Weekend in teken van stakingen voor Delhaize

Weekend in teken van stakingen voor Delhaize

Het voorbije weekend stond voor Delhaize nog volop in het teken van stakingen. Zaterdag waren 14 supermarkten van de groep gesloten doordat medewerkers het werk hadden neergelegd. Vandaag zijn alle winkels wel open, in afwachting van verder sociaal overleg.

Stakingen kosten (veel) geld

Volgens woordvoerder Roel Dekelver waren zaterdag 14 Delhaize-winkels gesloten. In Vlaanderen ging het om de vestigingen in Genk, Turnhout en Borgerhout. Ook vijf vestigingen in Brussel bleven dicht. De dag voordien bleven zowat 31 winkels van de 138 gesloten. Wel waren er zaterdag geen problemen in de distributiecentra.

 

Omdat het in sommige gevallen al om de derde stakingsdag op rij gaat, is Delhaize intussen gestart met het verdelen van de verse producten onder liefdadigheidsinstellingen en lokale organisaties. "Bijvoorbeeld aan de Voedselbanken. We zijn hiermee vrijdag begonnen in de regio's Luik en Brussel", aldus Dekelver.

 

Hoeveel omzetverlies de keten lijdt door de acties, wil de woordvoerder niet kwijt. Zeker is echter dat vrijdag en, vooral, zaterdag traditioneel belangrijke dagen zijn voor de supermarktgroep: veel klanten doen dan hun wekelijkse boodschappen. De krant De Morgen citeerde vrijdag een vakbondsbron die spreekt van 80.000 à 115.000 euro omzet per winkel, afhankelijk van de locatie en dag van de week. Voor vrijdag zou het met andere woorden om bijna 2,5 miljoen euro omzetverlies gaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top