Vleesverbruik daalt gestaag verder | RetailDetail

Vleesverbruik daalt gestaag verder

Vleesverbruik daalt gestaag verder

De licht dalende tendens van het vleesverbruik in België zet zich door. In 2013 zakte het verbruik van 87,19 kg naar 86,46 kg per persoon. In 2005 zaten we nog op 99,87 kg, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Belg zweert bij varkensvlees

De Belg blijft vooral een verbruiker van varkensvlees: van de verorberde 86,46 kg kwam in 2013 nog 43,24 kg van de krulstaarten. Dat is nauwelijks minder dan de 43,31 kg van 2012 of de 45,91 kg van 2005.

 

Ook runds- en kalfsvlees ligt nog vaak op het bord, met een verbruik van 15,39 kg per persoon. Al zit hier de klad in de markt: in 2012 was het nog 15,77 kg, in 2010 nog 18,33 kg. Ook het gevogelte kent een grote terugval met een verbruik van 18,98 kg vorig jaar, het laatste punt van de afgelopen tien jaar. In 2010 bedroeg het verbruik nog 25,05 kg.

 

Opmerkelijk is de terugkeer van het eetbare slachtafval: in 2010 was er sprake van 2,12 kg per persoon, in 2012 was dit 2,75 kg en vorig jaar al 3,57 kg. Toch kan het nog hoger, want in 2005 bedroeg het verbruik in deze categorie nog 3,91 kg per persoon.

 

Zelfvoorzieningsgraad van 208%

In totaal werd in België vorig jaar zowat 960.000 ton vlees verbruikt. Daarvoor kunnen we grotendeels terugvallen op lokale productie: die bedroeg immers bijna 2 miljoen ton. De globale zelfvoorzieningsgraad kwam dus uit op 208%.

 

Toch zijn er grote verschillen per sector: in de varkenshouderij bedraagt de zelfvoorzieningsgraad 237 procent, een terugval tegenover de 260% van enkele jaren terug. Voor runds-en kalfsvlees bedroeg die indicator bijna 140% en bij gevogelte 147%, maar voor schapen en geiten komen we echter niet verder dan 2,87%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top