Verlieslatend Beter Bed staat voor kritieke maanden

Foto: Cineberg / Shutterstock.com

Beter Bed zakt verder in het rood: de matrassenverkoper boekte vorig halfjaar 22,7 miljoen euro verlies. Het leeuwendeel daarvan komt door Matratzen Concord, dat nog voor het eind van dit jaar een overnemer moet vinden.

 

Verliezen lopen op

In het voorbije halfjaar dook Beter Bed verder de dieperik in: de winst zakte naar 22,7 miljoen euro onder nul, ten opzichte van 6,8 miljoen euro in het rood een jaar eerder. Grote schuldige is Matratzen Concord, de formule die de activiteiten van het bedrijf in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland groepeert. 

 

Zonder die noodlijdende keten, die er niet in slaagt te herstellen van een gifschandaal, zou het verlies 700.000 euro hebben bedragen. Ook dat is evenwel flink meer dan de 2,1 miljoen euro winst die Beter Bed een jaar eerder boekte. Volgens het management zou dat vooral komen door hoge facturen voor juristen en consultants die de beddenspecialist moesten helpen met een reorganisatie.

 

Matratzen Concord moet snel weg

De hoop wordt nu gevestigd op een snelle verkoop van de Duitse tak: de retailer zou dichtbij een deal zijn met potentiële overnamekandidaten en nog dit jaar zou de overname rond moeten zijn. Hoe sneller hoe liever voor Beter Bed Holding, wat de groep verliest er momenteel alleen maar geld: eerder dit jaar werden al 165 verlieslatende winkels gesloten en dan nog daalde de omzet in de resterende winkels met gemiddeld 10%.

 

In kernmarkten België, Nederland en Luxemburg was wel een omzetstijging van 6,4%, wat er de omzet op 83,1 miljoen euro liet uitkomen. In nieuwe markten zoals Zweden steeg de omzet met zo’n 30%: de groep haalt buiten de Benelux – en zonder Matratzen Concord – inmiddels 11,1 miljoen euro omzet.

 

Eigen vermogen onder nul?

De resultaten zijn volgens topman John Kruijssen dus bemoedigend, ook al beklemtoont hij nog niet te kunnen voorspellen wat de verkoop van Matratzen Concord zal opleveren. Quote-magazine vreest alvast dat Beter Bed zelf in de buidel zal moeten tasten om ervan af te geraken en de holding zo tot een negatief eigen vermogen zal komen

 

Kruijssen geeft volgens RTL Z toe dat hij al in overleg is met de banken om zich indien nodig te beschermen tegen schuldeisers. Ook hebben drie grote aandeelhouders 7 miljoen euro extra kapitaal geleend aan het Nederlandse bedrijf. De komende maanden worden dus cruciaal voor de toekomst van de beddenhandelaar.