Weekend in teken van stakingen voor Delhaize

Weekend in teken van stakingen voor Delhaize

Het voorbije weekend stond voor Delhaize nog volop in het teken van stakingen. Zaterdag waren 14 supermarkten van de groep gesloten doordat medewerkers het werk hadden neergelegd. Vandaag zijn alle winkels wel open, in afwachting van verder sociaal overleg.

Stakingen kosten (veel) geld

Volgens woordvoerder Roel Dekelver waren zaterdag 14 Delhaize-winkels gesloten. In Vlaanderen ging het om de vestigingen in Genk, Turnhout en Borgerhout. Ook vijf vestigingen in Brussel bleven dicht. De dag voordien bleven zowat 31 winkels van de 138 gesloten. Wel waren er zaterdag geen problemen in de distributiecentra.

 

Omdat het in sommige gevallen al om de derde stakingsdag op rij gaat, is Delhaize intussen gestart met het verdelen van de verse producten onder liefdadigheidsinstellingen en lokale organisaties. "Bijvoorbeeld aan de Voedselbanken. We zijn hiermee vrijdag begonnen in de regio's Luik en Brussel", aldus Dekelver.

 

Hoeveel omzetverlies de keten lijdt door de acties, wil de woordvoerder niet kwijt. Zeker is echter dat vrijdag en, vooral, zaterdag traditioneel belangrijke dagen zijn voor de supermarktgroep: veel klanten doen dan hun wekelijkse boodschappen. De krant De Morgen citeerde vrijdag een vakbondsbron die spreekt van 80.000 à 115.000 euro omzet per winkel, afhankelijk van de locatie en dag van de week. Voor vrijdag zou het met andere woorden om bijna 2,5 miljoen euro omzetverlies gaan.

Tags: