Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.
“Ongeoorloofde staatssteun”
Op 18 december maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor Concurrentie, bekend dat de Commissie een fiscaal onderzoek was gestart naar “ongeoorloofde staatssteun” die Ikea in Nederland zou hebben gekregen. Dinsdag verscheen de openbare versie van het Commissiebesluit waaruit blijkt dat de EU twee zogeheten “rulings”, die de Nederlandse Ikea-dochter Systems in 2006 en in 2011 sloot met de Belastingdienst, nader gaat onderzoeken.
“Ikea gebruikte tot en met 2011 licenties om de belastingdruk te verlagen”, schrijft de Nederlandse zakenkrant FD, die de conclusie kon inkijken. “Dochterbedrijf Systems krijgt licentie-inkomsten van de wereldwijd apart gezette Ikea-winkels. Om die inkomsten laag belast te kunnen doorsluizen, had het Nederlandse bedrijf tot en met 2011 op zijn beurt een licentieovereenkomst met een Ikea-dochter in Luxemburg.” Die Luxemburgse holding genoot een bijzondere vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.
In 2011 kocht Systems de rechten die voorheen in Luxemburg waren ondergebracht, over voor 9 miljard euro. Bijna twee derde daarvan ‑ 5,4 miljard euro om precies te zijn ‑ werd gefinancierd met een aflossingsvrije interne lening tegen 6% rente. Volgens Vestager een geval van “selectieve bevoordeling”: volgens haar onderzoek zijn de rechten “waarschijnlijk te hoog geprijsd” en zou “geen enkele externe financier” dat bedrag in 2011 hebben geleend aan Systems.
“Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea dus ruim een miljard te veel afgetrokken. Per saldo hangt het bedrijf een navordering over deze periode van 280 miljoen euro boven het hoofd”, aldus nog de Nederlandse zakenkrant.