Hema overweegt juridische stappen na kritisch rapport

Hema overweegt juridische stappen na kritisch rapport
Shutterstock.com

Warenhuisketen Hema beraadt zich over mogelijke juridische stappen naar aanleiding van een kritisch analistenrapport. Volgens dat rapport van Everest Research zal de winkelketen maar moeilijk aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen en heeft het nieuw kapitaal nodig.

 

"Onhoudbare kaspositie"

In het rapport stelt het bureau onder meer dat de kaspositie van de Nederlandse warenhuisketen op termijn "onhoudbaar" is en zou dalen van 62 miljoen euro eind augustus dit jaar naar amper 18 miljoen euro in augustus 2020. Nog volgens het rapport is een nieuwe kapitaalsinjectie van minimaal 100 miljoen euro noodzakelijk om te overleven. Zoals bekend gaat Hema gebukt onder een zware schuldenlast: RTL Z zegt dat het bedrijf in het tweede kwartaal bijna 14 miljoen euro aan rentelasten moest betalen.

 

De keten heeft al te kennen gegeven ontstemd te zijn over het rapport en weerlegt bovendien de conclusies ervan. Volgens het bedrijf zou het Britse analistenbureau zich gebaseerd hebben op verkeerde cijfers, met name op de ebitda in plaats van op de aangepaste ebitda. "Gelet op de ernst van de stellingen en de mogelijke schade die Hema hierdoor leidt, beraadt Hema zich op verdere juridische stappen tegen Everest", citeert De Telegraaf een woordvoerder van de winkelketen.