Blokker-familie verliest 20 miljoen euro aan Beter Bed

Gevel winkel van retailer Beter Bed in Nederland
Foto: Willem Michael Bulder / Shutterstock.com

De familie Blokker heeft flink zijn broek gescheurd aan de verkoop van aandelen van Beter Bed: de ex-eigenaars van de Blokker-formule verloren zo’n 20 miljoen euro aan hun minderheidsbelang in de beddenverkoper.

 

Van 24 naar 3 miljoen euro

De familie Blokker heeft zijn minderheidsbelang van 4,7% in de formule Beter Bed van de hand gedaan, maar die verkoop breekt de ondernemersfamilie zuur op. Er zou meer dan 20 miljoen euro verloren zijn gegaan bij de desinvestering. Dat bericht RTL Nieuws.


Via hun investeringsvehikel Breedinvest hadden de Blokkers al minstens 18 jaar lang zo’n 1,1 miljoen aandelen in de beddenketen, maar afgelopen maandag kreeg de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te horen dat al die aandelen nu zijn verkocht. Aangezien de beurskoers van het aandeel toen rond de 2,80 euro schommelde, zou de transactie ongeveer 3 miljoen euro hebben opgebracht.


Dat is evenwel flink minder dan de aandelen op hun hoogtepunt waard zijn geweest: vier jaar geleden werden ze nog tegen 22 euro per stuk verhandeld, wat Blokker dus zo'n 24 miljoen euro had opgeleverd. In de voorbije zes jaar trok Breedinvest zich echter beetje bij beetje terug uit Beter Bed, dat in die periode ook met financiële moeilijkheden te kampen kreeg.

 

Tevreden met nieuwe aandeelhouder

Eind 2014 verminderde de familie Blokker het belang al van bijna 13% naar 9%. Toen lag de koers van het aandeel rond de 16 euro. In 2019 verkocht Breedinvest nog een schijf: de participatie ging van 9% naar 4,7% en was goed voor een opbrengst van zo'n 2 miljoen euro. Nu zijn alle banden met de historische aandeelhouder finaal doorgeknipt, volgens Beter Bed zelfs zonder het bedrijf op voorhand te verwittigen.


De beddenretailer reageert evenwel pragmatisch. Het kwam niet als een verrassing, “omdat de familie Blokker de laatste tijd andere beslissingen maakt met haar investeringen”, zegt woordvoerster Uneke Dekkers tegenover RTL. Ook toont Beter Bed zich tevreden met de – niet nader bekendgemaakte – “andere partij” die het aandelenpakket nu in handen heeft. De familie Zeeman blijft overigens ook een grootaandeelhouder in de beddenketen.