in een trappistenbrouwerij. De trappisten zelf zien daar alvast geen graten in.

Twintig jaar trouwe dienst

Jean-Marie Rock, de huidige meesterbrouwer van de trappistenabdij van Orval, gaat in oktober met pensioen en de Franstalige beurskrant L'Echo meldde dat zijn huidige rechterhand zijn taak zal overnemen.

 

Die rechterhand is Anne-Françoise Pypaert, al twintig jaar actief in Orval en verantwoordelijk voor het labo en de kwaliteit van het bier. Dat de bewuste rechterhand in kwestie een dame is, druist alvast niet in tegen de trappistenregels die stellen dat "het bier moet gebrouwen worden in de abdij en door de monniken zelf of onder hun toezicht".

 

Nog dames

Er zijn wel meer dames die in het Belgische bierlandschap een belangrijke functie vervullen: Val Dieu heeft een vrouwelijke meesterbrouwer, Gruut en Ter Dolen werden door vrouwen boven de doopvont gehouden en de vierde generatie van Geuzestekerij Hanssens is een vrouw.

 

Ondertussen gaat de crisis duidelijk aan Orval voorbij: ook vorig jaar steeg de productie licht naar 69.000 hectoliter bier. Orval af wil van haar imago van schaars bier, maar toch is het voor de abdij heel moeilijk om aan de stijgende vraag naar hun gegeerde bier te voldoen.   (GDW)

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top