Quick naar rechter voor mensenhandel | RetailDetail

Quick naar rechter voor mensenhandel

Quick naar rechter voor mensenhandel

Hamburgerketen Quick is de door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De keten is aangeklaagd voor illegale tewerkstelling, inbreuken op de sociale wetgeving en mensenhandel.

Hongerloon

Quick zou volgens het gerecht zijn restaurants hebben laten schoonmaken door personeel dat illegaal in het land was en werd uitgebuit. Het onderzoek startte al in 2006, toen de eerste controles werden uitgevoerd. De schoonmakers werkten lange uren en kregen daarvoor een hongerloon. De feiten in de zaak lopen van 2006 tot 2011.

 

Oorspronkelijk werden ook een 25-tal franchisenemers vervolgd, maar daarvan zijn er maar een paar doorverwezen. Vooral Quick en de bedrijfsvoerders van de schoonmaakbedrijven moeten nu verantwoording afleggen.

 

De eerste berichten dat Quick Pakistaanse schoonmaakbedrijven gebruikte die hun werknemers uitbuitten, dateren al van 13 jaar geleden. Zo moest het personeel zeven dagen per week 's nachts werken tegen een hongerloon. Toen werd echter bevonden dat Quick geen schuld trof, al beloofde de keten toen wel om steeds de achtergrond van de schoonmakers na te trekken.

 

In 2007 liep Quick echter opnieuw tegen de lamp en ook in 2011 werden er wantoestanden vastgesteld in verschillende restaurants. In 2012 werd dan ook besloten om zowel Quick als de restauranthouders verantwoordelijk te stellen. Naar aanleiding van dat onderzoek is Quick nu doorgestuurd naar de correctionele rechtbank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.