Quick naar rechter voor mensenhandel

Quick naar rechter voor mensenhandel

Hamburgerketen Quick is de door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De keten is aangeklaagd voor illegale tewerkstelling, inbreuken op de sociale wetgeving en mensenhandel.

Hongerloon

Quick zou volgens het gerecht zijn restaurants hebben laten schoonmaken door personeel dat illegaal in het land was en werd uitgebuit. Het onderzoek startte al in 2006, toen de eerste controles werden uitgevoerd. De schoonmakers werkten lange uren en kregen daarvoor een hongerloon. De feiten in de zaak lopen van 2006 tot 2011.

 

Oorspronkelijk werden ook een 25-tal franchisenemers vervolgd, maar daarvan zijn er maar een paar doorverwezen. Vooral Quick en de bedrijfsvoerders van de schoonmaakbedrijven moeten nu verantwoording afleggen.

 

De eerste berichten dat Quick Pakistaanse schoonmaakbedrijven gebruikte die hun werknemers uitbuitten, dateren al van 13 jaar geleden. Zo moest het personeel zeven dagen per week 's nachts werken tegen een hongerloon. Toen werd echter bevonden dat Quick geen schuld trof, al beloofde de keten toen wel om steeds de achtergrond van de schoonmakers na te trekken.

 

In 2007 liep Quick echter opnieuw tegen de lamp en ook in 2011 werden er wantoestanden vastgesteld in verschillende restaurants. In 2012 werd dan ook besloten om zowel Quick als de restauranthouders verantwoordelijk te stellen. Naar aanleiding van dat onderzoek is Quick nu doorgestuurd naar de correctionele rechtbank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top