Hema krijgt hulp van Nederlandse overheid

Gevel en logo winkel van retailer Hema in Duitsland
Foto: Tobias Arhelger / Shutterstock.com

De Nederlandse overheid wil Hema helpen met zijn hoge schuldenlast en bekijkt of ze garanties kan bieden aan banken, al wordt ook over verdere steunmaatregelen gespeculeerd.

 

Schuldeisers dreigen

Zakenbank Lazard heeft van de Nederlandse overheid de opdracht gekregen om steunmaatregelen te onderzoeken voor warenhuisketen Hema. Ze zou willen vermijden dat de Amsterdamse keten ten onder gaat aan zijn schuldenlast en overweegt zelf in de bres te springen, zo bericht het Financieele Dagblad.

 

Hema trok aan de alarmbel over de hoge schuldenberg die de retailer had overgenomen van vorige eigenaar Lion Capital. Huidig eigenaar Marcel Broekhoorn wil tot een schuldherschikking komen en riep op tot (gedeeltelijke) kwijtschelding, maar als reactie daarop stelden de schuldeisers op hun beurt voor de keten zelf over te nemen.

 

Deadline 15 juni

De Hollandse Eenheidsprijzenmaatschappij zit momenteel rond de tafel met “alle stakeholders”, en ook de Nederlandse Staat zou mee aanschuiven. Er wordt wellicht bekeken of de overheid geen garanties kan verstrekken aan de banken voor een deel van de leningen. Wel tipt het FD dat de betrokkenheid van zakenbank Lazard kan betekenen "dat er meer aan de hand is".

 

De tijd dringt weliswaar, want op 15 juni moet Hema een lening van 50 miljoen euro terugbetalen. Voor die datum wil de directie naar verluidt een oplossing vinden. Noch Hema, noch de overheid bevestigt het nieuws echter.