Personeel IJsboerke keurt overname door Glacio goed | RetailDetail

Personeel IJsboerke keurt overname door Glacio goed

Personeel IJsboerke keurt overname door Glacio goed

UPDATE - Het personeel van de noodlijdende roomijsproducent IJsboerke heeft het overnamebod van streekgenoot Glacio goedgekeurd. Ijspralineproducent Glacio wil 207 van de huidige 335 werknemers overnemen, de anderen - vooral in de thuisverkoop - worden ontslagen. De overname wordt wel pas definitief als de grootste schuldeiser, BNP Paribas Fortis, ook zijn fiat geeft.

Zwaarste slag voor huis-aan-huisverkoop

Het opvallendste punt in het overnameplan: Glacio heeft geen interesse in de huis-aan-huisverkoop waar IJsboerke groot mee is geworden. In die afdeling moeten 88 van de 151 medewerkers vertrekken. Wie mag blijven, moet een vijfde van zijn loon inleveren. Glacio wil ook zo snel mogelijk op zoek naar een overnemer voor die activiteit.

 

De goedkeuring was dan ook niet van harte: "Het was kiezen tussen de pest en de cholera", zei Laura Snyders van het ABVV, "maar het was dit, of het faillissement." De grootste tevredenheid was er bij de productiearbeiders. Die moeten immers niet inleveren en mogen (bijna) allemaal blijven. Ook de hogere bedienden mogen blijven, maar zij moeten wel inleveren.

 

Huis-aan-huisverkoop van enkel ijs is niet meer van deze tijd, zei CEO Peter Janssen van Glacio aan Het journaal. "De huis-aan-huisbedrijven van nu hebben niet alleen ijs bij, maar ook pizza's, groenten, vlees en vis. Hun 'drop-size' per voordeur ligt dan ook veel hoger, en in de huidige economische omstandigheden is het dus niet meer efficiënt om enkel en alleen nog ijs aan de voordeur te gaan leveren."

 

 

Doorstart op 1 maart?

Na het akkoord van het personeel moet Glacio ook nog de goedkeuring krijgen van de grootste schuldeiser, BNP Paribas Fortis. Alle partijen willen de overname rond hebben tegen 1 maart. Als Glacio de Belgian Icecream Group (BIG, de holding boven IJsboerke) overneemt, krijgt de combinatie twintig procent van de Belgische roomijsmarkt in handen.

 

Glacio wil IJsboerke weer veel sterker in de markt zetten, zei topman Janssen nog tegen Belga. "De vestigingen liggen nauwelijks acht kilometer uit elkaar. Glacio heeft een sterke specialisatie en dan vooral voor export, terwijl BIG vooral het binnenland bedient. Hier zijn dan ook sterke synergieën mogelijk."

 

De kandidaat-overnemer wijst ook op de complementariteit van het assortiment van beide merken. Zo draait Glacio het merendeel van zijn omzet dankzij ijstaarten en ijspralines in de eindejaarsperiode, terwijl IJsboerke zich vooral op de zomerconsumptie richt.

 

Glacio produceert ijspralines in individuele porties en bulkverpakkingen. Dagelijks rollen er in Beerse zo'n 250.000 ijspralines van de band. Bij de onderneming werken momenteel 200 mensen.

 

Update: Maarten Reul

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top