Quick naar rechter voor mensenhandel

Quick naar rechter voor mensenhandel

Hamburgerketen Quick is de door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De keten is aangeklaagd voor illegale tewerkstelling, inbreuken op de sociale wetgeving en mensenhandel.

Hongerloon

Quick zou volgens het gerecht zijn restaurants hebben laten schoonmaken door personeel dat illegaal in het land was en werd uitgebuit. Het onderzoek startte al in 2006, toen de eerste controles werden uitgevoerd. De schoonmakers werkten lange uren en kregen daarvoor een hongerloon. De feiten in de zaak lopen van 2006 tot 2011.

 

Oorspronkelijk werden ook een 25-tal franchisenemers vervolgd, maar daarvan zijn er maar een paar doorverwezen. Vooral Quick en de bedrijfsvoerders van de schoonmaakbedrijven moeten nu verantwoording afleggen.

 

De eerste berichten dat Quick Pakistaanse schoonmaakbedrijven gebruikte die hun werknemers uitbuitten, dateren al van 13 jaar geleden. Zo moest het personeel zeven dagen per week 's nachts werken tegen een hongerloon. Toen werd echter bevonden dat Quick geen schuld trof, al beloofde de keten toen wel om steeds de achtergrond van de schoonmakers na te trekken.

 

In 2007 liep Quick echter opnieuw tegen de lamp en ook in 2011 werden er wantoestanden vastgesteld in verschillende restaurants. In 2012 werd dan ook besloten om zowel Quick als de restauranthouders verantwoordelijk te stellen. Naar aanleiding van dat onderzoek is Quick nu doorgestuurd naar de correctionele rechtbank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top