Vleesverbruik daalt gestaag verder

Vleesverbruik daalt gestaag verder

De licht dalende tendens van het vleesverbruik in België zet zich door. In 2013 zakte het verbruik van 87,19 kg naar 86,46 kg per persoon. In 2005 zaten we nog op 99,87 kg, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Belg zweert bij varkensvlees

De Belg blijft vooral een verbruiker van varkensvlees: van de verorberde 86,46 kg kwam in 2013 nog 43,24 kg van de krulstaarten. Dat is nauwelijks minder dan de 43,31 kg van 2012 of de 45,91 kg van 2005.

 

Ook runds- en kalfsvlees ligt nog vaak op het bord, met een verbruik van 15,39 kg per persoon. Al zit hier de klad in de markt: in 2012 was het nog 15,77 kg, in 2010 nog 18,33 kg. Ook het gevogelte kent een grote terugval met een verbruik van 18,98 kg vorig jaar, het laatste punt van de afgelopen tien jaar. In 2010 bedroeg het verbruik nog 25,05 kg.

 

Opmerkelijk is de terugkeer van het eetbare slachtafval: in 2010 was er sprake van 2,12 kg per persoon, in 2012 was dit 2,75 kg en vorig jaar al 3,57 kg. Toch kan het nog hoger, want in 2005 bedroeg het verbruik in deze categorie nog 3,91 kg per persoon.

 

Zelfvoorzieningsgraad van 208%

In totaal werd in België vorig jaar zowat 960.000 ton vlees verbruikt. Daarvoor kunnen we grotendeels terugvallen op lokale productie: die bedroeg immers bijna 2 miljoen ton. De globale zelfvoorzieningsgraad kwam dus uit op 208%.

 

Toch zijn er grote verschillen per sector: in de varkenshouderij bedraagt de zelfvoorzieningsgraad 237 procent, een terugval tegenover de 260% van enkele jaren terug. Voor runds-en kalfsvlees bedroeg die indicator bijna 140% en bij gevogelte 147%, maar voor schapen en geiten komen we echter niet verder dan 2,87%.

Tags: